Πέμπτη 02 Μαϊου 2024

Το ψηφιακό πελατολόγιο και οι… αστερίσκοι των δικηγόρων – Θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του 2023

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (γιατροί, δικηγόροι και άλλοι) με την ψηφιακή εφαρμογή που θα διασυνδεθεί με το MyDATA.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ψηφιακό πελατολόγιο και οι… αστερίσκοι των δικηγόρων – Θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του 2023 Eurokinissi

Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο με… αστερίσκους από δικηγόρους. Πρόκειται για το νέο εργαλείο της ΑΑΔΕ που επιδιώκει να εντοπίσει τυχόν απόκρυψη εισοδημάτων από γιατρούς, δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή των πρόσθετων χειρόγραφων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Στα χειρόγραφα πρόσθετα βιβλία καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη σε αυτά καθίστανται εμμέσως πιεστική και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία.

Ωστόσο, γενική ομολογία των υπηρεσιακών παραγόντων στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η μη ύπαρξη βιβλίου πελατών αποτέλεσε μια διευκόλυνση για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αποκρύπτοντας πραγματικά εισοδήματα.

Ψηφιακό πελατολόγιο με… αστερίσκους από δικηγόρους: Προσοχή στον τρόπο εφαρμογής

Ενστάσεις, πάντως, διατυπώνονται από δικηγόρους όχι ως προς το νέο μέτρο, αλλά κυρίως για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στον δικό τους κλάδο. «Δεν είμαστε γιατροί» αναφέρουν πηγές του δικηγορικού σώματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως για μία υπόθεση, που αναλαμβάνουν, μπορεί να χρειαστεί ο πελάτης να έρθει από μία έως 100 φορές.

Ψηφιακό πελατολόγιο με… αστερίσκους από δικηγόρους

eurokinissi

«Δεν μπορεί κάθε επίσκεψη που θα περνάει στο σύστημα, να θεωρείται ότι απαιτείται έκδοση απόδειξης. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της αμοιβής για κάθε υπόθεση και όχι οι φορές που θα χρειαστεί να περάσει κάποιος πελάτης την πόρτα ενός δικηγορικού γραφείου» σημειώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζονται κάθετοι πως στις περιπτώσεις συμβουλευτικής, που παρέχουν οι δικηγόροι σε πολίτες, δεν θα πρέπει να χρεώνεται τίποτα.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ είναι η επαναφορά των πρόσθετων βιβλίων μέσω του πιο σύγχρονου ψηφιακού πελατολογίου που θα πρέπει να τηρούν οι επαγγελματίες ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ