Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τροποποιήσεις στην ΕΥΠ: Αναλαμβάνει την αντιμετώπιση χάκερ που επιτίθενται σε ελληνικές ιστοσελίδες

Στην αρμοδιότητά της όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων. Εξαιρείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τροποποιήσεις στην ΕΥΠ: Αναλαμβάνει την αντιμετώπιση χάκερ που επιτίθενται σε ελληνικές ιστοσελίδες freepik

Μπλόκο στις ηλεκτρονικές κυβερνοεπιθέσεις αναλαμβάνει να βάλει η ΕΥΠ, στην αρμοδιότητα της οποίας περνάνε πλέον όλοι οι φορείς του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία, σχετικά με τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον Οργανισμό της ΕΥΠ περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη αυτή.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες της ΕΥΠ θα καλύπτουν πλέον και θα είναι υπεύθυνες για επιθέσεις από χάκερς στους εποπτευόμενους φορείς και υπηρεσίες των υπουργείων. Στην σχετική  παράγραφο  του άρθρου 2 (αρμοδιότητες υπηρεσιών Ε.Υ.Π.) του Π.Δ. 1/2017  που αναφέρεται στους φορείς οι οποίοι υπάγονται στην αρμοδιότητα προστασίας της ομάδας αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στα υπουργεία, κ.λπ.,  προστίθενται στην προστασία αυτή και οι εποπτευόμενοι φορείς τους. κυβερνοεπιθέσεις

Έτσι, η σχετική διάταξη διαμορφώνεται ως εξής:

«Ως ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT), εντός του εθνικού πλέγματος Κυβερνοασφάλειας που καθορίζει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημοσίων φορέων της χώρας, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (CSIRT). Ειδικότερα, υποστηρίζει την Προεδρία της Κυβέρνησης και τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, με εξαίρεση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την πρόληψη, την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, εναντίον τους».

Παράλληλα, στη Μονάδα Διαχείρισης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.) της Ε.Υ.Π., σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται, θα υπάγεται πλέον στις αρμοδιότητες της η διερεύνηση της  δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η σύνταξη  των  σχετικών αιτημάτων χρηματοδότησης, ενώ θα υλοποιεί τις δράσεις αυτές ενεργώντας ως δικαιούχος. κυβερνοεπιθέσεις

Διευκρινίζεται ότι το  ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ. είναι αυτοτελής υπηρεσία αρμόδια να διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα, να συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, να συντονίζει, καθώς και να παρακολουθεί και να μετέχει σε δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργεί τα κατάλληλα τεχνολογικά και μεθοδολογικά εργαλεία και να τα παρέχει στην Ε.Υ.Π. και σε άλλους δημόσιους φορείς.

Με το υπό επεξεργασία Διάταγμα επέρχονται και αλλαγές στον Οργανισμό της ΕΥΠ σχετικά με το προσωπικό, που απασχολείται. Συγκεκριμένα, τροποποιούνται άρθρα  του Π.Δ.  1/2017, όπως είναι:

Άρθρο 5 που αφορά την  επιλογή και  τοποθέτηση προϊσταμένων υπηρεσιακών μονάδων της Ε.Υ.Π.,

Άρθρο 41 που αφορά την διαπίστωση βαθμού ξένης γλώσσας,

Άρθρο 44 που αφορά την διαδικασία  επιλογής και τη συγκρότηση των  αρμοδίων επιτροπών και

Άρθρο 45 που αφορά τις ενστάσεις κατά την διαδικασία των επιλογών προσωπικού

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ