Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Τον Οκτώβριο η δίκη του Νικολά Σαρκοζί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τον Οκτώβριο η δίκη του Νικολά Σαρκοζί

Στις 5 Οκτωβρίου του 2020 θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου ο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος εμπλέκεται στη λεγόμενη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δικαστεί για διαφθορά.

Ο Ν. Σαρκοζί θεωρείται ύποπτος ότι επιχείρησε στις αρχές του 2014, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που τον αφορούσε με αντάλλαγμα μια ευμενή μετάθεση του Αζιμπέρ στο Μονακό.

Η δίκη για «διαφθορά» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής» του Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 22 Οκτωβρίου μετά μια ενδιάμεση ακρόαση που ορίστηκε στις 17 του προσεχούς Ιουνίου, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο γαλλικά ΜΜΕ.

Είναι πρωτόγνωρη στη Γαλλία η δίκη ενός προέδρου της για διαφθορά, παρότι ο προκάτοχος του Σαρκοζί, ο Ζακ Σιράκ, αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Το 2011 ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικαζόταν για «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων», «κατάχρηση της εμπιστοσύνης» και μια υπόθεση με εικονικές θέσεις εργασίας στη Δημαρχία του Παρισιού τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ