Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Τσίπρας: “Αντίπαλος είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη – Θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού” – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει για πρώτη φορά με το δικό του πρόγραμμα και δίχως την εποπτεία της τρόικας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τσίπρας: “Αντίπαλος είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη – Θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού” – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Άνοιγμα στους πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανεξάρτητα από το τι είχαν ψηφίσει έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πρέβεζα, ενώ άφησε αιχμές προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων της Αριστεράς λέγοντας ότι «εχθρός μας και αντίπαλός μας είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προσωπική τηλεοπτική αντιπαράθεση. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Λίγο πριν φθάσω στην Πρέβεζα με ενημέρωσε η Πόπη Τσαπανίδου ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Mega μας κάλεσε να πάμε σε ένα ντιμπέιτ για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις θέσεις των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά». Άνοιξε διάλογο με τους συγκεντρωμένους ρωτώντας: «Τι λέτε να πάω;» για να εισπράξει την απάντηση δια βοής «ναι». Συνέχισε ρωτώντας: «Τι νομίζετε ο κ. Μητσοτάκης θα έλθει;», για να εισπράξει την απάντηση «όχι».

Ακολούθως απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Όποιος φοβάται και δεν έχει επιχειρήματα δεν μπορεί αν διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού. Κύριε Μητσοτάκη έρχεται η ώρα της κρίσης. Σας καλώ να έλθετε σε μία προσωπική συζήτηση ενώπιος ενωπίω. Γιατί αρνείστε, τι έχετε να φοβηθείτε, εσείς δεν είστε που καλπάζετε προς τη νίκη; Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται όχι μόνο εμένα αλλά και σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη με δημοσιογράφους που δεν του δίνουν τις ερωτήσεις δεν πηγαίνει, φοβάται. Σίγουρα όμως θα έλθει στο ραντεβού τις 21 του Μάη και εκεί δεν ψηφίζουν τα παπαγαλάκια, δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες και εκεί θα δούμε την απάντηση του ελληνικού λαού».

Τσίπρας: “Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού”

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον χαρακτήρα των εκλογών και έβαλε το τελικό του δίλημμα: «Οι εκλογές της 21ης Μάη είναι οι πρώτες με απλή αναλογική, αλλά ψηφίζουμε για το ποιος θα κυβερνήσει. Είναι βέβαιο ότι το κόμμα που θα έλθει πρώτο θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Μην ακούτε τι σας λένε. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης, δια του κ. Σκέρτσου αποκάλυψε τις προθέσεις του, αν είναι και μισή μονάδα μπροστά θα αξιοποιήσει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε με εκβιασμούς, είτε με πιέσεις, είτε με αποστασίες ξέρουν καλά από αυτά, έχουν το know how. Θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού από την πρώτη Κυριακή. Δεν υπάρχουν διπλές εκλογές. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Η ψήφος έχει αντιστοίχιση με τις βουλευτικές έδρες, αλλά έχει και βαρύτητα. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού και να μείνει άλλη μία τετραετία μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ανατραπεί με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαίου. Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην αλλαγή και στην συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης την επόμενη ημέρα των εκλογών».

Ακολούθως κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν: «ποιος θέλουμε να πανηγυρίζει στις 21 Μάη, οι ισχυροί, τα καρτέλ, τα συμφέροντα ή όλοι οι πολίτες; Στις 21 Μαίου αποφασίζουμε αν αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε. Αν θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση να μην μπορούν τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα ή θα αλλάξουμε». Έβαλε και το τελικό δίλημμα: «Μητσοτάκης ή αλλαγή; ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή Μητσοτάκης;».

Τσίπρας στην Πρέβεζα

Eurokinissi

Στο σύνθημα των συγκεντρωμένων «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Θέλω να αφιερώσω αυτό το σύνθημα στις φίλες και στους φίλους των υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων στην χώρα, να τους πω ότι αν υπάρχει μία παρακαταθήκη από τους αγώνες και τις κατακτήσεις του λαού μας για την αλλαγή και την δημοκρατία είναι να θυμόμαστε ότι ο εχθρός μας απέναντί μας δεν είναι οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ο εχθρός μας είναι ένας: η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αυτός είναι ο εχθρός μας και ο αντίπαλός μας. Αν κάποιοι ξεχάσανε τι σημαίνει δεξιά, μας το θύμισε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανέβασε στα 406 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος και αύξησε 50 δισ. το ιδιωτικό χρέος. Αυτές είναι οι επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχει κι άλλες επιτυχίες, μοίρασε σε επιχειρήσεις 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Διαφθορά παντού, ένα ατέλειωτο διαφθορείο, σε ένα πλαίσιο αυταρχοποίησης της δημοκρατίας, με το μισό πολιτικό σύστημα υπό παρακολούθηση και την χώρα στην θέση 107 στην ελευθερία του Τύπου. Εμείς λοιπόν απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και τους λέμε ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την ζωή και την καθημερινότητά τους. Δεν ζητάμε μόνο μια πολιτική αλλαγή αλλά να φέρουμε αλλαγή στην ζωή τους».

Αναφέρθηκε και στο συμβόλαιο με την κοινωνία που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες: «Εμείς καταθέσαμε προχθές ένα συμβόλαιο 11 άρθρων και καλούμε να το υπογράψουμε μαζί εμείς και ο δημοκρατικός ελληνικός λαός στις 21 Μαίου. Και θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα καλέσουμε την επομένη των εκλογών, τις προοδευτικές δυνάμεις για την συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα και με μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Τα άρθρα του συμβολαίου μας υπογραμμίζουν αυτό το τετράπτυχο: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και να μας πούνε που διαφωνούν».

Τσίπρας στην Πρέβεζα

Eurokinissi

Απάντησε στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το κόστος του προγράμματος: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να το απαξιώσει και ενώ στοιχίζει 5,5 δισ. το εμφανίζει άλλοτε να κοστίζει 24, άλλοτε 74 και άλλοτε 80 δισ. ευρώ. Του απαντούμε, ακόμη και αν είναι έτσι εσείς δώσατε 50 δισ. σε ημέτερους μέσα σε ένα χρόνο και φοβάστε επειδή εμείς θα δώσουμε 80 δισ. στην κοινωνία σε τέσσερα χρόνια; Του απαντούμε ότι το σχέδιό μας κοστίζει τα μισά από όσα έδωσες σε ημετέρους τα τελευταία χρόνια».

Ακολούθως είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ευκαιρία να κυβερνήσει για πρώτη φορά με το δικό του πρόγραμμα και δίχως την εποπτεία της τρόικας. «Είμασταν η μόνη κυβέρνηση που κυβέρνησε με εντιμότητα δίχως να αφήσει χρέος. Θέλω να δεσμευτώ ότι τα 11 άρθρα θα γίνουν πράξη γιατί τώρα ξέρουμε και μπορούμε. Φανταστείτε να είχαμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισ. αντί να μαζέψουμε 40 δισ.».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας: «Η μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος έγινε μέσα από τον υψηλό ΦΠΑ και από τις επιδοτήσεις που καταλήγουν στις εταιρείες. Αυτό που έχουν σχεδιάσει είναι μία μεγάλη αναδιανομή περιουσίας. Παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης πριν έναν χρόνο ένα πρόγραμμα που θα έλυνε το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Το πρόγραμμα “σπίτι μας”. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ‘ΝΕΩΝ’, πόσοι έκαναν αίτηση; 20.000 άνθρωποι και εγκρίθηκαν 1.300 αιτήσεις. Γιατί τόσοι λίγοι; Γιατί λέει δεν υπάρχουν σπίτια. Και που σκέπτονται να βρουν σπίτια; Από τους πλειστηριασμούς. Αυτό είναι το σχέδιο τους. Το δικό μας σχέδιό για την στέγη και τους πλειστηριασμούς δεν κοστίζει, είναι πολιτική απόφαση να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την αγροτική γη και την επαγγελματική στέγη».

Αναφέρθηκε σε άλλα στοιχεία του προγράμματός του λέγοντας: «Δέσμευσή μας είναι να στηρίξουμε την δημόσια υγεία και την δημόσια παιδεία, να ανασυστήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς να μείνουν στην χώρα». Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να διαμορφωθεί δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα εξηγώντας: «Τα πρώτα 622 εκατ. ευρώ σε δάνεια από το Ταμείο Ανάπτυξης έχουν πάει σε 13 επιχειρήσεις βαθύπλουτων που μπορούν να δανειστούν αλλά τώρα έχουν χαμηλότερα επιτόκια. Ταυτόχρονα το 96% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες. Γι αυτό λέμε δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ