Τραγωδία στην Εύβοια: Ευθύνες σε ΔΕΔΔΗΕ, εργολάβο και κυβέρνηση αποδίδει η αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποδίδουν ευθύνες τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, όσο και στην εργολαβική εταιρεία, αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στην Εύβοια:  Ευθύνες σε ΔΕΔΔΗΕ, εργολάβο και κυβέρνηση αποδίδει η αντιπολίτευση

Τη βαθιά τους λύπη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στο Γυμνό Ευβοίας, εκφράζουν οι συναρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και θέτουν το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στις εργολαβικές εταιρείες, ενώ αποδίδουν ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Υποστηρίζουν ότι με αυτό το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας.

Επίσης, σημειώνουν ότι «τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας».

Με την ανακοίνωσή τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων «για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας», καθώς και η μετατροπή των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αλλά και η «διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ».

Τέλος, αναδεικνύουν τις «συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, με σχόλιό του αναφέρει ότι «θρηνούμε τη ζωή των τριών συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, πάνω στο καθήκον, στην Ερέτρια» και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κόμματος στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους.

Για ένα ακόμη «στυγνό εργοδοτικό έγκλημα» κάνει λόγο, από την πλευρά της, η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το τραγικό δυστύχημα είναι «το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους».

Επιπλέον, το ΚΚΕ σημειώνει ότι είναι επίσης το αποτέλεσμα «της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής “απελευθέρωσης” της ενέργειας».

Ο Περισσός επισημαίνει ότι απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών «τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ