Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020

Το παρασκήνιο μιας συνάντησης: Ανακαλείται η –προσωρινή- κατάργηση της προφορικής διαδικασίας;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το παρασκήνιο μιας συνάντησης: Ανακαλείται η –προσωρινή- κατάργηση της προφορικής διαδικασίας;

Στην ισχυρή πιθανότητα να ανακληθεί η κυβερνητική επιλογή επέκτασης της κατάργησης της προφορικής διαδικασίας για τις ειδικές διαδικασίες, θέμα που ξεσηκώνει αντιδράσεις μεταξύ των δικηγόρων , «γεννά» σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όλων των εμπλεκόμενων φορέων της δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, προεδρεύοντος του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Κράνη.      

Με τη διάταξη αυτή εν ολίγοις εφόσον οι δικηγόροι υποβάλλουν  δήλωση πως δεν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο ( πέραν των διαδίκων και οι ίδιοι) η υπόθεση θα συζητηθεί. Αν όχι θα αναβληθεί. Πρέπει δε να υπάρχει συμφωνία και των δυο μερών. Η διαφορά είναι ότι μέχρι σήμερα η μη υποβολή δήλωσης σήμαινε παρουσία δικηγόρου και πιθανόν συζήτηση επισης της δίκης. Το πρόβλημα δε εντοπίζεται περισσότερο στα αστικά δικαστήρια(που θα ακολουθήσει η λειτουργία τους ) και στη μη εξέταση μαρτύρων δια ζώσης.

Εκεί ήταν που εστίασαν οι δικηγόροι, κυρίως  για τις αστικές υποθέσεις, αφού θεωρούν ότι η προφορική διαδικασία και η δια ζώσης εξέταση των μαρτύρων δεν αντικαθίσταται επ΄ουδενί και με κανέναν τρόπο από την έγγραφη διαδικασία, δηλαδή τη δίκη μόνο με έγγραφα.

Το πρόβλημα

Βέβαια η εν λόγω διάταξη (που όπως φαίνεται βαίνει προς κατάργηση στη νεα ΚΥΑ η οποία θα εκδοθεί άμεσα)  συναρτάται βασικά με την ύπαρξη αιθουσών ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία. Κι αυτό γιατί η μη αναστολή της προφορικής διαδικασίας, σημαίνει αυτομάτως περισσότερους δικηγόρους και κυρίως πολίτες- μάρτυρες στα δικαστήρια και τις δικαστικές αίθουσες. Αρα η όποια απόφαση εξαρτάται από τη συγκεκριμένη διαθεσιμότητα όσο βέβαια και από τη δυνατότητα (πρόταση των δικηγόρων) για διαχωρισμό των πινακίων.

Τι λένε

Από την πλευρά της κυβέρνησης και κυρίως η Επιτροπή υπό τον Δημ. Κράνη, είναι σαφές πως βασική επιδίωξη είναι η δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα έχει καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους πως (εφόσον ισχύσει) πρόκειται για μέτρο με ισχύ έως τις 31/08, δηλαδή έκτακτο μέτρο δημόσιας υγείας, και πως η προφορικότητα στις ειδικές διαδικασίες δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους έθεσαν στην συζήτηση τα εξης:

-Την αναστολή όλων των προθεσμιών.

-Τη διατήρηση της προφορικότητας στις ειδικές διαδικασίες.

-Την οίκοθεν και αζημίως (εκ του πινακίου) επαναφορά των ματαιωθεισών υποθέσεων κατά το χρόνο αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και χωρίς κλήτευση.

-Την ανάγκη παράτασης όλων των προθεσμιών ουσιαστικών – δικονομικών και δικαστικών για κατάθεση προτάσεων στη νέα τακτική διαδικασία.

-Την ανάγκη διαχωρισμού των πινακίων των ειδικών διαδικασιών (τουλάχιστον ανά 30 λεπτά), προς αποφυγή συγχρωτισμού.

• Την μη υποχρέωση καταβολής τόκων υπερημερίας και επιδικίας για το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

-Την επίλυση του προβλήματος του συγχρωτισμού στις ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον των Ειρηνοδικείων της Χώρας.

-Τη διασφάλιση της παρουσίας δημόσιας υγείας με βάση της παραδοχές του ΕΟΔΥ στους χώρους των Δικαστηρίων.

Συνωστισμός

Ειδικά για το θέμα της προφορικότητας οι δικηγόροι θεωρούν πως «…η έγγραφη διαδικασία δημιουργεί σειρά διαδικαστικών και αποδεικτικών ζητημάτων, λαμβανομένων υπόψη των προθεσμιών κατάθεσης προτάσεων, προσθήκης – αντίκρουσης και κλήτευσης για τη λήψη ένορκης βεβαίωσης, φαλκιδεύει τα δικαιώματα των διαδίκων, δημιουργεί γραφειοκρατία και αυξάνει το κόστος για τα διάδικα μέρη.Τέλος, ουδεμία ουσιώδη συμβολή έχει στην προστασία της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι οι μάρτυρες αντί να «συνωστίζονται» στο ακροατήριο, θα στοιβάζονται στις μικρές αίθουσες υπηρεσίας των Ειρηνοδικείων για την λήψη ενόρκων βεβαιώσεων».

Σύγκλιση

Με γνώμονα λοιπόν την προστασία της δημόσιας υγείας και εφόσον αυτή μπορεί να προστατευθεί με  επιπλέον αίθουσες είναι πολύ πιθανόν η (κατ΄αρχήν) σύγκλιση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση να αποτυπωθεί  και στην επικείμενη ΚΥΑ.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΦΒ  Μαρινέττας Γούναρη-Χατζησαράντου, – Συμβουλος ταμίας ΔΣΑ

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ