Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το lockdown ήρθε για να μείνει και μετά το τέλος Νοεμβρίου – Στα όρια του το ΕΣΥ

Χριστούγεννα με lockdown δείχνουν όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να τελειώνουν μετά το τέλος Νοεμβρίου, όπως προαναγγέλλουν και κυβερνητικά στελέχη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το lockdown ήρθε για να μείνει και μετά το τέλος Νοεμβρίου – Στα όρια του το ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν παράταση του lockdown, όπως εξάλλου άφησαν να διαφανεί εμμέσως, πλην σαφώς τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο χάρτη των κενών κλινών ΜΕΘ, που ανέρχονται στο 18% – ενώ στην επιβαρυμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης έφταναν μόλις τις 8 κλίνες και στην Αττική τις 45 – ήρθαν να προστεθούν τα νέα στοιχεία για τον κορονοϊό, όπου ήταν για άλλη μία ημέρα απογοητευτικά.

Από το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Πέτσας είπε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Ακολούθησε η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου πως για τη λήξη του lockdown «είναι λάθος να μετράμε αντίστροφα για την ημέρα των Χριστουγέννων. Πέρσι το Πάσχα το κάναμε σπίτι μας. Τα καλά νέα είναι να σώζονται οι ανθρώπινες ζωές. Και το Πάσχα χάρη στην πειθαρχημένη προσπάθεια όλων των Ελλήνων και τις αποφάσεις του Κράτους, δεν είχαμε απώλειες. Η πρόκληση για όλους μας  είναι συντεταγμένα να υλοποιήσουμε το σχέδιο της πολιτείας και των ειδικών». Ν. Χαρδαλιάς: Σταδιακά και με προσεκτικό σχεδιασμό

Αλλά και οι δηλώσεις κατά την απογευματινή ενημέρωση κατέτειναν σε μία ενδεχόμενη παράταση του lockdown. «Η άρση του lockdown είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πάντες σχεδόν. Έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Το σίγουρο είναι ότι με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown. Συζητήσεις αυτή τη στιγμή αν θα είναι καθολική, αν θα είναι σε περιοχές συγκεκριμένες ή όχι: η πρόθεση είναι προφανώς να πάμε σε μια σταδιακή καθολική. Σε κάθε περίπτωση αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια, είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα». Β. Παπαευαγγέλου: Το δεύτερο κύμα θερίζει ζωές

Στο κακό νέο της ημέρας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα, είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown του Μαρτίου, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» υπογράμμισε και επεσήμανε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας. Γκ. Μαγιορκίνης: Εντός των νοικοκυριών η συντήρηση του ιού

«Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει από αυτήν την ανάλυση, είναι ότι ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας, που σε αντίσταση των καιρών, ανθίσταται στη διάλυση των δεσμών μεταξύ γενεών. Ο ιός δείχνει ότι πέρασε στις αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20αρηδων–30ρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να προστατεύσετε τους γηραιότερους των οικογενειών σας. Τώρα περισσότερο από ποτέ. Ελαχιστοποιείστε τις επαφές μαζί τους. Βοηθήστε τους να περάσουν την περίοδο του lockdown με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε» τόνισε.

Έρχονται και επιτάξεις γιατρών

Παρά τις αντιδράσεις από κάποιους, που προκάλεσε η επίταξη ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, μπροστά στην αντιμετώπιση της πανδημίας ετοιμάζεται και επίταξη γιατρών. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη και «εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών».

Για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και των αντιδράσεων έναντι της επίταξης, ο κ. Κοντοζαμάνης σχολίασε πως «οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό με τις ιδιωτικές κλινικές, υπήρχε μια διάσταση απόψεων και προσφύγαμε στην επίταξη». Εξάλλου, είναι ενδεικτικό πως αρκετές ιδιωτικές κλινικές δήλωσαν διατεθειμένες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ