ΒΟΥΛΕΥΜΑ: Στο εδώλιο έξι αστυνομικοί για τον θάνατο του Β. Μάγγου – Κατηγορούνται για το κακούργημα των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία
Στις 5 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη - Γιατί θα γίνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας και όχι στον Βόλο - Πώς περιγράφονται οι ευθύνες των αστυνομικών στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου Καρδίτσας παραπέμπονται να δικαστούν έξι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας (τέσσερις της ΟΠΚΕ και δύο της Υπ. Ασφάλειας Βόλου), οι οποίοι κατηγορούνται για το κακούργημα των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και για τρία πλημμελήματα: επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, έκθεση κατά συναυτουργία και παράνομης κατακράτηση.
Η υπόθεση αφορά τον θάνατο του 26χρονου Βασίλειου Μάγγου στον Βόλο, που, σύμφωνα με το βούλευμα, πέθανε ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η υπόθεση φτάνει ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς τρεις εκ των κατηγορούμενων αστυνομικών έχουν ήδη καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μαγνησίας, σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή, για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία.
Στην Καρδίτσα η δίκη
Για λόγους «δημόσιας ασφάλειας» η δίκη θα διεξαχθεί στο ΜΟΔ Καρδίτσας και όχι στον Βόλο καθώς κατά τη διάρκεια της δίκης στο Πλημμελειοδικείο είχαν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το βούλευμα, οι γονείς του θύματος αποβάλλονται από την υποστήριξη της κατηγορίας καθώς οι δικαστές έκριναν ότι όσο ο Βασίλης Μάγγος ήταν εν ζωή όντας τραυματίας, όφειλε να είχε υποβάλει μήνυση κατά των αστυνομικών.
Το βούλευμα
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό Βούλευμα, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί «υπέβαλαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σε βασανιστήρια, πρόσωπο του βρισκόταν στην εξουσία τους με κοινό σκοπό να το τιμωρήσουν», χωρίς να αιιολογείται «ποια ήταν η συμπεριφορά που κίνησε τις υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος καθώς ο παθών ουδόλως αντιστάθηκε στενά, άρα προς τους αστυνομικούς, αλλά έπεσε στο έδαφος από το πλήγμα που δέχθηκε».
«Οι κατηγορούμενοι επιθυμούσαν την τιμωρία αυτού, συνοδεία εξευτελιστικής συμπεριφοράς προς το πρόσωπό του. Μάλιστα προκύπτει ότι η άσκηση σωματικής βίας εναντίον του Βασιλείου Μάγγου ήταν σε τέτοιο βαθμό που το θύμα βίωσε έντονο και εσκεμμένο σωματικό πόνο, τιθέμενο υπό την πλήρη εξουσίαση των κατηγορουμένων, υποστάς παράλληλα και εξευτελιστική αντιμετώπιση, συμπεριφορά η οποία σαφώς εμπίπτει στην έννοια των βασανιστηρίων. Αντιθέτως, καίτοι ο Βασίλειος Μάγγος ζήτησε από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αυτοί αρνήθηκαν και τον άφησαν να αποχωρήσει με ίδιες δυνάμεις από το αστυνομικό μέγαρο, παραλείποντας να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο ή να του παράσχουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ιατρική περίθαλψη ώστε να εξουδετερωθεί ο απειλούμενος για την υγεία του κίνδυνος, παρ’ όλο που είχαν ιδιαίτερη προς τούτο υποχρέωση λόγω της προηγούμενης αξιόποινης συμπεριφοράς τους που ενυλώθηκε με την εκ μέρους τους πρόκληση σωματικών βλαβών στον άνω παθόντα».
Περιγράφοντας τον βασανισμό που υπέστη ο Β. Μάγγος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου αλλά και μέσα στο περιπολικό κατά τη μεταφορά του στην αστυνομική διεύθυνση, οι δικαστές αναφέρουν ότι «τον έπληξε πρώτα με τη χρήση της αστυνομικής ράβδου ο …, οπότε και ο Βασίλειος Μάγγος έπεσε στο έδαφος, και στη συνέχεια μαζί με τον … τον έπληξαν με τις αστυνομικές τους ράβδους στο σώμα του. Ο κατηγορούμενος …, ο οποίος βρισκόταν κατά τη στιγμή της δράσης των συναδέλφων του στο πεζοδρόμιο έξω του Δικαστικού Μεγάρου, αφού πλησίασε το σημείο, καταφέρει λάκτισμα σε βάρος τού ήδη πεσμένου στο οδόστρωμα Βασιλείου Μάγγου και στον κορμό αυτού, από κοινού ενεργώντας με αυτούς. […] Κατόπιν της πλήρους ακινητοποίησής του οι κατηγορούμενοι ….. χειροπέδησαν τον Βασίλειο Μάγγο όσο ο τελευταίος ήταν ακόμη πεσμένος στο οδόστρωμα και τον επιβίβασαν στο υπηρεσιακό όχημα για τη διαδικασία της προσαγωγής. […] Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με το ανωτέρω υπηρεσιακό όχημα ο Βασίλειος Μάγγος δέχτηκε εκ νέου πλήγματα από τους συνοδηγούς αυτού αστυνομικούς και δη από τους κατηγορούμενους …. στα ίδια μέρη του σώματός του (κορμό, κοιλιακή χώρα) στα οποία οι ίδιοι τον είχαν πλήξει έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ ο Κ.Μ. ήταν αντικειμενικά αδύνατο να πλήξει με τα χέρια του τον άνω προσαγόμενο καθώς ήταν οδηγός του οχήματος».
Στη συνέχεια το βούλευμα αναφέρεται στον χώρο των κρατητηρίων τονίζοντας ότι ο χώρος δεν βιντεοσκοπούνταν και ως ο Β. Μάγγος δεν καταγράφηκε ως κρατούμενος: «Στον χώρο αυτό ευρισκόμενος πλέον ο Βασίλης Μάγγος υπό την πλήρη φυσική εξουσίασή τους κατά τρόπο ώστε να μπορούν άπαντες να του επιβάλουν τη θέλησή τους, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, ενεργώντας με πρόθεση από κοινού και κατόπιν συναπόφασής τους, τον έπληξαν εκ νέου, χτυπώντας τον με τα χέρια τους, ειδικότερα δε με γροθιές στον κορμό και στην κοιλιακή χώρα, ενώ τον είχαν ακινητοποιημένο, δεσμεύοντας τα χέρια του πίσω από την καρέκλα όπου τον είχαν βάλει να καθίσει, προκαλώντας του στα σημεία αυτά έντονες σωματικές κακώσεις, καθώς και πλέον έντονο σωματικό πόνο, την πρόκληση του οποίου εξ υπαρχής και επιπροσθέτως επεδίωκαν προς τον σκοπό τιμώρησής του για τη συμπεριφορά του έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου και εκφοβισμού του».
Σύμφωνα με τους δικαστές, οι αστυνομικοί γνώριζαν την ταυτότητα του θύματος: «Αποδεικνύεται ότι ήταν εκ των προτέρων γνωστός στους αστυνομικούς λόγω της δραστηριότητάς του καθώς συμμετείχε σε συλλογικότητες», γράφεται, ενώ αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση μάρτυρα, έτερου προσαχθέντος από εκείνη την ημέρα, ο οποίος κατέθεσε ότι οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν συζητούσαν μεταξύ τους και επιδοκίμαζαν τη βίαιη συμπεριφορά των συναδέλφων τους λέγοντας “ο Μάγγος… Τι τον κάνεις αυτόν τώρα; Να μην τον δείρουμε;”».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr