Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

“Βόμβα” από την Gazprom: Σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Ενημέρωσε μεγάλο πελάτη

Η κήρυξη της Gazprom ως ανωτέρας βίας ισχύει από τις 14 Ιουνίου, απαλλάσσοντάς την από οποιαδήποτε αποζημίωση για τις ελλείψεις που σημειώθηκαν έκτοτε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Βόμβα” από την Gazprom: Σταματά παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Ενημέρωσε μεγάλο πελάτη unsplash

Η ρωσική Gazprom κήρυξε ανωτέρα βία στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας που θα εντείνει τους ευρωπαϊκούς φόβους για έλλειψη καυσίμων.

Με ημερομηνία 14 Ιουλίου, την οποία είδε το Reuters τη Δευτέρα, η νομική ισχύς της επιστολής αποσκοπεί στο να προστατεύσει τη Gazprom από την καταβολή αποζημιώσεων για τις διακοπείσες προμήθειες, αλλά ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για προμήθειες λόγω “έκτακτων” περιστάσεων.

Ανέφερε ότι η ρήτρα ανωτέρας βίας, που επικαλείται για να απαλλάξει μια επιχείρηση από τις συμβατικές της υποχρεώσεις εξαιτίας παραγόντων πέραν του ελέγχου της, ισχύει αναδρομικά από τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.

Εμπορική πηγή που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η επιστολή αφορούσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέραν αυτής. Η Gazprom δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Ουκρανία αέριο

unsplash

Η Gazprom και ο Nord Stream 1

Ο αγωγός Nord Stream 1 έχει κλείσει για ετήσια συντήρηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου, αλλά ορισμένοι από τους Ευρωπαίους πελάτες της Gazprom είναι νευρικοί ότι οι προμήθειες δεν θα συνεχιστούν. διαβάστε περισσότερα

Ένας από αυτούς, ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV (OMVV.VI), δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα συνεχιστούν κανονικά. διαβάστε περισσότερα.

Ακόμη και πριν ο Nord Stream ξεκινήσει τη συντήρηση στις 11 Ιουλίου, η Gazprom είχε μειώσει στις 14 Ιουνίου τις αποστολές μέσω του αγωγού που περνάει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, επικαλούμενη την καθυστέρηση μιας τουρμπίνας που συντηρείται στον Καναδά από τον προμηθευτή εξοπλισμού Siemens Energy (ENR1n.DE).

Η κήρυξη της Gazprom ως ανωτέρας βίας ισχύει από τις 14 Ιουνίου, απαλλάσσοντάς την από οποιαδήποτε αποζημίωση για τις ελλείψεις που σημειώθηκαν έκτοτε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά επιθυμεί να συνεχιστούν οι προμήθειες προς το παρόν, καθώς αναπτύσσει εναλλακτικές πηγές.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ