Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Το δικαστικό ξέσπασμα Κολογρίτσα κατά Παππά, το «White House», και τα 3 εκατομμύρια μιας «εικονικής σύμβασης»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το δικαστικό ξέσπασμα Κολογρίτσα κατά Παππά, το «White House», και τα 3 εκατομμύρια μιας «εικονικής σύμβασης»

Σε σφοδρές καταγγελίες κατά του «White House» – όπως φέρεται να αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά, προχωρεί ο αποκαλούμενος «κόκκινος» εργολάβος Χρ. Καλογρίτσας , ο άνθρωπος δηλαδή που μέχρι τον παραγκωνισμό του , εμφανιζόταν ως ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ για τον χώρο των media.

Οι καταγγελίες έχουν μεγαλύτερη σημασία γιατί επισήμως στα ελληνικά δικαστήρια στο πλαίσιο μιας δικαστικής αντιδικία με Λιβανέζικο κολοσσό , στην οποία ο Ελληνας επιχειρηματίας ουσιαστικά καταγγέλλει Παππά και Μαξίμου ως ενορχηστρωτές της υποθεσης των τηλεοπτικών αδειών μέσω ακομα και εικονικων συναλλαγών για να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Σύμφωνα με όσα φέρνει στο φως η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κ. Καλογρίτσας υποστηρίζει ενώπιον δικαστηρίων πως το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς, μεσολάβησαν για να εισπράξει 3 εκατομμύρια μέσω εικονικής σύμβασης από αλλοδαπή εταιρία για την εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό. Μάλιστα γινεται διαρκής επίκληση του όρου “White House”, θέλοντας σαν περιγράψει τον «κουμπάρο» και ‘εμπνευστή» της υπόθεσης. Στο εύλογο ερώτημα της αντιδίκου «ποιο είναι το “White House” παρόντος του Έλληνα επιχειρηματία, οι δικηγόροι του απάντησαν, «το Μέγαρο Μαξίμου και κεντρικό ρόλο στην υπόθεση είχε ο Νίκος Παππάς». Κάτι που προφανώς καταγράφεται στα πρακτικά της δικαστικής απόφασης.

Τα έγγραφα

Σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στο φώς η εφημερίδα ο αποκαλούμενος ο κ. Καλογρίτσας, στρέφει τα βέλη του κατά της τότε κυβέρνησης αποδίδοντας ρόλο συντονιστή στο “White House” , όπως αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου, και κατευθυντήριου νου στον Νίκο Παππά. Σε ένα εξώδικο και τις προτάσεις του ενώπιον του του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την περασμένη Τετάρτη ο κ.Καλογρίτσας, ισχυρίζεται :

-Πως με πλήρη γνώση και συμφωνία με το “White House” συστάθηκε η εταιρία που διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια.

-Πως υπο τον συντονισμό, εποπτεία και καθοδήγηση του “White House” δημιουργήθηκε εικονική σύμβαση υπεργολαβίας μεταξύ της «Τοξότης» (συμφερόντων Καλογρίτσα) και πανίσχυρου Λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού ώστε να του δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για την εγγυητική επιστολή στις τηλεοπτικές άδειες.

Την Τετάρτη

Όλα αυτά έγιναν, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συζήτηση της  αίτησης της αλλοδαπής εταιρίας με την οποία στρέφεται κατά της Εταιρίας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα και ζητεί να  κηρυχτεί εκτελεστή στην Ελλάδα η απόφαση του Ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της Γενεύης σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας επιχειρηματίας οφείλει στην εταιρία 3 εκατομμύρια ευρώ που του είχαν καταβληθεί (ως υπεργολάβου) βάση ιδιωτικού συμφωνητικού για την κατασκευή  ενός έργου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το συμφωνητικό ειχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2016 και η απόφαση του Ελβετικού Δικαστηρίου εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019.

Η συζήτηση

Η πλευρά της αλλοδαπής εταιρίας εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να κάνει εκτελεστή  την απόφαση στην Ελλάδα και να κινήσει διαδικασίες σε βάρος του Χρ. Καλογρίτσα. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, εμφανίστηκε ο ίδιος ο επιχειρηματίας μαζί με τον δικηγόρο του Ανδρέα Λοβέρδο, πρωην υπουργό και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.

«Εικονική»

Σύμφωνα με την πλευρά του κ.Καλογρίτσα ουσιαστικά ο αντίδικός του είχε πειστεί από το “White House” να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό εγχείρημα ως βασικός μέτοχος και γιαυτό και δόθηκε η εγγυητική επιστολή μέσω εικονικής συναλλαγής του τελούσε σε γνώση τότε κεντρικών κυβερνητικών στελεχών. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα, στο δικόγραφο γραφεί πως «η από 28.08.2016 υποτιθέμενη «συμφωνία» αναφορικά με υποτιθέμενη υπεργολαβία με «έργο» στα Αραβικά Εμιράτα προτάθηκε προκειμένου να «δικαιολογήσει» την εκταμίευση ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ειχε συμφωνηθεί όπως καταβληθεί ως μέρος της ανερχόμενης σε 25 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής της στην αφανή εταιρία της πρωτης με την ανώνυμη εταιρία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογριτσας  Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ» η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό τη συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό»

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν.

Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι.»

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

“Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το  “Πρώτο Θέμα”, που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας. Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ.Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το “μαγαζί” έχει άλλο όνομα και γίνεται White House.  Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το “μαγαζί”. Υστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ.Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις.”

Κίνημα Αλλαγής: Οι αποκαλύψεις να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη

«Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα ¨Πρώτο Θέμα¨, για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από την Δικαιοσύνη.

Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

Υπήρχε ένα τόσο μεγάλο και πολυδαίδαλο κύκλωμα που συντόνιζε ο κ. Παππάς;

Λειτουργούσε με εντολή του μαγαζιού ή όπως αλλιώς το λένε, δηλαδή του ίδιου του ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου;

Ήταν τόση η δίψα τους να δημιουργήσουν καθεστώς, ελέγχοντας τα ΜΜΕ ώστε προέτρεπαν επιχειρηματίες σε εικονικές συναλλαγές ;

Δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητοι οι λόγοι.

Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ