Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Τροπολογία Τσιάρα στον νέο Ποινικό Κώδικα: Στη φυλακή και για ποινές κάτω των 3 ετών (π.χ. δράστες ενδοικογενειακής βίας, υπότροποι διαρρήκτες κλπ.)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε και στον Θεοφ. Ξανθόπουλο, στην αποστροφή για “ποινικό κώδικα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διαφθοράς” πως το νομοσχέδιο “θεραπεύει αστοχίες και λάθη του ΣΥΡΙΖΑ που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τη χώρα και την έκαναν να στέκεται μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν το κράτος δικαίου”, αναφερόμενος στη μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τροπολογία Τσιάρα στον νέο Ποινικό Κώδικα: Στη φυλακή και για ποινές κάτω των 3 ετών (π.χ. δράστες ενδοικογενειακής βίας, υπότροποι διαρρήκτες κλπ.)

Τροπολογία με την οποία θα οδηγούνται στις φυλακές και για ποινές κάτω των 3 ετών (που μέχρι σήμερα δινόταν αυτοδικαίως αναστολή της ποινής) δράστες π.χ ενδοικογενειακής βίας ή υπότροποι διαρρήκτες , φέρνει στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης , στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Την κατάθεση της τροπολογίας προανήγγειλε στην ομιλία του στην αρμίοδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η μη χορήγηση της αναστολής επανέρχεται στην κρίση του δικαστηρίου αλλά αυτό θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική αιτιολογία του δικαστηρίου. Π.χ αν ο δράστης θεωρείται επικίνδυνος να επαναλάβει το ίδιο αδίκημα (ενδοοικογενειακή βία, διαρρήξεις ή ενδεχομένως ακόμα και επικίνδυνη οδήγηση σε καταδίωξη): Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

….Θα υπάρξει, καταρχήν, μια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία αφορά στο άρθρο 144, είναι το 497 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπου, πλέον, θα αναγνωρίζεται η εξουσία του δικαστηρίου να μη χορηγήσει ανασταλτική δύναμη στην έφεση ή να τη χορηγήσει με την προϋπόθεση τήρησης περιοριστικών όρων και σε ποινές φυλάκισης μέχρι τριών ετών.

Αυτό, βεβαίως, θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική αιτιολογία, όταν, παραδείγματος χάρη, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος ο δράστης ή είναι υπότροπος και η άμεση εκτέλεση κρίνεται αναγκαία. Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας να επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι.

Το λέω αυτό, για να προλάβω και να προκαταλάβω τους συναδέλφους, ενόψει και των νομοτεχνικών βελτιώσεων και της τροπολογίας που θα κατατεθεί από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σχετικά με τη χρηματική ποινή. Είχαμε πει, μιλάω πάλι για το άρθρο 4, νομίζω ότι είναι το 80 του Ποινικού Κώδικα, το παράδειγμα για τη χρηματική ποινή, που ανέφερα χθες και που παραβιάζει κατάφωρα την αναλογικότητα της.

Είχαμε το εξής φαινόμενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να φυλακίζεται ένας πλανόδιος πωλητής για χρηματική ποινή 100 ευρώ, λόγω του ότι είχε αδυναμία να πληρώσει και αντίθετα, ο υπότροπος διαρρήκτης, ο οποίος καταδικαζόταν σε ποινή πολυετούς φυλάκισης, να μην φυλακίζεται, λόγω της οριζόντιας νομοθετικής αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του.

Από τη μία πλευρά, δηλαδή, αναστέλλονταν η φυλάκιση οριζόντια και δεν αναστέλλονταν η χρηματική ποινή για ασήμαντα πλημμελήματα”.

Υπενθυμίζεται πως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε ζητήσει να μην αναστέλλεται η ποινή π.χ για περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης σε καταδίωξη υπόπτου από αστυνομικούς. Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Απάντηση στον Θεόφιλο Ξανθόπουλο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην Επιτροπή απάντησε και στον Θεοφ. Ξανθόπουλο, στην αποστροφή για “ποινικό κώδικα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διαφθοράς” πως το νομοσχέδιο μαζεύει “αστοχίες και λάθη που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τη χώρα και την έκαναν να στέκεται μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν το κράτος δικαίου”, αναφερόμενος στη μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα:

Δύο μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ορκίστηκα Υπουργός Δικαιοσύνης, την Τετάρτη το πρωί, την τρίτη μέρα προσερχόμενος στο γραφείο μου το πρώτο έγγραφο που βρήκα να με περιμένει ήταν η καταγγελία της GRECO και τα ηχηρά καμπανάκια ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να αναλάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες διότι η προηγούμενη κυβέρνηση ψηφίζοντας τον Ποινικό Κώδικα είχε κάνει την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα και αυτό όχι μόνο δεν μπορούσε να συνάδει με το κράτος δικαίου αλλά εξέθετε με έναν αδιανόητο τρόπο το νομικό σύστημα και τη δικαιοσύνη της χώρας απέναντι στα μάτια όλων των ευρωπαίων εταίρων και όλου του κόσμου.

Αναγκάστηκα τότε να μιλήσω ο ίδιος προφορικά με αξιωματούχους της Greco και του ΟΟΣΑ και να τους διαβεβαιώσω ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να διαμορφώσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη. Εδώ, βεβαίως, βρίσκετε την απάντηση γιατί βιαστήκαμε και αλλάξαμε κάποιες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Γιατί έχω ακούσει όλες αυτές τις κριτικές όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Αλλάζοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη διάταξη και στην πραγματικότητα οδηγούμενοι στο να έχουμε μια προσαρμοσμένη με βάση την ευρωπαϊκή φιλοσοφία διάταξη, που αφορά και στην ενεργητική δωροδοκία -αν και θα τα πούμε όλα αυτά στην Ολομέλεια αύριο και μεθαύριο- υπήρχαν θέματα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί συνολικά. Ναι μεν αναβλήθηκε η επιτόπια επίσκεψη – έλεγχος της Greco και του ΟΟΣΑ γιατί ακριβώς νομοθετήσαμε, αλλά υπήρχαν και ουρές από τη νομοθέτηση του Ποινικού Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ που κάθε φορά επανέρχονταν εις γνώσιν ημών με την παράκληση ότι είναι ζητήματα τα οποία έπρεπε να ρυθμίσουμε συγκεκριμένα. Ο θησαυρός, λοιπόν, που ανακάλυψε ο κ. Ξανθόπουλος και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δεύτερη ανακοίνωση αφορά στις παραινέσεις και τα ζητήματα που συνιστούσαν εκκρεμότητα για τη χώρα από την πλευρά των μεγάλων ελεγκτικών ευρωπαϊκών οργανισμών. Για του λόγου το αληθές και για να σας προλάβω θα σας καταθέσω στα πρακτικά όλα τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν αυτό το οποίο σας λέω. Διότι, αντιλαμβάνεστε ότι αύριο θα έχουμε μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά τουλάχιστον διαβάστε τα. Να ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα. Να μην εκτίθεστε…”

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ.Τσιάρας ανεφερε:

Θέλετε ισόβια για ανθρωποκτονίες και βιασμούς ανηλίκων;

Τι προσπαθήσαμε να δούμε και τι προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε. Όντος υπάρχει αυστηροποίηση ποινών, εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου. Αλλά σας ζήτησα και χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, να τοποθετηθείτε και να πείτε ότι για την ανθρωποκτονία ή για το βιασμό ανηλίκου, για τη ληστεία μετά φόνου, ότι δεν θέλετε σαν ποινή μόνο τα ισόβια. Βγείτε και πείτε το δημόσια, να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ποια είναι η θέση των μεν και ποια είναι η θέση των δε.

Διότι αυτή η προσπάθεια να «θολώσουμε τα νερά» μέσα από την επιστημονική άποψη, που μπορεί να είναι διαφορετική ή να έχει το δικό της πεδίο αμφισβήτηση ή αντιπαράθεσης, προφανώς δεν πρέπει κανείς να μένει και να στέκεται όταν πρέπει να εκφράσει και κάτι το οποίο αφορά συνολικά στον τρόπο με τον οποίο στέκεται η ελληνική κοινωνία απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα. κατάστημα κράτησης Χαλκίδας

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Περισσότερος χρόνος στις φυλακές

Αλλά η αυστηροποίηση των ποινών για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα είναι το ένα κεφάλαιο. Το δεύτερο ήταν η αλλαγή στις υφ’ όρων απολύσεις με μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινής. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι ένα από τα θέματα τα οποία ετέθησαν στο διήμερο του συνεδρίου, που η κυρία Γιαννακοπούλου θυμάμαι είχε πει χαρακτηριστικά ότι θα περιμέναμε να ακούσουμε προκειμένου να τοποθετηθούμε και λοιπά, είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν το χαμηλότερο χρόνο έκτισης ποινής και η αναβάθμιση από τα 2/5 στα 3/5 στην πραγματικότητα τη βάζει στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το ελληνικό #metoo

Συμπεριλάβαμε και όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία είχαν να κάνουν με τα σεξουαλικά εγκλήματα, με το φαινόμενο «me too» και με όλα αυτά τα οποία προσέβαλαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανήλικα παιδιά, αφορούσε στο γεγονός του πως θα αντιμετωπίσουμε συνολικά αυτό το φαινόμενο. Και με την προτεραιοποίησης της εκδίκασης όλων αυτών των υποθέσεων, αλλά και με τη θωράκιση ενός τέτοιου νομικού πλαισίου που να αποτρέπει τον οποιοδήποτε από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Ναι, εστιάσαμε στην ανηλικότητα. Το κάναμε αυτό. Φαίνεται από τις διατάξεις του Π.Κ. Δεν το αφήσαμε όπως ενδεχομένως ήταν στο παρελθόν, που δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Και όλα αυτά, δεν υπηρετούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε καμία ιδεολογική προσέγγιση περί αυστηρών ποινών ή περί ενός κράτους που βρίσκεται πάνω από τον πολίτη και τον καταδυναστεύει ή ενός συστήματος που θέλει να επιβάλει το νόμο και την τάξη, όπως κάποιοι λέτε ή κάποιοι ισχυρίζεστε.

Αντιπροσωπεύει την πραγματική ανάγκη της κοινωνίας να υπάρχει μια σοβαρή πολιτεία που προστατεύει τους πολίτες, να υπάρχει δικαιοσύνη που λειτουργεί, να υπάρχει Σωφρονιστικό Σύστημα που δίνει την πραγματική ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι κάποια στιγμή στη ζωή τους προέβησαν σε μια παραβατική συμπεριφορά”.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του κ. Τσιάρα:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ