Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

Το ΣτΕ περιμένει σήμερα στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία για τα πρόστιμα 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Μετά την αναβολή η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τι λέει ο συνήγορος Π. Λαζαράτος στην αίτησή του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ΣτΕ περιμένει σήμερα στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία για τα πρόστιμα 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών EUROKINISSI

Πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καθοριστική είναι η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση για τη συνταγματικότητα ή μη επιβολής προστίμου σε μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Η υπόθεση που είχε για πρώτη φορά συζητηθεί λίγο πριν τα τέλη Απριλίου, πήρε αναβολή για σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου προκειμένου η διοίκηση να αποστείλει απόψεις και σχετικό φάκελο.

«Αναβολή εκδίκασης για τις 6.5.2022 υποθέσεων σχετικά με την επιβολή προστίμου σε μη εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού άνω των 60 ετών. Υποχρέωση Διοίκησης σε αποστολή απόψεων και φακέλου. Με τις 873-5/2022 αποφάσεις της Ολομέλειας αναβάλλεται για τη δικάσιμο της 6.5.2022 η εκδίκαση υποθέσεων σχετικά με την επιβολή προστίμου σε μη εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού άνω των 60 ετών και υποχρεώνεται η Διοίκηση να αποστείλει απόψεις και φάκελο» αναφερόταν από το ΣτΕ κατά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης.

EUROKINISSI

Κατά την ακροαματική διαδικασία, το Δημόσιο δεν εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους, ενώ η εισηγήτρια των υποθέσεων είχε εξηγήσει ότι είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, να αποστείλουν έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ επί των επίμαχων υποθέσεων, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την προδικαστική απόφασή της ζήτησε από τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας, Οικονομίας και Υγείας, όπως και από  την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσκομίσουν στοιχεία, μέχρι την 6η Μαΐου 2022.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορούσε αίτηση ακυρώσεως κατά της ΚΥΑ με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της επιβολής προστίμου 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους ηλικίας 60 ετών και άνω.

Μεταξύ των αιτούντων είναι πρόσωπα υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, όπως πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δυο αρεοπαγίτες, και ένας πρόεδρος Εφετών, καθώς και 3 δικηγόροι που επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω.

eurokinissi

Π. Λαζαράτος: Ο de facto εξαναγκασμός σε εμβολιασμό

Όπως αναφέρεται στην αίτηση που υπογράφει ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος, «..πέραν της αιτιολογικής εκθέσεως, η υποχρεωτικότητα του μέτρου συνίσταται στην βαρύτατη εις το διηνεκές κύρωση της καταβολής μηνιαίου ποσού, αφαιρούμενου αδιακρίτως από μισθό, σύνταξη, ακόμη και για απολύτως πένητες, μέτρο το οποίο αφορά το υπαρξιακό minimum ομάδας θιγόμενων προσώπων. Ο de facto εξαναγκασμός σε εμβολιασμό διά της απειλής κυρώσεων ταυτίζεται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ως τέτοιος αντιτίθεται στην αρχή της αξίας του ανθρώπου κατά τα εκτιθέμενα στην συνέχεια (πρβλ. Γνωμοδότηση Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας την 21.12.2020 – Τμήμα Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία οι μη αναλογικές κυρώσεις συνεπάγονται υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, Vavricka and others v. The Czech Republic, σύμφωνα με την οποία ο de facto εξαναγκασμός σε εμβολιασμό είναι σύμφωνος με το άρθρο 8 παρ. 2 της ΕΣΔΑ μόνον υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις, Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για τους εμβολιασμούς σε παιδιά της 26.05.2015, σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να είναι υποχρεωτικοί ούτε η παράλειψή τους να επισείει κυρώσεις, Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, σελ. 5, σύμφωνα με την οποία ο υποχρεωτικός ή de facto εξαναγκασμός σε εμβολιασμό είναι κατ’ αρχήν αντίθετος με την αρχή της αναλογικότητας)». Πάνος Λαζαράτος

Και προσθέτει: «Το χαρακτηριστικό επίσης του μέτρου αυτού που το διακρίνει από κάθε άλλο ως σήμερα ληφθέν μέτρο είναι ότι δεν λαμβάνονται λόγω αμέσου διακινδυνεύσεως της δημόσιας υγείας κάποια κατηγορία προσώπων, αλλά με το επιχείρημα ότι στο μέλλον δύναται εμμέσως να διακινδυνεύσει η υγεία των πολιτών διά της υπέρμετρης επιβαρύνσεως των ΜΕΘ, η οποία (αναπόδεικτα) δήθεν θα προκληθεί από τους ανθρώπους της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Έτσι, όμως, το μέτρο αυτό του de facto υποχρεωτικού εξαναγκασμού σε εμβολιασμό δίχως ratio που να συνδέεται με την άμεση διακινδύνευση της δημόσιας υγείας είναι προδήλως αντίθετο στην αρχή της αξίας του ανθρώπου κατά τα κατωτέρω εκτιθέμενα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ