Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Βόλος: Στο “σκαμνί” 33χρονος που απείλησε να σκοτώσει τη σύζυγό του επειδή… δεν είχε ελαιόλαδο στο τραπέζι

Ο 33χρονος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, ζήτησε προθεσμία και ορίστηκε να δικαστεί την Παρασκευή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βόλος: Στο “σκαμνί” 33χρονος που απείλησε να σκοτώσει τη σύζυγό του επειδή… δεν είχε ελαιόλαδο στο τραπέζι freepik

Βόλος: Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και της ενδοοικογενειακής απειλής με το τελευταίο περιστατικό που έφτασε στο δικαστήριο στο Βόλο να προκαλεί πραγματικά σοκ εξαιτίας της ασήμαντης αφορμής.

Συγκεκριμένα, προθεσμία για να δικαστεί αύριο Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας που απείλησε την 32χρονη σύζυγό του, επειδή… δεν είχε ελαιόλαδο στο τραπέζι.

Ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Νοτίου Πηλίου, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στα Κάτω Λεχώνια, μετά από καταγγελία της συζύγου του, επίσης αλλοδαπής ότι την απείλησε να τη σκοτώσει και δεν θα προλάβει να πάρει τα παιδιά για να φύγει… Βόλος

Βόλος: Ο 33χρονος πήρε προθεσμία να δικαστεί την Παρασκευή

Ο αλλοδαπός οδηγήθηκε χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, ζήτησε προθεσμία και ορίστηκε να δικαστεί την Παρασκευή.

Ο ίδιος είπε στο Δικαστήριο ότι έχει μέρος να μείνει, για να μη βρίσκεται στην οικογενειακή του εστία με τη σύζυγο και τα δύο μικρά κορίτσια του ζευγαριού, αλλά το Δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει κρατούμενος μέχρι και αύριο.

Σύμφωνα με δήλωση αστυνομικού, η σύζυγος του κατηγορούμενου αναζητήθηκε, αλλά δεν εντοπίστηκε, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει στο Δικαστήριο. Βόλος

Τι σημαίνει ο όρος ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης  ο όρος «ενδοοικογενειακή βία» σημαίνει όλες τις πράξεις φυσικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας οι οποίες συμβαίνουν εντός της οικογένειας ή οικογενειακής μονάδας ή μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων, ανεξάρτητα ή όχι του κατά πόσο ο δράστης μοιράζεται ή έχει μοιρασθεί την ίδια κατοικία με το θύμα».

Πρόκειται για έναν ορισμό που περιλαμβάνει όχι μόνο τη σωματική βία, την οποία συνήθως η κοινή γνώμη ταυτίζει με την ενδοοικογενειακή βία, αλλά κάθε μορφή βίας, τόσο μεταξύ ενηλίκων όσο και από ενήλικες προς ανηλίκους.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα :

  • Καλέστε το 100.
  • Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
    • Ακριβή διεύθυνση
    • Ονοματεπώνυμο
    • Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
  • Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
  • Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
  • Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
  • Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των Υπηρεσιών)
  • Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected]

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

  • Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
  • Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
  • Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). (Δείτε εδώ τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των Υπηρεσιών)
  • Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
  • Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr www.womensos.gr

Με πληροφορίες: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ