Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βουλή: “Ναι” στο άρθρο για την εγγραφή στο ποινικό μητρώο κακοποιητών ανηλίκων – Δεκτή η τροπολογία για το Panic button

Επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "ναι" ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν "όχι".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλή: “Ναι” στο άρθρο για την εγγραφή στο ποινικό μητρώο κακοποιητών ανηλίκων – Δεκτή η τροπολογία για το Panic button eurokinissi

Τη θετική ψήφο του συνόλου, σχεδόν, του ελληνικού κοινοβουλίου έλαβε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία εγγράφεται στο δελτίο ποινικού μητρώου κάθε ασκηθείσα ποινική δίωξη για εγκλήματα που στρέφονται σε βάρος ανηλίκου μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.

“Ναι” ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε “όχι”, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν προβληματισμούς για το θέμα της κάμψης του τεκμηρίου της αθωότητας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διάταξη (άρθρο 14) αποτελούσε μέρος νομοσχεδίου που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών. Επί του συνόλου του νομοσχεδίου, “ναι” ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν “όχι”.

Νέος σωφρονιστικός κώδικας

EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι με ευρύτατη πλειοψηφία έγινε δεκτή η τροπολογία για την πιλοτική λειτουργία του “κουμπιού πανικού” το οποίο εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά, και ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (“ναι” από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, “παρών” από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, “όχι” από ΜέΡΑ25).

Δεκτή έγινε, τέλος, η τροπολογία που αφορά στη μεταβίβαση επιχείρησης που κατέχει άδεια ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού με ιδιωτικό συμφωνητικό (“ναι” από ΝΔ, “παρών” από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, “όχι” από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Εγκλήματα σε βάρος ανηλίκου: Αυτή είναι η διάταξη

Στο ειδικό σκέλος Ποινικού Μητρώου θα εγγράφονται τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα:

-299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 306 (έκθεση σε κίνδυνο), 312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου), 323 Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (αρπαγή ανηλίκων), στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019 (Α’ 95)] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και στον ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης “σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι η περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Η πρόβλεψη ειδικού σκέλους στο ποινικό μητρώο για τα ανωτέρω αδικήματα δημιουργεί κατ’ ουσίαν μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων. Η διάταξη αυτή αποτελεί εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (Σύμβαση Lanzarote) η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον ν. 3727/2008(ΦΕΚ 257/A'/18-12-2008)’.

Βιασμός αδελφών Πετράλωνα

freepik

Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884, με τις νέες διατάξεις διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από Ποινικά Μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο. Επίσης, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους. Επιπλέον, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης λαμβάνονται – σύμφωνα με την Οδηγία- τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταδίκες συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, ή τις ιθαγένειες, του καταδικασθέντος προσώπου, στο μέτρο που τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τις πληροφορίες αυτές. Παράλληλα, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου :

α) εισάγονται διαδικασίες απάντησης σε αιτήσεις πληροφοριών,

β) εξασφαλίζεται ότι κάθε απόσπασμα ποινικού μητρώου που ζητείται από υπήκοο τρίτης χώρας συμπληρώνεται κατά περίπτωση με πληροφορίες από άλλα κράτη μέλη και

γ) προβλέπονται οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ