Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τράπεζες: Εκτιμήσεις για «μόνον» €5 δισ. νέα κόκκινα «κορoνο-δάνεια» – Χαμηλώνει ο πήχης για την bad bank

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τράπεζες: Εκτιμήσεις για «μόνον» €5 δισ. νέα κόκκινα «κορoνο-δάνεια» – Χαμηλώνει ο πήχης για την bad bank

Αυτός είναι ο αριθμός, που φέρεται να έλαβαν υπόψη τους οι «4», κατά την υποβολή προς τον SSM των νέων πλάνων μείωσης των «κόκκινων» ανοιγμάτων έως και το 2022, χαμηλώνοντας τον στόχο της ΤτΕ για το ύψος των δανείων που θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στην bad bank

Συγκρατημένα αισιόδοξες για τις επιπτώσεις, που θα έχει η πανδημία στην συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών, εμφανίζονται οι τράπεζες, εκτιμώντας σε περίπου πέντε δισ. ευρώ – από αρχικές προβλέψεις 10 δισ. ευρώ – τα νέα κόκκινα «κορoνο-δάνεια».

Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αυτός είναι ο αριθμός που έλαβαν υπόψη τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά την υποβολή προς τον SSM των νέων πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως και το 2022.

Η όποια αναθεώρηση τίθεται χρονικά για μετά τον Μάρτιο του 2021, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Στο θέμα, άλλωστε, είχε αναφερθεί προσφάτως και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά» του Κύκλου Ιδεών, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Έχουν ακουστεί εκτιμήσεις για νέα ‘κόκκινα’, ύψους 10 δισ. ευρώ. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε λιγότερο από πέντε δισ. ευρώ. Αυτό είναι εφικτό με βάση τη σημερινή στάση των δανειοληπτών, ενώ και εμείς θα πρέπει να προνοήσουμε για τη σταδιακή επάνοδο στην πληρωμή, έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί κάποιος να καταβάλει από 1η Γενάρη το σύνολο της δόσης».

Στο πλαίσιο αυτό, «κονταίνει» – σε πρώτη φάση – ο στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το ύψος των δανείων, που θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στην bad bank.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της εποπτικής αρχής, Γιάννης Στουρνάρας, η bad bank θα αναλάβει τα «κόκκινα» – αφενός, αυτά που θα περισσέψουν μετά τον «Ηρακλή» (σ.σ. με στοιχεία α’ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν χρήση του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ για δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, άρα μένουν άλλα 30 δισ. ευρώ) και αφετέρου, αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία, κάνοντας λόγο για ακόμη οκτώ με 10 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες, πάντως, όπως είχε γράψει το ΝΜ, βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο όσον αφορά στη μείωση του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου, με την Eurobank να προπορεύεται, καθώς έχει ήδη ρίξει τον δείκτη NPEs στο 15,3% μέσα από δύο τιτλοποιήσεις (Pillar και Cairo), συνολικού ύψους εννέα δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Cairo Mezz δε, διαπραγματεύονται από τα τέλη του περασμένου μήνα στην Εναλλακτική Αγορά ΕΝ.Α. PLUS του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, ανακοίνωσε προσφάτως την υπογραφή συμφωνίας με το προσωπικό για τη μεταβίβαση περί των 800 εργαζομένων στη νέα Cepal, ενώ συνεχίζει το… σκανάρισμα των τεσσάρων υποψηφίων (Pimco, Cerved Group, Credito Fondiario και Davidson Kempner Capital Management), με στόχο η συναλλαγή για το project Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο δείκτης NPEs θα μειωθεί στο 24% από 43,5% στο τέλος του α’ εξαμήνου 2020. Αξίζει να αναφερθεί πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και επισήμως στο Υπουργείο Οικονομικών η νέα αίτηση, που θα αφορά στην παροχή εγγυήσεων για την τρίτη τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία Galaxy IV, αξίας περίπου τριών δισ. ευρώ.

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Alpha Bank είχε υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα για τις τιτλοποιήσεις Orion και Galaxy ΙΙ, λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως, με την εγγύηση να αφορά στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας περί τα τρία δισ. ευρώ.

Με τις μηχανές στο… φουλ κινείται και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επέλεξε την Intrum ως τον προτιμητέο επενδυτή για την τιτλοποίηση 58.000 «κόκκινων» στεγαστικών δανείων (project Phoenix), μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο δε, η τράπεζα υπολογίζει πως τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior tranche) θα ανέλθουν σε περίπου 960 εκατ. ευρώ, με την επίπτωση στα κεφάλαιά της να εκτιμάται στο επίπεδο των 45 μονάδων βάσης. Η Πειραιώς έχει αιτηθεί εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους έως ένα δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, «τρέχει» και την έτερη τιτλοποίηση (project Vega, 53.000 δάνεια, ύψους πέντε δισ. ευρώ).

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζει πυρετωδώς την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Project Frontier), με στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021. Όπως έχει πολλάκις τονίσει η διοίκηση της τράπεζας, με μία μόνο συναλλαγή πετυχαίνει το… ξεκαθάρισμα των 2/3 των «κόκκινων» ανοιγμάτων της, με το επίμαχο στοκ να μειώνεται στα πέντε δισ. ευρώ έναντι περίπου 10 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές, με αφορμή και την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της, η ΕΤΕ έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση δύο μικρότερων χαρτοφυλακίων, των Marina και Danube, αξίας 300 και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πηγή : newmoney.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ