Τραμπ: «Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων» θα λάβει την απόφαση για το Ιράν
Κάνοντας λόγο για «ουσιαστική πιθανότητα διαπραγματεύσεων» με το Ιράν «στο εγγύς μέλλον», ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανέφερε χθες πως «θα πάρω την απόφαση μου» εντός «των δυο προσεχών εβδομάδων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό πως θα αποφασίσει για την ενδεχόμενη αμερικανική συμμετοχή στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο Ιράν «κατά τη διάρκεια των δυο επόμενων εβδομάδων», μοιάζοντας να αφήνει περιθώριο στη διπλωματία, καταρχάς στη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ με αυτόν του Ιράν σήμερα στην Ελβετία, ώστε να υπάρξει πρόοδος προς διπλωματική λύση, έπειτα από μια εβδομάδα πολέμου.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαβεβαίωσε πως οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν «καλοδεχούμενη» για να τερματιστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης. Αυτή η τελευταία διαψεύδει την κατηγορία πως επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο κι επιμένει να τονίζει πως είναι δικαίωμά της να διαθέτει πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.
Υποστηρίζοντας πως το Ιράν βρισκόταν πολύ κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, το Ισραήλ εξαπέλυσε την περασμένη Παρασκευή 13η Ιουνίου μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κάτι που οδήγησε σε ιρανικά αντίποινα. Έκτοτε ιρανικές αεροπορικές επιδρομές και ιρανικά πυραυλικά πλήγματα διαδέχονται οι μεν τα δε.
Κάνοντας λόγο για «ουσιαστική πιθανότητα διαπραγματεύσεων» με το Ιράν «στο εγγύς μέλλον», ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανέφερε χθες πως «θα πάρω την απόφαση μου» εντός «των δυο προσεχών εβδομάδων».
Αν υπάρχει «ευκαιρία για τη διπλωματία», ο Ρεπουμπλικάνος την αξιοποιεί «πάντα», αλλά, σε κάθε περίπτωση, «δεν φοβάται» να διατάξει στρατιωτική δράση, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπός του Κάρολαϊν Λέβιτ, επιμένοντας στην επείγουσα φύση του ζητήματος λόγω της προόδου που καταγράφει κατ’ αυτή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Το μόνο που χρειάζονται είναι απόφαση του ανώτατου ηγέτη για αυτό», κατόπιν θα απαιτούνταν «περίπου δεκαπέντε ημέρες για να επιτύχουν την παραγωγή» ατομικής βόμβας», πρόσθεσε.
Η αναβολή που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει την επιδίωξη διπλωματικής προόδου.
«Υπάρχει τώρα παράθυρο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να καταλήξουμε σε διπλωματική λύση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι αφού συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο χθες.
Ο κ. Λάμι πρόσθεσε πως σήμερα θα μεταβεί στη Γενεύη για να συναντήσει, μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό, τον γερμανό ομόλογό του Γιόχαν Βάντεφουλ και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας με τον επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν, τον Αμπάς Αραγτσί.
Η συνάντηση έχει σκοπό να «καλέσουμε να υπάρξει επιστροφή στη διπλωματική οδό και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», ανέφερε από την πλευρά του το Κε ντ’ Ορσέ.
Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης των υπουργών Εξωτερικών Μπαρό και Ρούμπιο, ο δεύτερος «υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για απευθείας επαφή με τους Ιρανούς ανά πάσα στιγμή», ανέφερε πηγή του AFP στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
Την όγδοη ημέρα του πολέμου, drone που εξαπέλυσε το Ιράν αναχαιτίστηκε τη νύχτα από την ισραηλινή αεροπορία στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Απαίτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο πληθυσμός να απομακρυνθεί εσπευσμένα από βιομηχανική ζώνη στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου επρόκειτο να προχωρήσει σε πλήγματα «εναντίον στρατιωτικής υποδομής», αναφερόμενος σε πυρηνική εγκατάσταση.
Από τη 13η Ιουνίου, έχουν εξαπολυθεί πλήγματα εναντίον εκατοντάδων στόχων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και στοιχείων του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.
«Οι μισοί και πλέον» από τους εκτοξευτήρες ιρανικών πυραύλων καταστράφηκαν, διαβεβαίωσε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με την οποία οι «υπαρξιακές απειλές» που εγείρει το Ιράν για τη χώρα του είναι δύο, «η πυρηνική και αυτή των βαλλιστικών πυραύλων».
«Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», πρόσθεσε παρότι διατράνωσε ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να «πλήξει όλες τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις».
Την Τετάρτη, ο αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, τόνισε πως η χώρα του δεν θα παραδοθεί «ποτέ». Προειδοποίησε πως εάν η Ουάσιγκτον εμπλακεί στον πόλεμο θα υποστεί «ανεπανόρθωτες ζημιές».
Το Ιράν ονόμασε σήμερα νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, τον ταξίαρχο Ματζίντ Χανταμί, αντικαθιστώντας τον Μοχαμάντ Καζεμί, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στάσεις εργασίας στο Ασκληπιείο Βούλας στις 23-24-25 Ιουνίου Επίθεση με γκαζάκια σε έκθεση αυτοκινήτων στην Κηφισιά – Στις φλόγες δύο ΙΧ – ΒΙΝΤΕΟ Διάσωση 352 μεταναστών νότια της Γαύδου ΠΕΝΕΝ: Προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για σήμεραΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr