Βέλη δικαστών και εισαγγελέων για προσπάθεια αποδόμησης δικαστικών λειτουργών από ΜΜΕ: “Επιχειρείται να ασκηθούν πιέσεις όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι επιθυμητές”

Τι αναφέρει η ΕνΔΕ με αφορμή δημοσίευμα σε ΜΜΕ που περιείχε προσωπικές αναφορές στον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών.

NEWSROOM
Βέλη δικαστών και εισαγγελέων για προσπάθεια αποδόμησης δικαστικών λειτουργών από ΜΜΕ: “Επιχειρείται να ασκηθούν πιέσεις όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι επιθυμητές”

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) με αφορμή δημοσίευμα που στόχευε στον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο δίκασε υπόθεση καταδικάζοντας 27 στελέχη και δανειολήπτες της Αχαϊκής Τράπεζας για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Η Ένωση αναφέρεται σε νέες μορφές πίεσης προς δικαστικούς λειτουργούς, επισημαίνοντας πως το δημοσίευμα εφημερίδας «στοχεύει όχι ευθέως στην ουσία της απόφασης που της ήταν δυσάρεστη, αλλά πρωτίστως στην αποδόμηση του προσώπου του Προέδρου του δικαστηρίου, απομονώνοντάς τον από τα λοιπά μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου, που την εξέδωσε».

Όπως τονίζει στο δημοσίευμα παρατίθενται «στοιχεία από την υπηρεσιακή του πορεία, χαρακτηριστικά των προσωπικών του ενδιαφερόντων, ακόμα και άσχετες δήθεν λεπτομέρειες ως προς εκφάνσεις της κοινωνικής του ζωής, τον κύκλο των γνωριμιών του,  αναφορές πού αποδεικνύουν ότι παρακολουθείται στενά, επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αδιόρατη  αρνητική εικόνα για τον ίδιο».

Και υπογραμμίζει: «Η προσπάθεια αθέμιτου επηρεασμού της δικαστικής κρίσης γίνεται με έμμεσο αλλά προφανή και στοχευμένο τρόπο, με τη  δημιουργία εντυπώσεων και δεν είναι λιγότερο σημαντική από τις ευθείες βολές ή τις απειλές».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕνΔΕ

«Νέος τρόπος πίεσης δικαστών από ΜΜΕ

Σε προχθεσινό φύλλο εφημερίδας της Πελοποννήσου έγινε προσωπική αναφορά στον πρόεδρο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών το οποίο δίκασε υπόθεση καταδικάζοντας 27 στελέχη και δανειολήπτες της Αχαϊκής Τράπεζας για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Δεν θα σταθούμε στην κριτική που αναφαίρετα μπορεί να ασκεί ο Τύπος και στο δικαίωμα της εφημερίδας να μην συμφωνεί με το αποτέλεσμα της απόφασης.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα ωστόσο στοχεύει όχι ευθέως στην ουσία της απόφασης που της ήταν δυσάρεστη, αλλά πρωτίστως στην αποδόμηση του προσώπου του Προέδρου του δικαστηρίου, απομονώνοντάς τον από τα λοιπά μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου, που την εξέδωσε. Στοιχεία από την υπηρεσιακή του πορεία, χαρακτηριστικά των προσωπικών του ενδιαφερόντων, ακόμα και άσχετες δήθεν λεπτομέρειες ως προς εκφάνσεις της κοινωνικής του ζωής, τον κύκλο των γνωριμιών του,  αναφορές πού αποδεικνύουν ότι παρακολουθείται στενά, επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αδιόρατη  αρνητική εικόνα για τον ίδιο.

Εδώ η προσπάθεια αθέμιτου επηρεασμού της δικαστικής κρίσης γίνεται με έμμεσο αλλά προφανή και στοχευμένο τρόπο, με τη  δημιουργία εντυπώσεων και δεν είναι λιγότερο σημαντική από τις ευθείες βολές ή τις απειλές.

Η επιστροφή στην μακρινή εποχή του φακελώματος είναι ενδεικτική για τα μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να ασκηθούν πιέσεις σε δικαστές όταν οι αποφάσεις τους δεν είναι επιθυμητές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr