Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Η κοπή μίας… τούρτας θεωρήθηκε αντικείμενο προπαγάνδας και οδήγησε σε φυλάκιση 10 μηνών

Σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων της προσφεύγουσας διαπίστωσε το ΕΔΔΑ. Οι πράξεις της δεν θεωρούνται ότι ενσωματώνουν έκκληση για βία, ένοπλη αντίσταση ή εξέγερση, ούτε διέθεταν χαρακτηριστικά ρητορικής μίσους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τουρκία: Η κοπή μίας… τούρτας θεωρήθηκε αντικείμενο προπαγάνδας και οδήγησε σε φυλάκιση 10 μηνών FREEPIK

Συνεχίζονται αδιαλείπτως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, με πλέον πρόσφατη την καταδίκη της χώρας με ασήμαντη αφορμή της κοπής μίας τούρτας, που όμως οδήγησε σε φυλάκιση της γυναίκας που είχε την ιδέα.

Προκειμένου να γιορτάσει τα γενέθλια του ηγέτη του ΡΚΚ, αποφάσισε να κόψει μία τούρτα και να μοιράσει τα κομμάτια στους παρευρισκόμενους. Η ενέργειά της αυτή κρίθηκε καταδικαστέα από τις τουρκικές αρχές, που την καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μετά την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαιώθηκε και έλαβε και αποζημίωση για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης

Freepik

«Η δίωξη της προσφεύγουσας, η καταδίκη και η ποινή που προέκυψε με την κατηγορία της προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση ισοδυναμούσαν με παρέμβαση στην άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης. Η παρέμβαση επεδίωκε τους νόμιμους στόχους της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας και της πρόληψης της αταξίας και του εγκλήματος» αναφέρει το ΕΔΔΑ.

Ωστόσο, επισημαίνει πως «το εθνικό δικαστήριο είχε βασίσει την καταδίκη και την ποινή της προσφεύγουσας στις πράξεις: α) της κοπής τούρτας που φέρεται ότι παρασκευάστηκε για τον εορτασμό των γενεθλίων του αρχηγού του PKK και β) της διανομής της τούρτας σε πιατάκια. Κατά το ΕΔΔΑ αυτές οι πράξεις στο σύνολό τους δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ενσωματώνουν έκκληση για βία, ένοπλη αντίσταση ή εξέγερση, ούτε διέθεταν χαρακτηριστικά ρητορικής μίσους».

Για τους λόγους αυτούς, το Στρασβούργο έκρινε ότι «το επίμαχο μέτρο της ποινικής καταδίκης δεν ήταν απάντηση σε μια πιεστική κοινωνική ανάγκη, ανάλογη προς τους θεμιτούς στόχους που επιδιώκονται, ούτε ήταν απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και επιδίκασε 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ για έξοδα.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ