Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Βέλγιο : Δικαστήριο επιβάλλει στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα μέτρα για τον κορονοϊό

Με απόφασή του το πρωτοδικείο των Βρυξελλών διέταξε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο των μέτρων που έλαβε κατά του κορονοϊού εντός 30 ημερών, έπειτα από προσφυγή οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βέλγιο : Δικαστήριο επιβάλλει στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα μέτρα για τον κορονοϊό

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) είχε καταθέσει στα τέλη Φεβρουαρίου αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μέσω υπουργικών διαταγμάτων. Σκοπός της ενέργειάς της ήταν να διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Το βελγικό κράτος διατάχθηκε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να “θέσει τέρμα στην κατάσταση προφανούς παρανομίας που απορρέει από τα περιοριστικά των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέτρα”. Το δικαστήριο δίνει προθεσμία 30 ημερών στο βελγικό κράτος προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφασή του, υπό την απειλή χρηματικών προστίμων 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο, με το οποίο επικοινώνησε το AFP, ανέφερε πως η απόφαση της δικαιοσύνης εξετάζεται.

Η δικαστική απόφαση αφορά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο (χρήση μάσκας, κλείσιμο επιχειρήσεων, απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών, κοινωνική απόσταση…) αλλά όχι τις νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ελήφθησαν σε περιφερειακό επίπεδο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος της LDH, Όντρεϊ Λάκνερ.

“Εκτιμούμε πως δεδομένων των περιορισμών στις βασικές ελευθερίες που επιβλήθηκαν προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία της Covid-19, μια συζήτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη”, ανέφερε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωση η LDH.

“Μπορεί οι περιορισμοί σε αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες να έλαβαν χώρα λόγω της σημασίας των διακυβευμάτων και της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία των ατόμων, πρέπει ωστόσο να είναι δίκαιοι και αναλογικοί”, πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ