Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα ότι από 14 δισ. εξοπλιστικά δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας, δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα ότι από 14 δισ. εξοπλιστικά δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία – ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΡΙΖΑ

«Εθνικό έγκλημα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ότι «η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία». Δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε σε δήλωση του ότι κατά την ξενάγηση του στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, «μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας», είχε τη χαρά να αντικρίσει «ότι τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P3».

Σημείωσε ότι «έκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα».

Τσίπρας: Επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων

Σχολίασε ότι η χώρα μας δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, «θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα» και «είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας, δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων. «Σχεδιάζουμε», είπε, «την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και Γενικής Γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία», ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου».

«Πρέπει να στηρίξουμε την αμυντική βιομηχανία, να στηρίξουμε τη δυνατότητα η χώρα να μπορεί να εξοικονομεί πόρους από εξοπλιστικά προγράμματα -πολλά από αυτά είναι αναγκαία- διότι αλλιώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική. Διότι πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα στις ένοπλες δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως να διατηρούμε την δυνατότητα να μην βγαίνουμε έξω από τον προϋπολογισμό μας, να μην σπαταλάμε πόρους που είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ