Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τρόμος: Κάθε μέρα μια απόπειρα δολοφονίας γυναίκας, κάθε 3 μέρες μια δολοφονία

Στη Γερμανία καθημερινά επιχειρεί ένας άνδρας να σκοτώσει την νυν ή πρώην σύντροφό του. Κάθε τρίτη ημέρα το πετυχαίνει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τρόμος: Κάθε μέρα μια απόπειρα δολοφονίας γυναίκας, κάθε 3 μέρες μια δολοφονία

Εξαιρετικά ήπιες χαρακτηρίζονται οι ποινές στη Γερμανία για το φαινόμενο γυναικοκτονιών που λαμβάνει διαστάσεις. Στη Γερμανία καθημερινά επιχειρεί ένας άνδρας να σκοτώσει την νυν ή πρώην σύντροφό του. Κάθε τρίτη ημέρα το πετυχαίνει.

«Η δολοφονία ενός συντρόφου δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη» επισημαίνει η Γιούλια Σέφνερ, η οποία είναι επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου της ΄Εσσης κατά της οικιακής βίας.

«Συνήθως πρόκειται για την κορύφωση μιας μακρόχρονης διαδικασίας, γιατί η οικιακή βία ξεκινά με προσβολές, ταπεινώσεις, ακόμη και με άσκηση οικονομικών πιέσεων» αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους η Ρήνα Γκόλντενμπεργκ και Λίζα Χένελ από την DW.

Οργανώσεις προάσπισης γυναικείων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τον τρόπο που περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ τις δολοφονίες γυναικών χρησιμοποιώντας λέξεις, όπως οικογενειακή τραγωδία, ερωτικό δράμα, ή δράμα ζηλοφθονίας. Η Βανέσα Μπελ από την οργάνωση γυναικών «Terre des Femmes» τονίζει ότι αυτές οι λέξεις επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο κατηγοριοποιούνται αυτά τα εγκλήματα ως προσωπική υπόθεση, ως μεμονωμένα γεγονότα και όχι ως ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. «Συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο θέμα ταμπού στη Γερμανία» λέει η Μπελ. «Η γκρίζα ζώνη είναι μεγάλη, τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν μόνο πράξεις βίας που έχουν καταγγελθεί ή που έχουν κολαστεί ποινικά. Αλλά έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το 2014 δείχνει ότι μόνο μια στις τρεις περιπτώσεις οικιακής βίας καταγγέλλεται στην αστυνομία». Η περίπτωση της γιατρού

Ήταν Φεβρουάριος πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν ο πρώην σύντροφος μιας 35χρονης γιατρού έμπηξε το μαχαίρι στο σώμα της 18 φορές. Η γυναίκα πέθανε λίγο λεπτά αργότερα στο δρόμο, μπροστά από την πόρτα του σπιτιού της. Η Γιούλια Σέφερ ήταν τότε εισαγγελέας στην Φρανκφούρτη. Κλήθηκε αμέσως στον τόπο του εγκλήματος. Γυρίζοντας νοερά σε εκείνη την τραγική ημέρα λέει ότι επρόκειτο για μια κλασσική περίπτωση. «Είχαν σχέση, που όμως δεν μπορούσε να κρατήσει. Ο δράστης προσπαθούσε για ένα διάστημα να την ξανακερδίσει. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποίησε βία. Το θύμα κατήγγειλε τον δράστη, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του, επιβλήθηκε απαγόρευση επικοινωνίας. Την ημέρα της ειδεχθούς πράξης, ο μετέπειτα δράστης περίμενε για ώρες το θύμα έξω από το σπίτι του. Και όταν η γυναίκα του είπε ότι η σχέση τους τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα, ο δράστης έβγαλε μαχαίρι και την σκότωσε» ανέφερε. Δολοφονία ή ανθρωποκτονία;

Στην περίπτωση της άτυχης γιατρού στην Φρανκφούρτη που έχασε τη ζωή της από μαχαίρι, ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια για δολοφονία. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι δικαστές στη Γερμανία είναι πιο προσεκτικοί. Συχνά καταδικάζουν τους δράστες για ανθρωποκτονία, που επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνων. Το δικαστήριο εξετάζει όλες τις παραμέτρους και τις συνθήκες μιας υπόθεσης. Υπάρχουν δικαστές που λαμβάνουν υπόψη τους την συναισθηματική φόρτιση του κατηγορούμενου μειώνοντας την ποινή. Που από την άλλη σημαίνει ότι αναγνωρίζεται στο δράστη ότι υπέστη ο ίδιος βλάβη, με το να σκοτώσει τη γυναίκα, που αγαπά.

Πολλοί δικαστές στην αιτιολόγηση της καταδικαστικής απόφασης παραπέμπουν σε απόφαση του εφετείου από το 2008, σε μια υπόθεση που μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από χέρι του πρώην συντρόφου της μετά από χωρισμό.

Το δικαστήριο δεν διαπίστωσε ούτε πρόθεση, ούτε ταπεινά κίνητρα, δύο βασικές προϋποθέσεις για την καταδίκη του δράστη σε ισόβια. Αντ’ αυτού οι δικαστές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι «ο χωρισμός προκλήθηκε από το θύμα της επίθεσης και ότι ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στην πράξη για να μην χάσει, τον άνθρωπο που ήθελε να κρατήσει».

Το πρόβλημα αυτής της διατύπωσης είναι η «απόδοση ενός είδους μομφής στο θύμα, μια που το δικαστήριο αποδέχεται το επιχείρημα ότι μια γυναίκα χάνει τη ζωή της, επειδή ο δράστης δεν θέλει να της αναγνωρίσει το δικαίωμα να ζει μιαν ανεξάρτητη ζωή με ανεξάρτητες αποφάσεις», τονίζει η Λέονι Στάινλ από το Σύνδεσμο Γερμανών Νομικών.

Προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

«Ένα τέτοιο έγκλημα όμως αποτελεί συνέπεια κτητικών συμπεριφορών του συντρόφου και αδικοπραξίας με βάση το φύλο, για δολοφονία μιας γυναίκας, επειδή είναι γυναίκα, γυναικοκτονία, (Femizide), κι αυτό προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» αναφέρει. Η Στάινλ υπενθυμίζει ότι στην πράξη ακολουθείται η ίδια αρχή και σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τιμής, όπου γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνται από συγγενείς τους επειδή ατίμασαν την οικογένειά τους. Πρόκειται για εκδήλωση πατριαρχικών αξιώσεων για κατοχή και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στους φόνους τιμής όσο και στους φόνους συντρόφων από ζήλια.

«Εάν όμως διαβάσουμε τη δικονομία, θα διαπιστώσουμε ότι στη Γερμανία οι γυναικοκτονίες εντάσσονται σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια και τιμωρούνται με αυστηρότερες ποινές» επισημαίνει η Στάιν. «Οι γυναικοκτονίες θεωρούνται στη Γερμανία ως ένα πρόβλημα που εντοπίζεται περισσότερο σε θρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες» λέει, επισημαίνοντας όμως: «Στην πραγματικότητα τα 2/3 των δραστών είναι γερμανοί υπήκοοι».

Η Γερμανία έμεινε πίσω

«Η Γερμανία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της βίας με βάση το φύλο, αλλά έχει μείνει πίσω» διαπιστώνει η Λέονι Στάινλ. «Πολλοί στη Γερμανία πιστεύουν ότι οι γυναικοκτονία – αν μπορούν καταρχήν να καταλάβουν τον όρο – αφορά αποκλειστικά σε εγκλήματα στο Μεξικό, όπου γυναίκες πέφτουν θύματα απαγωγής, βιασμού και ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων. Την ώρα που σε άλλες χώρες χιλιάδες κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της γυναικοκτονίας, στη Γερμανία δεν έγινε εφικτή μια γενικότερη κινητοποίηση, ίσως σε αυτό το σημείο να διδαχθεί πολλά η Γερμανία από άλλες χώρες».

Του χρόνου ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τις προόδους που έχουν γίνει στη Γερμανία σε θέματα ποινικής δίωξης εγκλημάτων σε βάρος γυναικών. Γυναικείες οργανώσεις ελπίζουν ότι θα εντατικοποιηθεί η επιμόρφωση δικαστών και αστυνομικών, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί ψυχολογική και νομική συμβουλευτική στήριξη σε θύματα γυναίκες.

Το 2018 η Γερμανία επικύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η σύμβαση αναγνωρίζει τη γυναικοκτονία ως δομικό, κοινωνικό πρόβλημα, επικεντρώνεται στην προστασία του θύματος και προτείνει μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν και από το γερμανικό δικαιικό σύστημα.

Πηγή: www.dw.com/el/

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ