Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Το εισαγγελικό βλέμμα στραμμένο στο σεξιστικό σχόλιο του πρώην παίκτη σε ριάλιτι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το εισαγγελικό βλέμμα στραμμένο στο σεξιστικό σχόλιο του πρώην παίκτη σε ριάλιτι

 

Στο εισαγγελικό “μικροσκόπιο” βρίσκεται από χθες η χυδαία και σεξιστική φράση περί βιασμού, την οποία εκστόμισε παίκτης του γνωστού ριάλιτι “Big brother”, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και με το κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ζητά την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Η δικαιοσύνη από την πλευρά της σύμφωνα με πληροφορίες θα διερευνήσει αν η επίμαχη φράση του παίχτη του ριάλιτι αφορά ομολογία και κατά συνέπεια οφείλει να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα ή όχι. Το απόσπασμα δεν μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ αλλά σε μια διαδικτυακή live streaming μετάδοση και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί ειδική νομική φόρμουλα αντιμετώπισης. 

Η πρώτη δημόσια αντίδραση ήρθε από τον Στέλιο Πέτσα ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι έχει ζητήσει παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για τον διάλογο “με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε πως επικοινώνησε με τον τηλεοπτικό σταθμό την άμεση αντίδραση του οποίου, τονίζει, ότι θεωρεί αυτονόητη.

«Ανθρώπινο λάθος εργαζόμενου»

Οι οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών των πολιτικών, των κομμάτων αλλά και της γενικής γραμματείας ισότητας έφεραν υπόλογο και το ίδιο το κανάλι του Ομίλου ΣΚΑΪ το οποίο χθες μετά την απομάκρυνση του παίκτη από το παιχνίδι ο σταθμός σε ανακοίνωση του απολογήθηκε δημόσια για το σχόλιο του περί βιασμού, που έκανε συζητώντας με δύο συμπαίκτες του. 

«Ο Όμιλος ΣΚΑΙ με την επιτυχημένη πορεία του τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν υιοθετεί, δεν ασπάζεται και δεν δέχεται λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ατομικά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων” λέει ο σταθμός ανάμεσα στα άλλα και προσθέτει: “Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι όσα έλαβαν χώρα στη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (livestreaming) του Big Brother, και όχι την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης καθημερινού επεισοδίου, αφορούν σε σχόλιο ενός παίκτη, ο οποίος άμεσα απομακρύνθηκε από την παραγωγή, καθώς με τα λεγόμενά του, όχι μόνο παραβίασε κατάφωρα τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά προκάλεσε την αποστροφή και την καταδίκη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν ανεχόμαστε, καθώς αντιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύει ο Όμιλος μας” λέει στην καταδίκη του ο σταθμός o οποίος παράλληλα αποδίδει τη μετάδοση του σχολίου σε “ανθρώπινο λάθος εργαζόμενου” και εξηγεί γιατί διέκοψε προς το παρόν τη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση

Το ΕΣΡ

Από την πλευρά του το ΕΣΡ χθες το απόγευμα ξεκαθάρισε ότι υπάρχει φάκελος για την σκηνή στο Big Brother και το νομικό τμήμα της υπηρεσίας εξετάζει το δικαίωμα παρέμβασης. Κι αυτό γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν το ΕΣΡ έχει δικαίωμα να παρέμβει για την εν λόγω σκηνή, μιας και προβλήθηκε στο live streaming του καναλιού και όχι στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχει φάκελος για την υπόθεση και το νομικό τμήμα της υπηρεσίας εξετάζει αν υπάρχει δικαίωμα παρέμβασης για τη συγκεκριμένη σκηνή που προβλήθηκε μεν στο διαδίκτυο, αλλά από σάιτ τηλεοπτικού καναλιού και είναι μέρος ενός προγράμματος που προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η υπόθεση θα εξεταστεί και η απόφαση που θα παρθεί θα στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία. Πάντως, λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης, το ΕΣΡ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση τουλάχιστον μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά την διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου, λέει το ΕΣΡ και συνεχίζει: Κάποιοι από τους καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται «γιατί σιωπά το ΕΣΡ», η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί -μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί. Για το συγκεκριμένο πάντως ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής».

Ν.Δ.: Απερίφραστα καταδικαστέο οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. καταδικάζοντας το περιστατικό. «Οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού είναι εγκληματικό και άρα απερίφραστα καταδικαστέο και μη αποδεκτό. Πόσο μάλλον όταν αυτό δημοσιοποιείται στα πλαίσια τηλεοπτικών προϊόντων. Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση, η ομόθυμη καταδίκη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, η αντίδραση των λειτουργών των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της αποτελούν την πιο εμφατική απάντηση σε τέτοια φαινόμενα. Ας μην θολώνουμε το πανίσχυρο μήνυμα με μικρόψυχες προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης» υπογραμμίζεται.

«Τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν δικαιολογεί να προωθείται ο βιασμός, ως μια καθημερινή κανονικότητα και μάλιστα από τηλεοπτική εκπομπή» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Θέλω να δηλώσω ότι ως πολιτικός και ως γυναίκα όχι μόνο είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές αλλά θα τις αντιπαλέψω με όλες μου τις δυνάμεις» σημείωσε από το βήμα της Βουλής και κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα.

Facebook και twitter

Φωτιά έχουν πάρει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επώνυμους και ανώνυμους χρήστες οι οποίοι διατράνωσαν δημόσια την αποστροφή τους στο σχόλιο Αλεξανδρίδη και την καταδίκη τους. Σε ανάρτηση του στο facebook ο παρουσιαστής του ριάλιτι Χάρης Βαρθακούρης σχολίασε:«Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ νοήμων άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται ότι καταδικάζω με κάθε τρόπο λόγια και, εν γένει, συμπεριφορές σαν αυτή που είδαμε όλοι στο βίντεο.»

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η Έφη Αχτσιόγλου αντέδρασε με ανάρτηση της στο twitter: “Η αναπαραγωγή κουλτούρας βιασμού είναι αδιανόητη για την κοινωνία μας. Τεράστια η ευθύνη του καναλιού που μετέδωσε τον κανιβαλισμό. Καμία ανοχή.».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε επίσης λόγο στο twitter για “κουλτούρα βιασμού σε prime time και με χορηγούς. Αηδία και ανατριχίλα. Αν από αυτό βγάζουν λεφτά να βρουν κάποιον άλλο τρόπο. Να μην επιτρέψουμε να πάρει κεφάλι η καφρίλα και ο κανιβαλισμός». Η γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε “Καμία ανοχή στη βία, στο σεξισμό και στα πρότυπα που τα προάγουν». Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα, έγραψε στο Twitter: «Γυναίκες ως “σκεύη ηδονής”! Γυναίκες για “χρήση” ακόμη και αν δεν θέλουν, τότε βιασμός! Ομοφοβικοί, σεξιστές, νταήδες και βιαστές(!) προς τέρψη των αχόρταγων τηλεθεατών & της τηλεοπτικής αρένας. Κι ομως δεν είναι μόνο στην TV… Η δολοφονία της Τοπαλούδη και τόσες άλλες γυναίκες δίπλα μας. Βια, βιασμός, δολοφονίες. Ο εισαγγελέας; Αίσχος!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ