Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Βασιλιάς της Βρετανίας ο Κάρολος: Αλλαγή τίτλων στη βασιλική οικογένεια – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Ο θρόνος πέρασε αμέσως και χωρίς τελετή στον διάδοχο και πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασιλιάς της Βρετανίας ο Κάρολος: Αλλαγή τίτλων στη βασιλική οικογένεια – Τι προβλέπει το πρωτόκολλο Eurokinissi

Βασιλιάς της Βρετανίας είναι ο Κάρολος, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς ο θρόνος πέρασε αμέσως και χωρίς τελετή στον διάδοχο και πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας.

Ήταν ο προφανής διάδοχος καθώς και ο Δούκας της Κορνουάλης και Δούκας του Ρόθσεϋ από το 1952 έως την ανάρρησή του το 2022 και ήταν τόσο ο παλαιότερος όσο και ο μακροβιότερος κληρονόμος στη βρετανική ιστορία.  Ήταν ο μακροβιότερος Πρίγκιπας της Ουαλίας, έχοντας τον τίτλο από τον Ιούλιο του 1958 μέχρι το θάνατο τη μητέρας του, Ελισάβετ Β΄, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος έκανε την πρώτη του δήλωση ως βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Κάρολος αναφέρει: «Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.

Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία είχε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».

Υπάρχουν όμως ορισμένα πρακτικά -και παραδοσιακά- βήματα από τα οποία πρέπει να περάσει για να στεφθεί βασιλιάς.

Πώς θα ονομάζεται

Μια από τις πρώτες του πράξεις είναι να αποφασίσει αν θα βασιλεύσει ως βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ή θα πάρει άλλο όνομα.

Για παράδειγμα, το μικρό όνομα του παππού του Γεωργίου ΣΤ’ ήταν Αλβέρτος, αλλά βασίλευσε χρησιμοποιώντας ένα από τα μεσαία του ονόματα. Ο Κάρολος θα μπορούσε να επιλέξει ένα από τα τέσσερα ονόματά του – Κάρολος Φίλιππος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος.

Δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αλλαγή τίτλου.

Αν και είναι διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν θα γίνει αυτόματα πρίγκιπας της Ουαλίας. Ωστόσο, κληρονομεί αμέσως τον άλλο τίτλο του πατέρα του, τον Δούκα της Κορνουάλης. Η σύζυγός του Αικατερίνη θα είναι γνωστή ως Δούκισσα της Κορνουάλης.

Θα υπάρξει επίσης ένας νέος τίτλος για τη σύζυγο του Καρόλου, της οποίας ο πλήρης τίτλος θα είναι Βασίλισσα Σύζυγος – σύζυγος είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τη σύζυγο του μονάρχη.

Επίσημες τελετές

Τα πρώτα 24 περίπου 24ωρα μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί επίσημα βασιλιάς. Αυτό συμβαίνει στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο, ενώπιον ενός τελετουργικού οργάνου που είναι γνωστό ως Συμβούλιο Προσχώρησης.

Αυτό απαρτίζεται από μέλη του Privy Council -μια ομάδα ανώτερων βουλευτών, πρώην και νυν, και ομότιμων- καθώς και από ορισμένους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους, τους ύπατους αρμοδίους της Κοινοπολιτείας και τον Λόρδο Δήμαρχο του Λονδίνου.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι δικαιούνται θεωρητικά να παρευρεθούν, αλλά λόγω της σύντομης προειδοποίησης, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερος. Στο τελευταίο Συμβούλιο Προσχώρησης το 1952, το παρακολούθησαν περίπου 200 άτομα.

Ο βασιλιάς παραδοσιακά δεν παρίσταται.

Κατά τη συνεδρίαση, ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ θα ανακοινωθεί από τον Λόρδο Πρόεδρο του Μυστικού Συμβουλίου (επί του παρόντος η βουλευτής Penny Mordaunt) και θα διαβαστεί δυνατά μια διακήρυξη.

Η διατύπωση της διακήρυξης μπορεί να αλλάξει, αλλά παραδοσιακά είναι μια σειρά από προσευχές και υποσχέσεις, που επαινούν τον προηγούμενο μονάρχη και υπόσχονται υποστήριξη για τον νέο.

Η διακήρυξη αυτή υπογράφεται στη συνέχεια από μια σειρά ανώτερων προσώπων, όπως ο πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και ο Λόρδος Καγκελάριος.

Όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις τελετές, θα δοθεί προσοχή σε ό,τι μπορεί να έχει τροποποιηθεί, προστεθεί ή επικαιροποιηθεί, ως ένδειξη μιας νέας εποχής.

Η πρώτη ανακήρυξη του βασιλιά

Το Συμβούλιο Προσχώρησης συνεδριάζει και πάλι -συνήθως μια ημέρα αργότερα- και αυτή τη φορά, ο βασιλιάς θα παραστεί, μαζί με το Μυστικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχει “ορκωμοσία” στην αρχή της βασιλείας ενός Βρετανού μονάρχη, όπως συμβαίνει με ορισμένους άλλους αρχηγούς κρατών, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Γίνεται όμως μια δήλωση από τον νέο βασιλιά και – σύμφωνα με μια παράδοση που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα – θα δώσει όρκο για τη διατήρηση της Εκκλησίας της Σκωτίας.

Μετά από μια φανφάρα σαλπιγκτών, θα γίνει μια δημόσια διακήρυξη που θα ανακηρύξει τον Κάρολο ως νέο βασιλιά. Αυτό θα γίνει από ένα μπαλκόνι πάνω από το Friary Court στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, από έναν αξιωματούχο γνωστό ως Garter King of Arms.

Θα καλέσει: “Ο Θεός σώζει τον βασιλιά”, και για πρώτη φορά από το 1952, όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, τα λόγια θα είναι “Ο Θεός σώζει τον βασιλιά”.

Στο Χάιντ Παρκ, στον Πύργο του Λονδίνου και από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιηθούν κανονιοβολισμοί και η διακήρυξη που ανακηρύσσει τον Κάρολο ως βασιλιά θα διαβαστεί στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ