Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Βολές κατά Τόσκα και λιμενικού από τον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ι. Φωστιέρη – «Η Πολιτεία δεν είχε φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει ο κόσμος»

«Δεν γνωρίζαμε για τις καιρικές συνθήκες» ισχυρίστηκε. «Τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα! Σηκώνω τα χέρια ψηλά!» ανέφερε, σημειώνοντας πως ο ίδιος λάμβανε εντολές από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Βολές κατά Τόσκα και λιμενικού από τον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ι. Φωστιέρη – «Η Πολιτεία δεν είχε φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει ο κόσμος» Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η απολογία του πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη για την τραγωδία στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου 2018.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν γνώριζαν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, αλλά και πως αν γνώριζαν θα είχαν προγραμματίσει διαφορετικά κάποιες ενέργειες.

«Εάν γνωρίζαμε από την προηγούμενη πως θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο. Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο» ανέφερε ο κατηγορούμενος επικαλούμενος και τη μαρτυρία κυβερνήτη Σινούκ που πέταξε εκείνη την ημέρα και έκανε λόγο για «δομικό πρόβλημα στη λειτουργία του ελικοπτέρου» υποστηρίζοντας πως θα διαλυόταν.

«Ελάτε στη θέση μας…Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτοί τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας…. Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πως επιχειρούμε. Καλώς καθώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια, τότε προσπαθούσαμε με ελάχιστα μέσα. Τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα! Σηκώνω τα χέρια ψηλά! Γι’ αυτό βλέπετε ότι οι πυρκαγιές ανοίγουν» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική, αν είναι δυνατόν!»

Τραγωδία στο Μάτι

eurokinissi

Τραγωδία στο Μάτι: «Δεν μπορούσε να δοθεί εντολή για απομάκρυνση πολιτών» ισχυρίστηκε

Κατά τον κατηγορούμενο δεν μπορούσε να δοθεί εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση αφού δεν υπήρχε υποδομή να υποδεχθεί ανθρώπους με ασφάλεια. «Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Που τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει φύγετε να πάνε που. Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει. Οδύρεται ο κόσμος και σωστά κάνει. Μέχρι τότε αυτό ήξερε. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Μετά θα λέγανε δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Δεν μπορείς να πεις απλά φύγετε».

Ευθύνες στο λιμενικό για τις διασώσεις

Αναφορά έκανε και στο λιμενικό και τις ευθύνες του για τις διασώσεις, υποστηρίζοντας ότι κακώς έχει χρεωθεί αυτό στην πυροσβεστική. «Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα λιμενικού όχι του πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα. Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;»

Ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ ανέφερε πως λάμβανε εντολές από τον τότε υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα. «Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή» είπε ο κ. Φωστιερης.

Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;

Εισαγγελέας: Όχι.

Κλείνοντας την απολογία του ο κ. Φωστιέρης σημείωσε: «Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».

Κομμάτι της απολογίας του αφιέρωσε και στο ζήτημα της εκτροπής ελικοπτέρου για να σβήσει φωτιά δίπλα στα διυλιστήρια της motor oil. «Στις έξι παρά τέταρτο  δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα από τον κύριο Βαρδινογιάννη. Και μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα πλησίον motor oil και μου ζήτησε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις με εναέρια μέσα. Ενημέρωσα φυσική και πολιτική ηγεσία αλλά έπειτα από περίπου επτά λεπτά δέχθηκα δεύτερο τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κύριο Βαρδινογιάννη. Ήταν πιο έντονος στην έκφραση του και με μεγάλη αγωνία. Του είπα ελέγχεται θα έρθει ελικόπτερο μην αγχώνεστε …. Ενημερώνω εκ νέου τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Γνώση είχαν για όλα αυτά είχαν ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αρχηγός, ο κύριος Καπάκης και ο κύριος Τόσκας. Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μία έκρηξη θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα» είπε ο κατηγορούμενος. Τα λεγόμενα του προκάλεσαν την αντίδραση συγγενή θύματος που καθόταν στο ακροατήριο, ο οποίος ξέσπασε λέγοντας: «Ο κόσμος ήταν εκεί και είδε το Σινούκ να κρατάει τη φωτιά στην Αγία Μαρίνα!».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ