Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

“Βήμα” Δικαιοσύνης σε ανάπηρους πολίτες δίνει ο ΔΣΑ: Ξεκινά διαβούλευση με όλες τις αρμόδιες αρχές για την προσβασιμότητα στις συνδιαλλαγές τους

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Δ. Βερβεσού και του μέλους του Δ.Σ. Β. Αυγουλά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Βήμα” Δικαιοσύνης σε ανάπηρους πολίτες δίνει ο ΔΣΑ: Ξεκινά διαβούλευση με όλες τις αρμόδιες αρχές για την προσβασιμότητα στις συνδιαλλαγές τους dsa

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στις δικαστικές υπηρεσίες, αλλά και την ενίσχυση των προσλήψεων ανάπηρων δικηγόρων στο Δημόσιο.

Αυτό καταγράφηκε στην τηλεδιάσκεψη ανάπηρων δικηγόρων που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού και υπό τον συντονισμό του μέλους του Δ.Σ. του ΔΣΑ τυφλού δικηγόρου Βαγγέλη Αυγουλά.

Ο κ. Αυγουλάς με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΔΣΑ έχει οριστεί σύμβουλος προσβασιμότητας του Συλλόγου, υπεύθυνος για θέματα ΑμεΑ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου ξεκινά διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα που δικαιούνται όλοι οι ανάπηροι πολίτες, στις συνδιαλλαγές τους με τη Δικαιοσύνη.

Βαγγέλης Αυγουλάς

dikastiko

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν ιδίως:

* Τα πολλά προβλήματα προσβασιμότητας στα δικαστήρια της Αττικής.

* Η ανάγκη προσλήψεων ανάπηρων δικηγόρων στον δημόσιο τομέα.

* Η έναρξη κύκλων επιμόρφωσης δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, ως προς τους ενδεδειγμένους τρόπους επικοινωνίας και εξυπηρέτησης ανάπηρων πολιτών.

* Βελτίωση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΔΣΑ και των αρμόδιων υπουργείων, ως προς την ηλεκτρονική προσβασιμότητα.

Για την προώθηση των μέτρων αυτών ορίστηκαν επιμέρους ομάδες εργασίας ώστε να καταρτιστούν προτάσεις που θα διαβιβαστούν στο Δ.Σ. του ΔΣΑ για περαιτέρω ενέργειες.

Βερβεσός για αναβολές δικών

eurokinissi

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ καλούνται δικηγόροι που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία 50% και άνω, να επικοινωνήσουν με το Μητρώο του Συλλόγου, στην περίπτωση που δε λαμβάνουν τις ενημερώσεις της ειδικής λίστας για τους δικηγόρους ΑμεΑ.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο όπως έγραψε το dikastiko.gr συνάντηση του Β. Αυγουλά με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών και καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η προώθηση άμεσων και στοχευμένων ενεργειών στο πεδίο της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στις δομές της Νομικής Σχολής.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Σισιλιάνος προχωράει η αντικατάσταση μη λειτουργικών ραμπών και επιπλέον τοποθέτηση νέων στα κτίρια που χρησιμοποιούν φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Παράλληλα, ο κοσμήτορας ανταποκρίθηκε στο αίτημα να ξεκινήσει η διδασκαλία από τον ίδιο των ζητημάτων που άπτονται της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ σε διακριτή θεματική ενότητα στο πλαίσιο του μαθήματος «Διεθνής Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ