Το Ελεγκτικό Συνέδριο όχι μόνο δεν έλεγξε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά χάρισε(;) καταλογισμό που είχε γίνει σε πολιτικό κόμμα
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται, όπως λένε νομικές πηγές, να πέρασε κάτω από το… ραντάρ του Δικαστηρίου. Όπως επίσης και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις σε κόμμα, που εμφανίστηκαν να πήγαν για άλλους σκοπούς αλλά δεν επιστράφηκαν ποτέ!

Παναγιώτης Τσιμπούκης
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς πέραν των Ευρωπαίων εισαγγελέων το όλο θέμα ερευνά και ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Το μόνο που δεν ερεύνησε ποτέ το σκάνδαλο της διασπάθισης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο «χάρισε» στην ουσία χρήματα σε πρώην πολιτικό αρχηγό κόμματος, χρήματα που φέρεται να είχε λάβει από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και έπρεπε να τα είχε επιστρέψει.
Καταγγελίες και (μη) έλεγχοι
Δηλαδή, όπως σχολιάζουν νομικές πηγές, το Ελεγκτικό Συνέδριο εμφανίζεται να λειτούργησε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και σε βάρος των φορολογουμένων, εξυπηρετώντας πολιτικό κόμμα, κάτι που είναι εκτός των σκοπών και των κανόνων που διέπουν το τρίτο κατά σειρά μεγάλο δικαστήριο της χώρας.
Όπως έχει γραφεί (1.7.2025) στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο οποίος θα έπρεπε να ασκεί προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο στον Οργανισμό, κάτι όμως πού τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει ποτέ.
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Β.Κ.) ο οποίος παράλληλα είναι και επίτροπος τομέα (Β΄ τομέα) αγροτικής ανάπτυξης δεν είχε πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο στον Οργανισμό.
Προηγούμενα, από το 2019 υπήρχε άλλος επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Δ.Δ.) στον Οργανισμό, ο οποίος μάλιστα είναι ανιψιός βουλευτή της ΝΔ και εν ενεργεία υπουργού.
Ο επίτροπος αυτός είχε αποσπαστεί κατά το παρελθόν και στο γραφείου του εν λόγω υπουργού με την ιδιότητα του συμβούλου.
Μάλιστα, όπως λένε δικαστές του Ελεγκτικού Συνέδριου, ο Δ.Δ. έβαλε τον συγγενή του υπουργό στον οποίο ήταν αποσπασμένος να ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση για να διοριστεί επικεφαλής του δικαστηρίου συγκεκριμένο πρόσωπο.
Αδιαφορία;
Έτσι, κάτω από το συνειδητά(;) αδιάφορο βλέμμα της ηγεσίας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, τα τελευταία χρόνια, όντως περιέργως, όχι μόνο δεν διατάχθηκε κάποιος έλεγχος, αλλά ούτε καν ζητηθήκαν εξηγήσεις από τους δύο επιτρόπους οι οποίοι δεν έπραξαν το καθήκον τους.
Όμως στο χορό της αποκάλυψης της αλήθειας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός από του ευρωεισαγγελείς που έχουν ήδη ξεκινήσει, μπήκε και ο κ. Βουρλιώτης μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει στο Λουξεμβούργο, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΡΡΟ) Λάουρα Κοβέσι. Η έρευνα της Αρχής θα επεκταθεί σε βάθος 5ετιας ή και ακόμη 10ετιας.
Ποιοι θα ελεγχθούν από την Αρχή (ανεξάρτητα από τις έρευνες της Ευρωεισαγγελίας, αλλά συγχρόνως και με παράλληλη συνεργασία):
– Πολιτικά πρόσωπα (πρώην υπουργοί, βουλευτές, κ.λπ.), καθώς το διερευνώμενο αδίκημα είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος,
– Τα πρόσωπα που είχαν αποφασιστικό και μεσολαβητικό ρόλο για τη διάθεσή των ευρωπαϊκών κονδυλίων,
-Στα πρόσωπα από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠ που ενέκριναν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις καθώς και σε εκείνα που ήταν επιφορτισμένα με τους ελέγχους τους οποίους δεν πραγματοποίησαν και
-Τα πρόσωπα που κατείχαν εποπτικές θέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και έκαναν τα στραβά μάτια ανεχόμενα έκνομες ενέργειες.
Τα χρήματα σε κόμματα
Πέρα από όλα αυτά που διαδραματίζονται ανεξέλεγκτα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως είναι ο χορός των εκατομμυρίων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν και άλλα που προκαλούν εντυπώσεις.
Με άλλα λόγια, διαβάζοντας την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον απολογισμό των εσόδων και εξόδων του κράτους τους έτους 2023, κ.λπ., είδα:
«Μη νόμιμη καταβολή κρατικής χρηματοδότησης σε πολιτικό κόμμα συνολικού ύψους 240.691,65 ευρώ, με επιβάρυνση του ΑΛΕ C2310802042 «Οικονομική ενίσχυση πολιτικών κομμάτων», για την κάλυψη των λειτουργικών, ερευνητικών, επιμορφωτικών και εκλογικών δαπανών του, αφού το κόμμα έχει αναστείλει τη λειτουργία του.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω κόμμα έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση και τα προηγούμενα έτη, μετά την ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας του, συνολικού ποσού 450.000 ευρώ (150.000 × 3 έτη).
Το σύνολο της χρηματοδότησης για την 4ετία 2020-2023 ανήλθε σε 690.691,65 ευρώ (υπουργείο Εσωτερικών)».
Στο ποσό αυτό, πρέπει να προστεθούν ακόμα 500.000 ευρώ που έδωσε ως δωρεά ο πρόεδρος του κόμματος που έχει αναστείλει την λειτουργιά του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έπρεπε να τα είχε επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο 2019 όταν ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να αναστείλει της λειτουργία του, είχε πάρει 1.500.000 ευρώ χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όμως, το κόμμα αντί να επιστρέψει στον κρατικό προϋπολογισμό τις 500.000 ευρώ τις οποίες δεν χρησιμοποίησε από τη κρατική επιχορήγηση που είχε λάβει, έκανε δωρεά το μισό εκατομμύριο στο ΕΚΠΑ, κάτι που όπως αναφέρουν νομικές πηγές, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, η οποία δεν αφήνει περιθώρια άλλης διάθεσης των κρατικών χρηματοδοτήσεων.
Τα υπόλοιπα
Το υπόλοιπο 1.000.000 ευρώ -από το 1.500.000 ευρώ που είχε πάρει- δικαιολογήθηκαν γατί είχε κομματική δραστηριότητα μέχρι τον Οκτώβριο 2019, οπότε αποφάσισαν να αναστείλουν τα πάντα.
Στον καταλογισμό της έκθεσης τους έτους 2023 που έγινε στο επίμαχο σε αναστολή κόμμα, αναγράφεται μόνο το ποσό των 690.691 ευρώ και δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποσό της δωρεάς των 500.000 ευρώ προς το Πανεπιστήμιο.
Νομικοί ερωτούν: Γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στον καταλογισμό σε βάρος του κόμματος οι 500.000 ευρώ; Μήπως, ρωτούν αρμόδιες πηγές, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ήθελε να περιληφθεί το συγκεκριμένο ποσό γιατί θα έπρεπε να αναζητηθεί από το ΕΚΠΑ και το τελευταίο να το επιστρέψει στο Δημόσιο (υπουργείο Εσωτερικών).
Αρχείο
Το κακό δεν σταματάει εδώ. (Παρακαλώ, αν διαβάζεται το κείμενο αυτό όρθιοι καθίστε). Με πράξη της προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου η καταλογιστική πράξη των 690.691 ευρώ σε βάρος πολιτικού κόμματος που τελεί σε αναστολή, για μη νόμιμη καταβολή κρατικής χρηματοδότησης, τέθηκε στο αρχείο.
Στο όνομα της Δικαιοσύνης, το κόμμα επωφελήθηκε 690.691 ευρώ, συν τα εξανεμισμένα 500.000 ευρώ, που διατέθηκαν στο ΕΚΠΑ.
Στο όνομα της Δικαιοσύνης, με το ποσό των 690.691 ευρώ ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο και με το ίδιο ποσό ζημιώθηκαν οι Έλληνες πολίτες, όπως σχολιάζουν νομικές πηγές.
Γιώργος Καρατζαφέρης
Ήλπιζα, ότι το κακό θα σταματήσει εδώ. Θα αναφερθώ τώρα σε έναν πρώην πολιτικό αρχηγό. Απαραίτητη διευκρίνηση ότι όσα αναφέρονται παραπάνω για το πολιτικό κόμμα ΔΕΝ αφορούν το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω.
Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε προ λίγου καιρού η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά αποφάσεως Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι ο πρώην αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δεν πρέπει καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 5.512.372,57 ευρώ, που του έχει καταλογιστεί, καθώς η προέλευση του ποσού αυτού δεν δικαιολογείται από τις νόμιμες και εμφανείς πηγές εισοδημάτων του. Μάλιστα, το ποσό αυτό δεν συμπεριελήφθη στις δηλώσεις πόθεν έσχες και πέρα από όλα αυτά είχε συστήσει εξωχώρια εταιρεία (offshore), κάτι το οποίο απαγορεύεται.
Το μη σύνηθες της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της Ολομέλειας του Εκλεκτικού Συνεδρίου ήταν ότι ο επίτροπος επικρατείας της έδρας (κάτι αντίστοιχο του εισαγγελέα στις ποινικές δίκες), ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση του γενικού επιτρόπου που χηρεύει σύντομα, πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Η πρόταση αυτή του επιτρόπου σχολιάστηκε έντονα από τους παρευρισκόμενους για άλλες υποθέσεις δικηγόρους, καθώς όπως έλεγαν ο επίτροπος υποτίθεται προστατεύει και λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Διαχρονικά ο γενικός επίτροπος του ΕΣ ζήτησε το 2014 να καταλογιστεί στον κ. Καρατζαφέρη το ποσό των 5.512.372,57 ευρώ, καθώς «κατά το χρονικό διάστημα των χρήσεων 1993-2011 υπήγετο στους υπόχρεους υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, λόγω των ιδιοτήτων του ως βουλευτή έως το έτος 2004, ως ευρωβουλευτή έως τις 26.9.2007 και εφεξής ως βουλευτή-αρχηγού του πολιτικού κόμματος «ΛΑΟΣ» που εκπροσωπείτο στο Εθνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο».
Έντονο ενδιαφέρον έχουν όμως και οι χρόνοι εκδίκασης της υπόθεσης αυτής στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 2020 συζητήθηκε στο Πρώτο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αίτηση καταλογισμού του γενικού επιτρόπου και τρία χρόνια μετά, το 2023, εκδόθηκε η απόφαση του εν λόγω Τμήματος, η οποία απέρριψε ως απαράδεκτη και αβάσιμη την πρόταση καταλογισμού, με το αιτιολογικό ότι ήταν αόριστος ή άλλως ανεπαρκώς αιτιολογημένη.
Τον περασμένο Μάιο συζητήθηκε στην Ολομέλεια η αναίρεση του Δημοσίου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
Πάντως, μου έλεγαν, κάτι που δεν θέλω να πιστέψω. Δηλαδή, ότι είναι φίλοι και σπουδάζουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου το εγγόνι διαδίκου που έχει εκκρεμή υπόθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τα παιδία κάποιας δικαστού. Δεν μου έδωσαν σαφή εικόνα των πραγμάτων, γιατί δεν ήθελα να συζητήσω καν το θέμα αυτό, καθώς με τρομάζει μόνο η σκέψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπόμνημα Κ. Καραμανλή στην Προκαταρκτική: “Αρνούμαι ότι έχω τελέσει αξιόποινη πράξη” – “Να εξεταστώ από το Δικαστικό Συμβούλιο” Δικάζεται σήμερα στο Αυτόφωρο ο δημοσιογράφος που κατηγορείται για εκβίαση της Ζέττας Μακρή Ομαδικός βιασμός 14χρονης: “Ώρα” απολογίας για τους κατηγορούμενους “Απόβαση” 620 νομικών στην 1η Οικουμενική Συνδιάσκεψη – Δ. Βερβεσός: “Θα συζητήσουμε για το μέλλον του νομικού κόσμου και της δικαιοσύνης”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr