Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκσυγχρονίζεται – Γ. Φλωρίδης: “Το ιστορικό δικαστήριο εισέρχεται σε νέα εποχή”

"Ο σκοπός αυτού του πολύ μεγάλου έργου δεν είναι μόνο η επιτάχυνση αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας των εκδιδομένων αποφάσεων" τόνισε ο υπουργός

NEWSROOM
Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκσυγχρονίζεται – Γ. Φλωρίδης: “Το ιστορικό δικαστήριο εισέρχεται σε νέα εποχή”

Το νέο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημαγια τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου» παρουσίασαν, σήμερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. σεενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκσυγχρονίζεται: “Η νέα εποχή”

Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ.Γιώργος Φλωρίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε:«Εξελίσσεται ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της δικαιοσύνης που αφορά στον εκσυγχρονισμό της και στην ψηφιακή της μετάβαση. Ο σκοπός αυτού του πολύ μεγάλου έργου δεν είναι μόνο η επιτάχυνση αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας των εκδιδομένων αποφάσεων. Περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις,όπως τηνψηφιοποίηση 300 εκατ. σελίδων δικαστικών αποφάσεων και αρχείων, την οργάνωση τηλεδικών,τα τηλεπινάκια και όλες εκείνες τις λειτουργίες που επιτρέπουν στη δικαιοσύνη να κινείται γρήγορα. Κρίσιμη εφαρμογή είναι ο περίφημος ηλεκτρονικός φάκελος, όπου όλες οι διαδικασίες, όλα τα δικόγραφα θα συγκεντρώνονται σε ένα ηλεκτρονικό σημείο. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία μπορεί να ασκείται από ένα και μόνο γραφείο».

Αναφερόμενος στο έργο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο κ. Φλωρίδης επισήμανε: «Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργικής αναβάθμισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που του επέτρεψαν να είναι πολύ πιο γρήγορο στην έκδοση των αποφάσεων και κυρίως να λύσει χιλιάδες εκκρεμότητες του παρελθόντος, έρχεται τώρα να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασής του. Αυτό το ιστορικό δικαστήριο με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καιτην υποδομή, η οποία δημιουργείται από τη λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση,εισέρχεται σε μια νέα εποχή».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Δημήτρης Παπαστεργίου σε σύντομο χαιρετισμό που απέστειλε ανέφερε:

«Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιάζουμε πάλι την ολοκλήρωση ενός έργου τεχνολογίας στον κομβικό τομέα της Δικαιοσύνης. Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη υλοποιούμε έναν συνεκτικό σχεδιασμό, ώστε μέσα από ψηφιακές λύσεις και την αξιοποίηση ακόμα και της Τεχνητής Νοημοσύνης να ενισχύσουμε τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης στο έργο τους, να επιταχύνουμε την απονομή της, αλλά και να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τον εκσυγχρονισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με τεχνολογικά εργαλεία διευκολύνεται η ενημέρωση των πολιτών και των δικηγόρων, η διαχείριση των διοικητικών και δικαστικών υποθέσεων, η διακίνηση των εγγράφων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενδυναμώνουμε θεσμούς, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο για παράδειγμα ελέγχει τα μεγάλα έργα πληροφορικής της χώρας. Η τεχνολογία είναι παράγοντας ενδυνάμωσης των θεσμών, ενίσχυσης της διαφάνειας, βελτίωσης της αποδοτικότητας. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεριμνούμε για ένα ψηφιακά αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος σε κάθε τομέα της Δημόσιας Διοίκησης».

Ι. Μπούγας: “Δεν θα υποκατασταθεί η ανθρώπινη βούληση”

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ.Ιωάννης Μπούγας έδωσε έμφαση στην επέκταση της χρήσης εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο των εν εξελίξει ψηφιακών έργων στο πεδίο της Δικαιοσύνης.«Στο νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα προβλέπεται η ανάπτυξη αυτών των εργαλείων και η χρήση εργαλείων αυτόματης ανωνυμοποίησης των αποφάσεων. Τα εργαλεία αυτά θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο και ειδικότερα θα χρησιμοποιούνται για την αρχειοθέτηση και κατηγοριοποίηση των δικαστικών υποθέσεων, που έχουν εισαχθεί και εκκρεμούν στο Δικαστήριο με βάση την κατάλληλη διαδικασία εκδίκασης και το αντικείμενό τους, αλλά και για τον εντοπισμό της σχετικής για την επίλυση κάθε υπόθεσης νομολογίας και νομοθεσίας, η οποία θα εισέρχεται αυτόματα στον ψηφιακό φάκελο της υπόθεσης και θα τίθεται υπόψη του εισηγητή Δικαστή. Πρόκειται για μία καινοτομία και μία νέα πραγματικότητα που θα διευκολύνει τις δικαστικές διαδικασίες και θα συμβάλλει σημαντικά στην αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε : «Με τη διαρκή παρακολούθηση, αλλά κυρίως με τη δεοντολογική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε τα πεδία της κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υποκαταστήσει την ανθρώπινη βούληση. Παράλληλα, η διασύνδεση του νέου ΟΠΣ με άλλα συστήματα της δημόσιας διοίκησης και των δικαστικών φορέων, περιορίζει την ανάγκη για προδικαστικά στάδια και επιταχύνει δραστικά την έκδοση αποφάσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεπάγεται ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία. Από το νέο δικαστικό έτος, στις 16 Σεπτεμβρίου, η νέα διαδικτυακή πύλη του Δικαστηρίου θα παρέχει πληροφορίες και εξωστρεφείς υπηρεσίες προς τον πολίτη».

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυνανχαιρετισμό η Προέδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κα Σωτηρία Ντούνη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., κ. Σταύρος Ασθενίδης, ενώ για τη λειτουργία και τα οφέλη του έργου μίλησαν ο κ. ∆ημήτρης Τσακανίκας, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οκ.ΠαναγιώτηςΠασχαλάκης, Co-Founder, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος∆.Σ., της Αναδόχου εταιρίας «Quality&Reliability».

Το έργο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου» εντάσσεται στο Υποέργο 1 «Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης»του συνολικού έργου: «ΨΗΦΙΑΚΌΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΤΟΜΈΑ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ» καιπεριλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία τουαπαραίτητου υπολογιστικού εξοπλισμού και λογισμικού συστήματος για το κύριο και τοεφεδρικό κέντρο δεδομένων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Το έργο «Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης» προωθεί τονψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης μέσα από την αναβάθμιση και τηνεπέκταση των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της.

Περιλαμβάνει τις ακόλουθες Λειτουργικές Ενότητες (ΛΕ): [ΛΕ1] ΟλοκληρωμένοΠληροφοριακό Σύστημα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΕλεγκτικούΣυνεδρίου, [ΛΕ2]: Ενίσχυση και Επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος του ΕθνικούΠοινικού Μητρώου και [ΛΕ3] Αναβάθμιση και επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματοςΔιαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣ∆∆ΥΠΠ) -ΟΣ∆∆ΥΠΠ Β’ ΦΑΣΗ.

Με την ολοκλήρωση και των τριών Λειτουργικών Ενοτήτων του έργου θα εξελιχθεί οψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, θα επιτευχθεί η επιτάχυνση της απονομήςτης με αποτέλεσμα τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας, θα ενισχυθεί τοΚράτος Δικαίου και η διαφάνεια στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και θα ισχυροποιηθούν οιθεσμοί και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας σ’ αυτούς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr