Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Τροπολογία για καταβολή χορηγήματος 800 ευρώ στους δικηγόρους και τους ασκούμενους – (Ολόκληρο το κείμενο)

Με την τροπολογία ζητείται να χορηγηθεί ένα ελάχιστο ποσό ενίσχυσης στους δικηγόρους που πλήττονται και να αποκατασταθεί πρωτίστως το κύρος και η αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τροπολογία για καταβολή χορηγήματος 800 ευρώ στους δικηγόρους και τους ασκούμενους – (Ολόκληρο το κείμενο) Freepik

Τροπολογία με την οποία ζητείται να καταβληθεί χορήγημα 800 ευρώ σε δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους κατέθεσαν σήμερα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την “Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δ. Καλαματιανός, Κ.Ζαχαριάδης, Σπ. Λάππας, Γ. Παπαηλιού, Γ. Ραγκούσης, Ι. Σαρακιώτης και προβλέπει την καταβολή «εφάπαξ χορηγήματος 800 ευρώ» για όσους ασκούν τα συγκεκριμένα νομικά καθήκοντα (που περιγράφονται στην τροπολογία ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Τροπολογία για δικηγόρους803-49-18.03.2021-ΒΟΥΛ) από 15/3/2020 έως 15/3/2021. Το ποσό θα είναι αναλόγως μειωμένο για όσους έχουν την ιδιότητα αυτή για μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά όχι μικρότερο των 400 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Το χορηγήματος , σύμφωνα με την τροπολογία, εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή των ν. 4684/2020 και 4690/2020 της οποίας το μη επιστρεπτέο υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ή το εισόδημά τους είναι για το 2020 άνω των 35.000 ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος είναι «είναι αδήριτη ανάγκη να λάβουν οι δικηγόροι το χορήγημα έκτακτης ανάγκης… Σύμπασα η επιστημονική κοινότητα εξέδωσε χθες κείμενο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο χορήγησης του έκτακτου χορηγήματος που αποκλείει έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιστημόνων από αυτό. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει τη βάση μιας κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή όμως εδώ συζητάμε ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσδιορίζουμε την τροπολογία στους δικηγόρους», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Τα δικαστήρια υπολειτουργούν εδώ κι ένα χρόνο, οι δικηγόροι δεν προστατεύονται, κι έχουν εισπράξει ελάχιστα ως βοήθεια».

«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη για εμπαιγμό στη χορήγηση αυτού του βοηθήματος», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος και υπογράμμισε:

«Το χορήγημα αυτό το έχει ανάγκη όλος ο δικηγορικός κόσμος, είναι χρήματα που προέρχονται από εκείνους. Οι δικηγόροι χρειάζονται ενέσεις στήριξης από μια παρούσα πολιτεία, η οποία δεν πρέπει να επινοεί εμπόδια για να αποκλείσει δικαιούχους. Η ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων είναι μεγάλη. Γι αυτό οφείλει, να αφήσει την υποκρισία. Να υιοθετήσει την τροπολογία χορηγώντας ένα ελάχιστο ποσό ενίσχυσης στους δικηγόρους που πλήττονται και να αποκαταστήσει έτσι πρωτίστως το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος».

Θ. Ξανθόπουλος: Απαξιωτική η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στο δικηγορικό σώμα-Απέρριψε χωρίς καμία αιτιολογία, την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτο χορήγημα 800 ευρώ

Χωρίς καν να αναφέρει έστω ένα λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας σήμερα στη Βουλή απέρριψε την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή έκτακτου χορηγήματος έως 800 ευρώ, στους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

Με την απαξιωτική αυτή στάση της απέναντι στο δικηγορικό σώμα, που η μεγάλη του πλειοψηφία έχει φτάσει στα όρια της επιβίωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την υποκρισία και την αδιαφορία της απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  χιλιάδες δικηγόροι και γενικά οι επιστήμονες της χώρας.

Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσής τους που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι παντελώς ανεπαρκή. Ακόμη και το έκτακτο χορήγημα των 400 ευρώ, από πόρους που οι ίδιοι οι επιστημονικοί φορείς δημιούργησαν με εισφορές τους, με τους αυστηρούς όρους που έχουν τεθεί, χορηγείται τελικά σε ένα μικρό μέρος των δικαιούχων και χαρακτηρίζεται από τους ίδιους του επιστημονικούς φορείς «κοροϊδία» και προσβολή της αξιοπρέπειας τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει σε προτάσεις μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των δικηγόρων και των επιστημόνων που έχουν πληγεί  τον τελευταίο χρόνο, από τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Ήδη κατατέθηκε αναφορά, στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας, με βάση το κοινό έγγραφο των Επιστημονικών Φορέων, με το οποίο επαναλαμβάνεται το αίτημα στήριξης. Όσο και αν η Κυβέρνηση φυγομαχεί, στο τέλος θα λογοδοτήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ