Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Της «αναβολής» γίνεται στο ΣτΕ – Είκοσι δικαστές έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις!

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή κατά την οποία, οι αιτήσεις ακύρωσης (μαζί με τις αναιρέσεις κατά εφετειακών αποφάσεων) που κατατίθενται στο Δικαστήριο την τελευταία πενταετία έχουν πτωτική τάση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Της «αναβολής» γίνεται στο ΣτΕ – Είκοσι δικαστές έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις! eurokinissi

Στα 92 χρόνια της ιστορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και στη διαδρομή των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, δεν έχει σημειωθεί ουδέποτε τόσο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αναβολών επί εκκρεμών υποθέσεων που παραμένουν στα συρτάρια των δικαστών χωρίς να εκδικάζονται επί 14 ολόκληρα χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τσιμπούκη στην εφημερίδα « Πρώτο Θέμα», χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας είναι ότι ένας δικαστής σε μια μόνο υπόθεση έχει δώσει 48 αναβολές! Η συγκεκριμένη υπόθεση, μόνο στο ΣτΕ, εκκρεμεί 12 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει φτάσει για συζήτηση στο ακροατήριο, ενώ εισήχθη μετά από αναίρεση εφετειακής απόφασης.

Είκοσι περίπου δικαστές του Δικαστηρίου από τους συνολικά 51συμβούλους (εκτός της προέδρου, των 10 αντιπρόεδρων και των 58 παρέδρων), έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις που κρατούν στο « συρτάρι» τους από 5 έως 14 χρόνια. Οι οποίες μάλιστα δεν είναι πρωτοείσακτες στο ΣτΕ, αλλά έχουν παραπεμφθεί εκεί μετά από αναιρέσεις που έχουν ασκηθεί επί αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων. Κάτι που σημαίνει ότι έχουν « διανύσει» ήδη μία διαδρομή, στην καλλίτερη περίπτωση, των 6 ετών (χρόνος εκδίκασης σε Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο, πιθανές αναβολές, δημοσίευση και θεώρηση αποφάσεων, κ.λπ.). Όπως υπολογίζεται ο αριθμός των αναβολών -ανά υπόθεση- από 1 έως 24 φορές, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.00 στο σύνολο των δικαστών του ΣτΕ.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή κατά την οποία, οι αιτήσεις ακύρωσης (μαζί με τις αναιρέσεις κατά εφετειακών αποφάσεων) που κατατίθενται στο Δικαστήριο την τελευταία πενταετία έχουν πτωτική τάση. Συγκεκριμένα, το 2016 ο αριθμός των καταθέσεων ήταν 4.680, το 2017 ήταν 3.741, το 2018 ήταν 3.650, το 2019 ήταν 3.522 και το 2020 ήταν 3.355. Σε παλαιότερα χρόνια ο αριθμός των αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ είχε φθάσει ακόμα και τις 13.000, αλλά η οικονομική κρίση και ο περιορισμός των δημοσιών έργων, επενδύσεων, κ.λπ., μείωσε αισθητά των αριθμό των καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, στα Ποινικά Δικαστήρια ο ανώτατο αριθμός αναβολών για τον ίδιο λόγο είναι δύο φορές ανά διάδικο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων, συμπλήρωσης ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (δηλαδή αποφυλάκισης), κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προαναφερόμενος δικαστής που έχει «σπάσει» όλα τα ρεκόρ, σε 14 υποθέσεις που χειρίζεται έχει δώσει 438 αναβολές, και κρατεί «νεκρές» τις υποθέσεις αυτές από 5 έως 12 χρόνια, χωρίς να τις δικάζει. Πλέον αυτού, ο ίδιος δικαστής έχει στα χέρια του υποθέσεις που έχει δώσει 40, 35, 33, 30, 29, 27 και 25 αναβολές. Άλλη δικαστής έχει δώσει σε 10 υποθέσεις 290 αναβολές. Μια τρίτη δικαστής σε 7 υποθέσεις που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής από 7 έως 11 χρόνια έχει δώσει 206 αναβολές

Τέταρτος δικαστής σε 4 υποθέσεις έχει δώσει 115 αναβολές ενώ τις κρατά αδίκαστες από 10 έως 13 χρόνια. Άλλος έχει δώσει 83 αναβολές σε 3 υποθέσεις κρατώντας τες στο συρτάρι του από 10 έως 12 χρόνια. Γυναίκα δικαστής επί 9 χρόνια δεν δικάζει 3 υποθέσεις και έχει δώσει μέχρι τώρα 79 αναβολές, ενώ συνάδελφός της σε 3 πάλι υποθέσεις έχει δώσει 83 αναβολές και τις κρατάει στα χέρια της από 6 έως 12 χρόνια. Μία άλλη δικαστής σε 2 υποθέσεις έχει δώσει 69 αναβολές και τις κρατάει αδίκαστες 8 και 9 χρόνια.

Το γαϊτανάκι των αναβολών δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό γιατί 11 δικαστές έχουν από μία υπόθεση την οποία έχουν αναβάλει από 25 έως 46 φορές και κρατούν «νεκρές» τις εν λόγω υποθέσεις από 5 έως 14 χρόνια.

Προκειμένου να κλείσει αυτή η « πληγή» ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος είχε καταθέσει πρόταση στη Διοικητική Ολομέλεια να περιοριστεί ο αριθμός των αναβολών που μπορεί να δοθεί σε μια υπόθεση σε έξι. Η πλειοψηφία των δικαστών ωστόσο απέρριψε την πρόταση.

Έτσι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην «μαύρη λίστα» του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, δηλαδή για υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης με τα πρόστιμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου να επιβάλλονται το ένα μετά το άλλο.

Πηγή: εφημερίδα « Πρώτο Θέμα»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ