Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Το παρασκήνιο μιας “θυελλώδους” συνεδρίασης: Το “όλον” ΠΑΣΟΚ και “ολίγη” από ΝΔ στο προεδρείο του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Οι πασοκογενείς (συνδικαλιστικά) τάσεις του δικηγορικού σώματος εκπροσωπούνται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ (αντιπροεδρία, ταμίας, γραμματέας) με την έκπληξη όμως – που συνάντησε και αντιδράσεις- να έρχεται με την επιλογή του προερχόμενου από τη ΝΔ (κατέβηκε ως αντάρτης) Αλ. Μαντζούτσου για τη θέση του β’ αντιπροέδρου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το παρασκήνιο μιας “θυελλώδους” συνεδρίασης: Το “όλον” ΠΑΣΟΚ και “ολίγη” από ΝΔ στο προεδρείο του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών eurokinissi

Έξι μήνες μετά την πανηγυρική επανεκλογή του Δημ. Βερβεσού στην προεδρία του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, σε μια “θυελλώδη” συνεδρίαση, εν μέσω εντάσεων και εν μέρει δυσαρέσκειας όπως εκφράστηκε από κάποιους, συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΔΣΑ. Το χρονικό διάστημα συγκρότησης του προεδρείου είναι προφανώς πολύ μεγάλο, αφού από τις εκλογές πέρασαν 6 μήνες. Αυτό είναι και απολύτως ενδεικτικό της προσπάθειας να κρατηθούν ισορροπίες και συσχετισμοί, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν πριν και μετά την εκλογική διαδικασία και προφανώς στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δυο Κυριακών που ανέδειξαν τον Δημ. Βερβεσό πρόεδρο με ποσοστό 59.78% έναντι 40.22% του Δημ. Αναστασόπουλου. Μάλιστα ορισμένες επιλογές θεωρείται πως δεν αποκλείεται να κινούνται και προς τη σφαίρα διαμόρφωσης και της επόμενης μέρας στον ΔΣΑ, στις εκλογές δηλαδή του 2025, όταν πλέον ο Δημ. Βερβεσός δεν θα έχει δικαίωμα μετά απο δυο θητείες να διεκδικήσει την προεδρία εκ νέου.

Δημήτρης Βερβεσός

eurokinissi

Οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ

Το νέο προεδρείο έχει σαφώς δημοκρατικό πρόσημο με την κεντροαριστερά σε πρώτο πλάνο. Αλλωστε ο Δημ. Βερβεσός, σαρξ εκ της σαρκός του δικηγορικού συνδικαλισμού, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ με σαφή προσανατολισμό επι σειρά ετών. Έτσι στο προεδρείο καταφανώς εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ:

-Ο Ανδρέας Κουτσολάμπρος (δεν τέθηκε άλλη υποψηφιότητα για τη θέση) , που εξελέγη πανηγυρικά με 21 ψήφους α’ αντιπρόεδρος, είναι από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου , ο οποίος (Βερβεσός) θεωρείται πολιτικά ότι κινείται κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο.

-Ο Κώστας Καρέτσος που εξελέγη ταμίας με 17 ψήφους, είναι πολιτικός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκη, άλλωστε ήταν στο ψηφοδέλτιο του Μιχ. Καλαντζόπουλου που είναι από τους παλαιότερους φίλους και συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

-Ο Χρήστος Κακλαμάνης, που εξελέγη γενικός γραμματέας με 17 ψήφους, είναι γιός του πρώην προέδρου της Βουλής και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη, με σαφείς αναφορές στην πρώην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.

Διοικητικό Συμβούλιο ΔΣΑ

eurokinissi

Η έκπληξη και οι αντιδράσεις

Η έκπληξη όμως και οι αντιδράσεις προήλθαν από την επιλογή του Αλ. Μαντζούτσου για τη θέση του β’ αντιπροέδρου. Ο τελευταίος προερχόμενος από τη ΝΔ, κατέβηκε “ως αντάρτης” , κόντρα στον “επίσημο” υποψήφιο Δημ. Αναστασόπουλο και κέρδισε 2 έδρες. Η πρόταση του προέδρου Δημ. Βερβεσού, προκάλεσε έκπληξη, δεδομένης της αντίληψης που είχε καλλιεργηθεί ότι τη θέση θα καταλάμβανε ο γνωστός ποινικολόγος Θοδ. Μαντάς (επικεφαλής της Παράταξης “Παρίσταμαι Υπέρ” που κατέβηκε στις εκλογές σε συνεργασία με τον Μιχ. Καλαντζόπουλο).

Η πρόταση Μαντζούτσου προκάλεσε δε δυσαρέσκεια από την πλευρά της παλαιάς συνδικαλίστριας (και μέλους του ΔΣ) Μαρινέτας Γούναρη – στενής συνερατιδας του αείμνηστου Μιχ. Ζαφειρόπουλου- που με τον συνδυασμό “Σύμπραξη Δικηγόρων” κατέλαβε 3 έδρες. Μάλιστα απέναντι στην πρόταση κατέβηκε ο Ιωάννης Κάππος που επελέγη με τον συνδυασμό της.

Έντονα αντέδρασε επισης και ο Δημ. Αναστασόπουλος. Τελικά η πρόταση Μαντζούτσου υπερψηφίστηκε οριακά με 13 (στις 25) ψήφους, αφού αν ελάμβανε μια λιγότερη θα απαιτούνταν δεύτερη επαναληπτική ψηφοφορία. Ο κ. Κάππος έλαβε 6 ψήφους.

Η συνεδρίαση πάντως έληξε σε κλίμα σχετικά αποφορτισμένο και αφού προηγουμένως ο πρόεδρος ενημέρωσε (ως δέσμευση) πως η θητεία του προεδρείου θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και τότε τα πρόσωπα του προεδρείου ΔΣΑ θα ανανεωθούν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ