Σάββατο 28 Μαϊου 2022

Τηλεκπαίδευση: Αντιμετωπίστηκαν οι ελλείψεις του συστήματος για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Θετική ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας στην επίλυση των προβλημάτων λέει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τηλεκπαίδευση: Αντιμετωπίστηκαν οι ελλείψεις του συστήματος για την προστασία προσωπικών δεδομένων EUROKINISSI

Τηλεκπαίδευση: Μετά τις «κόκκινες κάρτες», που είχε βγάλει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με μη τήρηση ορισμένων κανόνων για τη λειτουργία του συστήματος τηλεκπαίδευσης, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr με ανακοίνωσή της διακρίνει τώρα συμμόρφωση.

Τηλεκπαίδευση

Όπως αναφέρει σε αυτήν, με την απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε διαπιστώσει ελλείψεις στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζει για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Αρχή κάλεσε το Υπουργείο ως «υπεύθυνο επεξεργασίας» να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του Κανονισμού ως προς τέσσερα σημεία, με συγκεκριμένο τρόπο και εντός προθεσμίας δύο μηνών για τα τρία σημεία και τεσσάρων μηνών για το τέταρτο. Τηλεκπαίδευση

Και όπως τονίζεται «το Υπουργείο συνεργάστηκε με την Αρχή, ώστε να αποσαφηνιστούν οι αναγκαίες ενέργειες για την ικανοποίηση των απαιτήσεων  που απορρέουν από την εν λόγω απόφαση. Το Υπουργείο, με υπόμνημα που κατέθεσε στις 14/1/2022, πριν τη λήξη της πρώτης προθεσμίας, ενημέρωσε την Αρχή για τις ενέργειές του σε σχέση με τις επισημάνσεις της Αρχής. Από το υπόμνημα του Υπουργείου προκύπτει ότι αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις για τις οποίες είχε δοθεί προθεσμία δύο μηνών ενώ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης η ικανοποίηση της τέταρτης επισήμανσης».

Μετά την εξέλιξη αυτή, το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε από την πλευρά του πως ικανοποιούνται τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την τηλεκπαίδευση σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και επεσήμανε: «Το υπουργείο προστατεύει τα προσωπικά δεδομένων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα προς όφελος αυτής τις νέες τεχνολογίες, ιδιαιτέρως δε εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης». Τηλεκπαίδευση

Συνταγματική η τηλεκπαίδευση

Η ανεξάρτητη Αρχή ουδέποτε ήταν αντίθετη στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, όπως είχε αποτυπωθεί και από την πρώτη γνωμοδότησή της το 2020, έθετε όμως ορισμένα ζητήματα για τα οποία έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις για να πληρούνται οι κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Όπως έχει ήδη επισημανθεί στη Γνωμοδότηση 4/2020 της Αρχής, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι συµβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους, όπως αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος, αποτελεί δε πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-µαθητή εν µέσω υγειονομικής κρίσης» επαναλαμβάνει και στην τωρινή της ανακοίνωση η Αρχή.

Ωστόσο, με την απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου είχε διαπιστώσει ελλείψεις παρά την επικαιροποίηση της ΕΑΠΔ (Εκτίμηση Αντικτύπου Προστασίας Δεδομένων) και μεταξύ άλλων ανέφερε πως:

* Δεν έχει διενεργηθεί αναλυτική διερεύνηση της νομιμότητας των σκοπών επεξεργασίας από την πλευρά του Υπουργείου, ιδίως σε σχέση με τη συγκατάθεση για την πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον τερματικό εξοπλισμό ενός χρήστη, όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο για την παροχή της υπηρεσίας που ζήτησε ο χρήστης.

* Οι παρεχόμενες στα υποκείμενα δεδομένων πληροφορίες είναι λιγότερες από όσες επιβάλλει ο ΓΚΠΔ, ενώ οι πληροφορίες αυτές δεν είναι σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή με σαφή και απλή διατύπωση, ιδίως εφόσον πρόκειται για πληροφορία που απευθύνεται και σε παιδιά.

* Τα εφαρμοζόμενα μέτρα ασφάλειας αν και βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να συμπληρωθούν, με τρόπο που να είναι διαθέσιμος σε κάθε εκπαιδευτικό, ενώ πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στη διαδικασία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν λάβει ελάχιστη ενημέρωση.

* Το Υπουργείο παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 35 παρ. 9 του ΓΚΠΔ σε σχέση με την έκφραση γνώμης των υποκειμένων των δεδομένων ή των εκπροσώπων τους για τη σχεδιαζόμενη επεξεργασία.

* Δεν έχει πραγματοποιηθεί ορθή αξιολόγηση της διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός Ε.Ε. ιδίως αν ληφθεί υπόψη η απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-311/18 (Schrems ΙΙ).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ