Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τραγωδία στο Μάτι: “Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πολεοδομικό πρόβλημα. Αν το λέμε αυτό για το Μάτι, για την Κινέτα τι να πούμε;” αναρωτήθηκε ο Δ. Λιότσιος – ΒΙΝΤΕΟ

“Υπήρξαν λάθη, δεν υπήρχαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, η ανταπόκριση των εναέριων δυνάμεων δεν ήταν άμεση” επέμεινε ο πραγματογνώμονας. Το περιστατικό με το γατάκι… “Μάτι”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: “Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πολεοδομικό πρόβλημα. Αν το λέμε αυτό για το Μάτι, για την Κινέτα τι να πούμε;” αναρωτήθηκε ο Δ. Λιότσιος – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Για 13η ημέρα συνεχίστηκε η μαραθώνια κατάθεση του επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου στη δίκη για το Μάτι και την φωτιά που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

Ωστόσο, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σημειώθηκε και ένα ιδιαίτερο περιστατικό που έστρεψε τα βλέμματα από την κατάθεσή του. Ειδικότερα, ξαφνικά μέσα στη δικαστική αίθουσα ακούγονταν το κλάμα ενός ζώου.

Ήταν ένα νεογέννητο γατάκι που είχε εγκλωβιστεί σε βοηθητικό χώρο της αίθουσας και προκειμένου να απεγκλωβιστεί κλήθηκε η Πυροσβεστική. Ωστόσο, το ζωάκι δεν κατέστη δυνατόν να ελευθερωθεί με αποτέλεσμα κάποιοι από τους κατοίκους του Ματιού να σχολιάσουν απευθυνόμενοι στους πυροσβέστες: «Ούτε για αυτό δεν είστε ικανοί». Ευτυχώς μετά από λίγο το γατάκι με τη βοήθεια κατοίκων που παρακολουθούσαν τη δίκη και εθελοντών φιλοζωικής απεγκλωβίστηκε. Μάλιστα, κάτοικοι του Ματιού δήλωσαν την πρόθεσή τους να το υιοθετήσουν και να του δώσουν το όνομα «Μάτι».

Δίκη για το Μάτι: “Πόσοι συνάδελφοι μας έχουν χαθεί για να σώσουν μία ζωή;”

Στη συνέχεια, ο πραγματογνώμονας δέχτηκε ερωτήσεις από τον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ Γιάννη Φωστιέρη, ο οποίος μάλιστα δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο. Ο πραγματογνώμονας για πολλοστή φορά ξεκαθάρισε πως εκείνη την ημέρα δεν έγιναν πολλές ενέργειες με αποτέλεσμα να φωτιά να αφήσει πίσω της 104 νεκρούς. «Από τις 16:41 έως 18:05 για μιάμιση ώρα περίπου, η φωτιά διανύει μία απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Μετά αφού διέσχισε η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος έγινε πιο δύσκολη η κατάσβεση της. Υπήρξαν λάθη, δεν υπήρχαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, η ανταπόκριση των εναέριων δυνάμεων δεν ήταν άμεση και βέβαια ο κρατικός μηχανισμός δεν βρισκόταν σε επιφυλακή. Αν υπήρχαν όλα αυτά θα είχε περιοριστεί η πυρκαγιά» είπε ο μάρτυρας.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις περί πολεοδομικών ζητημάτων που αντιμετώπιζε η περιοχή, ξεκαθάρισε πως το μόνο δύσκολο σημείο είναι η περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι. «Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πολεοδομικό πρόβλημα. Αν το λέμε για αυτό για το Μάτι, για την Κινέτα τι να πούμε;» σχολίασε ο μάρτυρας και φανερά φορτισμένος είπε: «Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν θυσιαστεί για αυτό τον σκοπό. Πόσοι συνάδελφοι μας έχουν χαθεί για να σώσουν μία ζωή; Προσβάλλουμε αυτούς όταν λέμε ότι δε γινόταν κάτι».

Δίκη για το Μάτι

eurokinissi

Φωστιέρης: Τα αεροσκάφη είναι για καταστολή και όχι για επιτήρηση..

Μάρτυρας: Το σχέδιο δασών λέει άλλα!

Φωστιέρης: Έχουμε τρία εναέρια μέσα!

Μάρτυρας: Γιατί λέτε για τρία μέσα; Έχουμε τόσα που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση.

Πρόεδρος: Εσείς λέτε ότι ένα από τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση;

Μάρτυρας: Σωστά!

Φωστιέρης: Με τα δεδομένα του κ. Λιότσιου έχουμε φύγει εκτός πραγματικότητας… Έχουμε μία φωτιά και μας διέπουν κανόνες και νόμοι. Δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Μάρτυρας: Κάποια πράγματα γίνονται καθ´ υπέρβαση.

Φωστιέρης: Τα εναέρια μέσα δεν είναι μοτοσυκλέτες. Αμερικανική ταινία το έχουμε κάνει το ένδικο συμβάν. Απαιτούνται 45- 55 λεπτά για επανεξυπηρέτηση και 20 λεπτά προκειμένου να δοθεί εντολή για να σηκωθεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ