Τίμημα για την απερίσκεπτη χρήση τεχνητής νοημοσύνης: Πρόστιμο σε δικηγόρους για ψευδές δικόγραφο σε υπόθεση δυσφήμησης
Η υπόθεση του επιχειρηματία Mike Lindell δεν απασχόλησε μόνο για την καταδίκη του σε αποζημίωση 2 εκατομμυρίων δολαρίων για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά και για το πρόστιμο στους δικηγόρους του, που υπέβαλαν στο δικαστήριο δικόγραφο με σοβαρά σφάλματα και αναλήθειες, έχοντας βασιστεί σε περιεχόμενο που παρήγαγε εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

Μια υπόθεση που ξεκίνησε ως αγωγή συκοφαντικής δυσφήμησης έμελλε να εξελιχθεί σε καμπανάκι για τη νομική κοινότητα σχετικά με την αλόγιστη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα δικόγραφα. Ο γνωστός Αμερικανός επιχειρηματίας και υποστηρικτής του πρώην προέδρου Τραμπ, Mike Lindell, καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντένβερ να καταβάλει πάνω από 2 εκατ. δολάρια στον Eric Coomer – πρώην στέλεχος της Dominion Voting Systems – για ψευδείς ισχυρισμούς που τον συνέδεαν με υποτιθέμενη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.
Ωστόσο, η προσοχή στράφηκε και στους συνηγόρους του Lindell, Christopher Kachouroff και Jennifer DeMaster, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο από τη δικαστή Nina Wang, λόγω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη σύνταξη δικογράφου που περιείχε ανύπαρκτες υποθέσεις, παραπλανητικά αποσπάσματα και νομικά επιχειρήματα χωρίς τεκμηρίωση.
Η δικαστής υπογράμμισε πως, παρότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι παράνομη καθαυτή, οι δικηγόροι παρέβησαν βασική επαγγελματική υποχρέωση: να τεκμηριώνουν νομικά τους ισχυρισμούς τους. Το δικαστήριο βασίζεται στην εγκυρότητα και την ακρίβεια των δικογράφων για τη δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης – κάτι που, όπως διαπιστώθηκε, παραβιάστηκε κατάφωρα.
Ψευδές δικόγραφο με ΑΙ
Αρχικά, οι δικηγόροι αρνήθηκαν ότι έκαναν χρήση εργαλείων ΑΙ, αλλά όταν επισημάνθηκαν από τη δικαστή οι φανταστικές αναφορές, επικαλέστηκαν… λάθος κατά την υποβολή προσχεδίου αντί της τελικής έκδοσης του υπομνήματος. Τελικά, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 3.000 δολαρίων έκαστος.
Η υπόθεση δεν είναι μεμονωμένη. Μόνο στις ΗΠΑ, από την άνοιξη του 2023, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 206 περιπτώσεις, στις οποίες εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης παρήγαγαν ψευδές ή φανταστικό νομικό περιεχόμενο, το οποίο εντοπίστηκε από τα δικαστήρια.
Αντίστοιχα, ορισμένες πολιτείες, όπως το Οχάιο και η Μοντάνα, έχουν ήδη θεσπίσει απαγόρευση χρήσης AI στις δικαστικές αίθουσες, ενώ άλλες απαιτούν ρητή δήλωση χρήσης της τεχνολογίας κατά τη σύνταξη δικογράφων. Παράλληλα, η Αμερικανική Δικηγορική Ένωση (ABA) εξέδωσε ήδη από το 2023 οδηγίες, προειδοποιώντας πως η άκριτη εμπιστοσύνη σε περιεχόμενο που παράγεται από AI μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές ή λανθασμένες νομικές ενέργειες.
Ειδικοί εκτιμούν πως η συστηματική χρήση ΤΝ χωρίς έλεγχο αποτελεί δυνητικό κίνδυνο και προειδοποιούν ότι απαιτείται θεσμικό πλαίσιο, δεοντολογία και υπευθυνότητα από τη νομική κοινότητα.
Η γενική κατεύθυνση είναι σαφής: η τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμο εργαλείο, όχι υποκατάστατο επαγγελματικής κρίσης. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνοψίζουν τη βασική αρχή ως εξής: «Μην εμπιστεύεστε τίποτα – Επαληθεύετε τα πάντα».
Πηγή: NPR
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr