Βελτίωση, αλλά με ρυθμούς… χελώνας στο Πρωτοδικείο Αθηνών λένε οι δικηγόροι: Προσδιορίστηκε δικάσιμος 2 χρόνια μετά την κατάθεση δικογράφου
Οι επισημάνσεις του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, για το χρόνο εκδίκασης υποθέσεων.

Παραμένουν απογοητευτικοί, σημειώνουν οι δικηγόροι, οι ρυθμοί εκδίκασης υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Αθηνών παρά την πρόοδο που έχει επισημανθεί και καταγράφηκε και από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως δημοσίευσε το dikastiko.gr.
Ωστόσο, το παράδειγμα που φέρνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, δεν αφήνει αμφιβολίες για τις καθυστερήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ειδικότερα, αναφέρεται με ανάρτησή του στον προσδιορισμό διαδικασίας αυτοκινητιστικών διαφορών στην Περιφερειακή έδρα Αμαρουσίου του Πρωτοδικείου Αθηνών για δύο περίπου χρόνια μετά την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου!!
Δικάσιμος δύο χρόνια μετά
Όπως προκύπτει, το δικόγραφο κατατέθηκε στις 10 Μαρτίου 2025 και ορίστηκε «ως χρόνος συζήτησης την 02-02-2027, ημέρα Τρίτη και ώρα 09.00 στο ακροατήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών- Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου».
Στην ανάρτησή του ο κ. Βερβεσός παραπέμπει στα στατιστικά του Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τους ενθαρρυντικούς ρυθμούς εκκαθάρισης υποθέσεων που δικάστηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2024 στην Αθήνα και δείχνουν μια σημαντική αύξηση του ποσοστού από 68% σε 82%.
Ωστόσο, τονίζει μεταξύ άλλων πως κάτι «πρέπει να γίνει και στους ρυθμούς/χρόνους προσδιορισμού των υποθέσεων είτε πρωτοεισακτες είτε ιδίως στον προσδιορισμό του χρόνου των αναβολών», ενώ επισημαίνει πως «σε άλλες διαδικασίες (εφέσεις κατ’ αποφάσεων πρώην Ειρηνοδικείων, εκούσια Κτηματολογίου, ανακοπές, ακόμα και σε μισθωτικές-εργατικά) τα πράγματα είναι χειρότερα».
Τι έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου: Αύξηση κατά 14% της εκδίκασης υποθέσεων
Στο 82% έφτασε η εκκαθάριση υποθέσεων στα Πρωτοδικεία από το 68% που ήταν πριν την έναρξη εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που έχει συλλέξει το Γραφείο Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 4ο τρίμηνο του 2024, μόλις δηλαδή ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο νέος Δικαστικός Χάρτης (16 Σεπτεμβρίου 2024).
Όπως μάλιστα αναφέρεται, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένα στο άμεσο μέλλον, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση των πρώην ειρηνοδικών και θα μπορούν πλέον να δικάζουν όλες τις υποθέσεις. «Τα πρώτα στοιχεία από τα Δικαστήρια είναι θετικά και δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση θα πετύχει» σημείωσε στο dikastiko.gr ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
«Με τα δεδομένα του Χάρτη υλοποιούμε τις ψηφιακές υποδομές και από το επόμενο δικαστικό έτος θα εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της πολιτικής δίκης» υποστηρίζει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολογίζεται ότι η συνδυασμένη παραγωγικότητα των (πρώην) ειρηνοδικών και των πρωτοδικών θα αυξηθεί κατά 7 έως 17% κατ’ έτος, ενώ το ποσοστό εκκαθάρισης των Πρωτοδικείων αναμένεται να αυξηθεί κατά 14 έως 24%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εφετείο Δωδεκανήσου: Γιατί απέρριψε έφεση για παράλυση βρέφους κατά τον τοκετό Βρέφος δίπλα σε κάδο απορριμμάτων: Βίντεο επιβεβαιώνει την κατάθεση της γιαγιάς – Αναζητείται ο άνδρας που άρπαξε το μωρό ΜΟΔ Λάρισας: 12ετής κάθειρξη για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικη – 17 ετών ο δράστης όταν τέλεσε το αδίκημα «Η ενδοοικογενειακή βία – Μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές»: Εκδήλωση από την Ένωση Ελλήνων ΠοινικολόγωνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr