Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Β. Κικίλιας: 209 νέες φωτιές τις τελευταίες 48 ώρες – Κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα – ΒΙΝΤΕΟ

"Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα", τόνισε ο Κικίλιας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Β. Κικίλιας: 209 νέες φωτιές τις τελευταίες 48 ώρες – Κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είνα εξαιρετικά κρίσιμη. Τις τελευταίες 5 μέρες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 380 πυρκαγιές. Παράλληλα με την πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 κρίσιμες πυρκαγιές. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από μετεωρολογικά δεδομένα από πλευράς εκδήλωσης πυρκαγιών. Έχοντας επίγνωση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χρειαζόμαστε να κάνουμε και άλλα βήματα για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο κύριος Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια ενστόλων και απλών πολιτών με επίκεντρο την ανάσχεση του πύρινου μετώπου στην Πάρνηθα. «Παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων ενάεριων μέσων , πέντε εκ των οποίων ήταν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο έγινε η ταχύτερη δυνατή εκτροπή και απόκριση στις 2 χθες το μεσημέρι στην Πάρνηθα μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο φετινό καλοκαίρι επτά φορές περιοχές της χώρας τέθηκαν στον ύψιστο συναγερμό 5 αριθμός διπλάσιος από το 2021 και επταπλάσιος από το 2012, πρόσθεσε.

“Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα”, τόνισε ο Κικίλιας.

Παράλληλα με την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια, πρόσθεσε. Οι 15 παράλληλες εστίες από ξημερώματα του Σαββάτου στον ‘Εβρο σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο είπε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να υπάρχει μια ενημέρωση με διαφάνεια ώστε οι πόλιτες να γνωρίζουν τι προσπάθειες γίνονται και ποιες είναι οι δυσκολίες, είπε κλείνοντας ο υπουργός, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου

*Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας:* Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Δηλαδή, διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.

Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμέων του, παρά τη πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων που διαθέτουμε. Το τι αντιμετωπίζουμε θα σας το πω με ένα παράδειγμα: Χθες, στις 9πμ είχαν σηκωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στις πέντε εστίες σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα στη Μονή Κλειστών στις 12. Έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Δηλαδή η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή. Και όμως η φωτιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής, επεκτάθηκε. Επαναλαμβάνω, τα εναέρια μέσα έφτασαν σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας!

*Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργιος Πουρνάρας:*

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά, μπορεί και διεθνώς, που οι πυροσβέστες επιχειρούν ακόμη και το βράδυ.

Το προσωπικό δίνει ένα τεράστιο αγώνα με αυτοθυσία ξεπερνώντας …Θα μου επιτρέψετε να πω στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες και πραγματικά οι συνθήκες είναι ακραίες.

*Επικεφαλής της ομάδας δασολόγων και μετεωρολόγων που εκδίδει τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, Φοίβος Θεοδώρου:*

Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου ήταν ότι είχαμε ένα συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών με θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι ενίοτε ήταν και καταβατικοί που ευνοούσαν μια ακραία συμπεριφορά. Όσον αφορά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς η ειδοποιός διαφορά του επιπέδου 5 σε σχέση με τα υπόλοιπα επίπεδα είναι ότι από την ώρα και τη στιγμή που εκδηλώνεται μια πυρκαγιά παίρνει αμέσως ακραία συμπεριφορά, είναι πάρα πολύ δύσκολος ο έλεγχός της, αυτό σημαίνει το 5 στο χάρτη, και αν δεν τροποποιηθούν οι συνθήκες δεν είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχός της.

*Προϊστάμενος του κλάδου τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Μιχαλόπουλος Γεώργιος (ο άνθρωπος που κάνει τις εκκενώσεις του 112):*

Παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας μέσω της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία πάντα με το 112 και με συνεχή παρουσία εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας.

*Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας:*

Γνωρίζετε όλοι ότι τα 2,5-3 τελευταία χρόνια γίνονται έργα πρόληψης περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε μέσα σε τρία χρόνια να θεραπεύσουμε ελλείψεις δεκαετιών. Όσα λεφτά και να είχαμε αποκλείεται να καθαρίζαμε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Όταν έχεις τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η φωτιά θα εξελισσόταν ως έρπουσα σε καθαρισμένα δασικά οικοσυστήματα και θα περνούσε χωρίς να βλάψει τον ανώροφο εδώ οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ