Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: “Ο γιος μου παίρνει ένα αναπτήρα να κάψει το πόδι του – Του λέω τι κάνεις; Τίποτα, να δω τι έχουν νιώσει” –

Ανατριχιαστικές περιγραφές συγγενών θυμάτων. Για δόλο και όχι μόνον ανικανότητα και κακό συντονισμό έκαναν λόγο μάρτυρες. “Ακούσαμε από τη Δούρου ότι η στραβή έγινε στην βάρδια της. Το ακούσαμε και αυτό!  Κυνικοί μέχρι εκεί που δεν παίρνει”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: “Ο γιος μου παίρνει ένα αναπτήρα να κάψει το πόδι του – Του λέω τι κάνεις; Τίποτα, να δω τι έχουν νιώσει” – eurokinissi

Με ένα τεράστιο γιατί και την ανάγκη για απόδοση ποινικών ευθυνών σε εκείνους που τους αναλογούν ξεκίνησε την κατάθεσή της στη δίκη για το Μάτι η Μαρία Αβραμίδου, που έχασε τη μητέρα της, την αδελφή της, τον γαμπρό της και τον ανιψιό της στη φονική πυρκαγιά.

Δίκη για το Μάτι

eurokinissi

«Ήμασταν στο σπίτι στο Μάτι. Εγώ ήμουν με την κόρη μου. Εγώ θα έφευγα το απόγευμα έτσι και αλλιώς. Είχαμε ακούσει για φωτιά στην Κινέτα και κάποια στιγμή ακούσαμε και για Καλλιτεχνούπολη. Εγώ θα έφευγα γύρω στις 7. Η μητέρα μου και η αδελφή μου επέμεναν να φύγω νωρίτερα. Τελικά πήρα την κόρη μου και φύγαμε στις 6 παρά 5…Βγήκα στη Μαραθώνος με κατεύθυνση προς Αθήνα. Στην είσοδο προς Νέο Βουτζά είδα δύο υδροφόρες. Παρατήρησα ότι δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στη Μαραθώνος ήταν σαν να φεύγαμε μόνες μας» είπε η μάρτυρας που εικοσι λεπτά αργότερα μίλησε με την αδελφή της η οποία ήταν σε πανικό.

«Έκλαιγε φοβόταν ότι θα καεί το σπίτι μας. Στο τελευταίο τηλεφώνημα μου, η μητέρα μου, μου είπε ότι έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα, μου είπε «είναι μπροστά μου φλόγες». Εγώ το θεώρησα υπερβολή. Παίρνω ξανά το τηλέφωνο ήταν νεκρό. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με κανένα τους. Κάποια στιγμή μιλάω με κάποιον στην Πυροσβεστική. Λέω έχω 4 ανθρώπους στη λεωφόρο Δημοκρατίας που δεν ξέρω που είναι τώρα. Αργότερα ακούσαμε στην τηλεόραση ότι κάποιους τους πάνε στα νοσοκομεία και ότι φτάνει κοσμος στο λιμάνι της Ραφήνας. Ήμουν σίγουρη ότι θα τους βρω εκεί. Μάλιστα πήρα και μπουρνούζια και πετσέτες, μήπως έχουν βραχεί, ήμουν σίγουρη ότι θα τους βρω εκεί» είπε η μάρτυρας που τελικά έμαθε πως η οικογένεια της έχει βρεθεί απανθρακωμένη.

Δίκη για το Μάτι

eurokinissi

«Ο άλλος μου ανιψιός ήταν στην Κρήτη, έζησε από τύχη. Ήρθε με την πρώτη πρωινή πτήση. Φύγαμε να πάμε μέσα στο Μάτι, μήπως κάτι βρούμε. Αντίκρυσα ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Ήταν ασύλληπτη η εικόνα. Το σπίτι ήταν ολοσχερώς καμένο. Πάω προς Κόκκινο Λιμανάκι. Ήταν μία μάζα με αυτοκίνητα καμένα. Το ένα πάνω στο άλλο δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Ο ανιψιός μου βρήκε τα αυτοκίνητα των δικών μας άθικτα αλλά εκείνους πουθενά. Έμαθα για DNA. Πάμε στο Γουδί, δίνουμε. Είχα ένα παιδί τον Δημήτρη σπίτι, που δεν ήθελε να ακούει ούτε ειδήσεις και ζούσαμε την αναμονή, περιμένοντας να έχουμε κάποιο νέο. Κάποια στιγμή τον βλέπω και παίρνει ένα αναπτήρα να κάψει το πόδι του. Του λέω τι κάνεις; Τίποτα, να δω τι έχουν νιώσει. Την Κυριακή μας είπαν ότι έχουν ταυτοποιηθεί και οι 4 και να πάμε να τους παραλάβουμε από το Σχιστό. Βρήκαμε μόνο δύο τάφους, βάλαμε αδελφή μου και γαμπρό μου μαζί και μητέρα με ανιψιό. Από τη μία στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε και χωρίς την οικογένεια μας και με ένα παιδί ορφανό» ανέφερε.

Δίκη για το Μάτι

EUROKINISSI

Δίκη για το Μάτι: «Απανθρακώθηκαν. Δεν είχα δει κανέναν. Απλά ήταν ένα χαρτί»

Τη σκυτάλη στη δίκη για το Μάτι πήρε ο ανιψιός της, Δημήτρης Κατσουλάκης που βρεθηκε χωρίς την οικογένεια του μέσα σε λίγες ώρες. «Εγώ ήμουν στην Κρήτη. Μαθαίνω ότι έχει ξεσπάσει φωτιά στη Κινέτα. Με πήρε ο αδελφός μου κάποια στιγμή το μεσημέρι και μου λέει έχει φωτιά στην Κρήτη και να προσέχω. Του λέω εσείς καλά; Μου απαντάει, ναι.  Αργότερα, προσπαθούσα να πάρω τους γονείς μου δεν απαντούσαν. Κατά τις 6:30 με παίρνει τηλεφωνο η νονά μου και μου λέει έχουν εγκλωβιστεί. Με πήρε τα ξημερώματα, τελικά, η  θεία μου και μου λέει ότι πρέπει να ανέβω στην Αθήνα διότι η οικογένεια μου αγνοείται».

Περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισε φτάνοντας στο Μάτι, ανέφερε πως ήταν σαν να έχει πέσει βόμβα. «Βρήκα μετά από πολύ περπάτημα τα αυτοκίνητα τους. Τα οποία ήταν άθικτα. Εκεί λέω υπάρχει ελπίδα να τους βρουμε. Διαψεύστηκα αργότερα. Ήταν ένα εξαήμερο πολύ κακό στη ζωή μου. Με ενημέρωσε η θεία μου ότι ταυτοποιήθηκαν γονείς μου. Η αιτία θανάτου, έλεγε απανθρακώθηκαν. Δεν είχα δει κανέναν. Αυτό ήταν το σκληρό.  Απλά ήταν ένα χαρτί, τίποτα. Έπρεπε να αποδεχθώ το γεγονός».

Δίκη για το Μάτι

eurokinissi

Υπήρχε και δόλος, όχι μόνο ανικανότητα

Κατάθεση έδωσε και η Aνδριανή Καλεγιαννάκου, η οποία έχασε το γιο της, τους γονείς της και τον αδερφό της στη φωτιά. «Πιστεύω ότι δεν ήταν θέμα ανικανότητας και κακού συντονισμού πιστεύω ότι υπήρχε και δόλος. Το πιστεύω ακράδαντα. Αν έχετε διαβάσει ηχητικό Ματθαιόπουλου- Λιοτσου…» είπε η μάρτυρας με την πρόεδρο να την διακόπτει.

«Ο γείτονας φώναξε στον αδερφό μου τον Γιάννη «φωτιά». Υπήρχαν άνθρωποι που έφυγαν  με τα εσώρουχα. Δεν μπορούσα να βρω τον αδερφό μου. Μετά είχαν κλείσει το δρόμο και δεν μπορούσα να περάσω. Με τα χίλια ζόρια με άφησαν να περάσω από τη διασταύρωση της Ραφήνας στις έντεκα και μισή τη νύχτα. Αρχίσαμε και τρέχαμε…Πηγαίναμε στα ξενοδοχεία, στο λιμάνι της Ραφήνας. Και την επόμενη μέρα ακούω ότι βρέθηκαν είκοσι έξι άτομα σε ένα οικόπεδο που δεν το είχα ξανακουσει. Ούτε μου πήγε το μυαλό μου  ότι θα ήταν εκεί οι δικοί μου» είπε και συνέχισε: «Στην Κινέτα εκκενώθηκαν τρία χωριά και δεν έγινε το ίδιο στο Μάτι. Ακούσαμε από τη Δούρου ότι η στραβή έγινε στην βάρδια της. Το ακούσαμε και αυτό!  Κυνικοί μέχρι εκεί που δεν παίρνει» είπε, κλείνοντας την κατάθεση της στη δίκη για το Μάτι

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ