Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Το “point system” για την επιθεώρηση εισαγγελικών λειτουργών και αξιολόγηση εισαγγελιών – Τι προβλέπει εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Οι οδηγίες και τα νέα έντυπα για τις εκθέσεις και τους πίνακες στατιστικών στοιχείων- δεδομένων, βάσει του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το “point system” για την επιθεώρηση εισαγγελικών λειτουργών και αξιολόγηση εισαγγελιών – Τι προβλέπει εγκύκλιος του Αρείου Πάγου freepik

Σε τροχιά αξιολόγησης μπαίνουν εισαγγελικοί λειτουργοί και εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνει εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριου Παπαγεωργίου.

Όπως αναφέρεται με απόφασή της στις 9 Μαρτίου, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο και του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) «προέβη στην κατάρτιση ενιαίου πλαισίου οδηγιών, πρακτικών και κατευθύνσεων ως προς την επιθεώρηση των εισαγγελιών πρωτοδικών και εφετών και των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, απευθυνόμενο προς τους επιθεωρητές και το συμβούλιο επιθεώρησης για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».

Έτσι, σχεδιάστηκαν τα νέα έντυπα, που σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, θα πρέπει να τηρούνται για τις εκθέσεις επιθεώρησης (που οι επιθεωρητές θα συντάσσουν) και τους πίνακες στατιστικών στοιχείων-δεδομένων (που οι γραμματείες των εισαγγελιών θα υποβάλλουν, εμφανίζοντας τη συνολική εργασία των εισαγγελικών λειτουργών και τεκμηριώνοντας τον απολογισμό του έργου της κάθε εισαγγελίας).

εφοριακός από τη Θεσσαλονίκη

Freepik

Σε τροχιά αξιολόγησης: Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας

Στόχος, επισημαίνεται, είναι η διασφάλιση του ενιαίου μέτρου και η αποτελεσματικότητα της επιθεώρησης των εισαγγελικών λειτουργών και της αξιολόγησης των εισαγγελιών της χώρας υπό τα δεδομένα του νέου ΚΟΔΚΔΛ.

«Στα νέα ενιαία έντυπα με τους πίνακες στατιστικών στοιχείων των εισαγγελιών πρωτοδικών και των εισαγγελιών εφετών (που θα ζητούνται από τους εκάστοτε επιθεωρητές για το αντίστοιχο επιθεωρούμενο διάστημα) είναι εμφανής η (υποχρεωτική) προσαρμογή στα κριτήρια του νέου ΚΟΔΚΔΛ και η διαμόρφωσή τους κατά τρόπο λίαν αναλυτικό, ο οποίος διαφέρει από τα μέχρι τώρα ισχύοντα» σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

«Τούτο κατέστη αναγκαίο προκειμένου αφενός να εναρμονίζονται (τα στατιστικά δεδομένα) με τις απαιτήσεις των νέων ρυθμίσεων του νόμου και αφετέρου να αναδεικνύεται με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα το σύνολο του έργου της εισαγγελίας και της εργασίας των εισαγγελικών λειτουργών (που καταγράφεται και στις εκθέσεις επιθεώρησης)» προσθέτει.

Σκότωσε και βίασε την μάνα του

Pixabay

Διαβάθμιση των υποθέσεων

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης πως πριν από την έναρξη του δικαστικού έτους 2023-2024 (16-9-2023), πρέπει να λάβει χώρα τροποποίηση των κανονισμών όλων των εισαγγελιών, ώστε να θεσπισθεί «σύστημα με το οποίο αυτός που διενεργεί τη χρέωση των υποθέσεων σε κάθε εισαγγελέα τις κατατάσσει κατά τη χρέωση ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους, υποχρεωτικά και αποκλειστικά από το ένα (1) που αντιστοιχεί στη λιγότερο απαιτητική έως το πέντε (5) που αντιστοιχεί στην πιο απαιτητική».

Και τονίζεται: «Η εν λόγω τροποποίηση του κανονισμού συναρτάται με τη νέα μορφή της επιθεώρησης διότι στα κριτήρια αξιολόγησης του διευθύνοντος την εισαγγελία περιλαμβάνεται … και ο τρόπος με τον οποίον εκείνος αξιολογεί τις υποθέσεις ως προς τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους …, παράλληλα δε … η ποσοτική απόδοση και η ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων από όλους τους επιθεωρούμενους εισαγγελικούς λειτουργούς αξιολογείται σε σχέση με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την εγκύκλιο

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ