Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

Τρύφων Τσάτσαρος: Υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας – BINTEO

"Να προσφέρουμε όραμα και ουσιαστική βοήθεια στους νέους συναδέλφους για να παραμείνουν με αξιοπρέπεια στο επάγγελμα"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τρύφων Τσάτσαρος: Υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας – BINTEO

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε την Πέμπτη ο υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφων Τσάτσαρος, στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ASTRA «Συμβαίνει Τώρα».

Ο κ. Τσάτσαρος στάθηκε ιδιαίτερα στους νέους δικηγόρους για τους οποίους τόνισε πως «καλούμαστε όλοι εμείς που διεκδικούμε κάποια θεσμική ιδιότητα μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία να προσφέρουμε ρεαλιστικές λύσεις. Να προσφέρουμε ένα όραμα σε μία ρεαλιστική βάση, έτσι ώστε στο ξεκίνημά τους, σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, να λάβουν δομημένη, διαρκή και συγκροτημένη βοήθεια, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα και να επιβιώσουν με την αξιοπρεπή άσκησή του».

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Δημοσιογράφος: Σε ρυθμούς εκλογών κινείστε όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Λάρισας;

Τρ. Τσάτσαρος: Μέσα από μία μακρά συνδικαλιστική πορεία στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, είχα την ευκαιρία πραγματικά να αξιολογήσω τον σημαίνοντα ρόλο του θεσμού των Δικηγόρων Συλλόγων, πανελληνίως. Πέραν αυτού, θεωρώ ότι πλέον έχω τα στοιχεία εκείνα που μου δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσω το αξίωμα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Λάρισας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ειδικού βάρους που έχει το αξίωμα αυτό.

Δημοσιογράφος: Έχετε διατελέσει και αντιπρόεδρος…

Τρ. Τσάτσαρος: Είναι αλήθεια ότι οι συνάδελφοί μου με είχαν τιμήσει σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες και είχα την ευκαιρία στη δεύτερη και την τρίτη να διατελέσω αντίστοιχα γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία μου δόθηκε η δυνατότητα να αξιολογήσω ακριβώς το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος, όσον αφορά τα μέλη του, το πόσο χρήσιμος και λειτουργικός μπορεί να γίνει για τα μέλη του.

Ταυτόχρονα, μου δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογήσω ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία πρέπει να φέρει ο πρόεδρος ενός Δικηγορικού Συλλόγου. Στοιχεία όπως η ικανότητα, η εξωστρέφεια, η μετριοπάθεια, η προσιτότητα, μα πάνω απ’ όλα η προσφορά.

Μέσα λοιπόν από αυτή τη διαδικασία και τη στιγμή που πραγματικά το δικηγορικό λειτούργημα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, εγώ αποφάσισα να κάνω το βήμα εμπρός και να τεθώ στην κρίση των συναδέλφων μου. 

Δημοσιογράφος: Σήμερα εσείς πώς θα σκιαγραφούσατε τα όσα βιώνει ο δικηγόρος σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, με δικαστήρια να έχουν αναστείλει τους προηγούμενους μήνες τη λειτουργία τους και γενικά μέτρα στη λειτουργία των δικαστηρίων κ.α…

Τρ. Τσάτσαρος: Πέραν αυτών που εύστοχα επισημαίνετε, θα πρέπει να πούμε ότι η δικηγορία έχει υποστεί τα πάνδεινα μέσα από μία μακρόχρονη διεργασία που αφορά κυρίως τις μνημονιακές καταστάσεις που έζησε η χώρα μας. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η έκτακτη υγειονομική συνθήκη.

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει πραγματικά συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον Έλληνα δικηγόρο που σε συνδυασμό με τεχνικά ζητήματα, έχουν φέρει πραγματικά τη δικηγορία σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. 

Είναι γεγονός πως τα νέα συμβούλια που θα προκύψουν στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα έχουν να διαχειριστούν ζητήματα εξαιρετικά κρίσιμα που θα πραγματικά θα σηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα του δικηγορικού λειτουργήματος. Ένα πραγματικά δύσκολο έργο. 

Αυτό αν θέλετε είναι ακριβώς και το ερέθισμα έτσι ώστε να διαμορφωθούν τα προγράμματα εκείνα που θα θέσουν ακριβώς τα ζητήματα στη σωστή τους βάση και από εκεί και πέρα θα πρέπει κάθε υποψήφιος πρόεδρος με την ομάδα του, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει πέραν του ιδανικού και το εφικτό. Μέσα από αυτό το συνδυασμό θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πραγματικά ρεαλιστικό πρόγραμμα που να θέσει τους σωστούς άξονες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες που να δώσουν οξυγόνο στον δικηγόρο που πραγματικά αυτή τη στιγμή ζει σε δύσκολες συνθήκες. 

Δημοσιογράφος: Το πόσο δύσκολα και σοβαρά είναι τα προβλήματα που είστε αντιμέτωποι, θα έλεγα ότι φαίνεται και από την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα δυσλειτουργικά προβλήματα στα δικαστήρια. Νομίζω αυτό μιλάει από μόνο του…

Τρ. Τσάτσαρος: Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσλειτουργίες τόσο όσον αφορά τις κατά καιρούς συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης, αλλά βέβαια το θέμα δε θα το εστίαζα μόνο εκεί. Υπάρχουν γενικότερα ζητήματα που άπτονται και θεσμικών παραμέτρων και πραγματικά μας οδηγούν σ’ αυτό που σας είπα και πιο πριν, σε συνθήκες ασφυξίας στο δικηγορικό λειτούργημα.

Αυτοί όμως που πραγματικά αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα στο στάδιο της εκκίνησης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, είναι οι νέοι δικηγόροι. Σε αυτούς τους νέους συναδέλφους καλούμαστε όλοι εμείς που διεκδικούμε κάποια θεσμική ιδιότητα μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία, να προσφέρουμε ρεαλιστικές λύσεις. Να προσφέρουμε ένα όραμα σε μία ρεαλιστική βάση, έτσι ώστε στο ξεκίνημά τους, σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, να λάβουν δομημένη, διαρκή και συγκροτημένη βοήθεια, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα και να επιβιώσουν με την αξιοπρεπή άσκησή του.

Δημοσιογράφος: Να κλείσουμε με ένα μήνυμά σας προς τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας που θα κληθούν στις επικείμενες εκλογές να εκλέξουν νέο πρόεδρο και διοίκηση…

Τρ. Τσάτσαρος: Το δικηγορικό σώμα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπο με μία σειρά προκλήσεων, κρίσεων και με πολλές αστοχίες. Όμως δεν υπάρχει χρόνος για εσωστρέφεια και χρόνος για χάσιμο. Θεωρώ ότι είναι η ώρα της μεγάλης επανεκκίνησης που θα καταστήσει και πάλι τους Δικηγορικούς Συλλόγους και σε ότι με αφορά τον Δικηγορικό Σύλλογο της Λάρισας, ως ένα Σύλλογο με κύρος, αποτελεσματικότητα, εξωστρέφεια, προσιτό και θελκτικό για το νέο συνάδελφο, στον οποίο να προσβλέπει ο συνάδελφος, ο νεότερος και ο μεγαλύτερος, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε με συγκροτημένα βήματα και σταθερά, μία σειρά προβλημάτων που είναι διογκούμενα όσο περνάει ο χρόνος. Πρέπει επιτέλους να βρούμε μία ουσιαστική λύση, που πιστεύω ότι θα βρεθεί μέσα από τις επιλογές των συναδέλφων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ