Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Βρείτε τα…” για τα παιδιά μετά το διαζύγιο: Η δικαστική εντολή προς γονείς μετά τη νέα απόφαση συνεπιμέλειας

Η ισότιμη συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή παιδιών, περιορίζει τις επιπτώσεις του χωρισμού. Τι ορίζει νέα απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Βρείτε τα…” για τα παιδιά μετά το διαζύγιο: Η δικαστική εντολή προς γονείς μετά τη νέα απόφαση συνεπιμέλειας Freepik

Σαφείς συστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης και ανατροφής των δύο ανήλικων παιδιών τους δίνει το Μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου, σε μία νέα απόφαση που ορίζει συνεπιμέλεια μεταξύ των γονέων. Προειδοποιεί μάλιστα πως σε περίπτωση… παρεκτροπής και υπονόμευσης του ενός γονέα στον άλλο, υπάρχει ενδεχόμενο απώλειας της επιμέλειας.

Όπως αναφέρεται, «οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο πολιτικό γάμο, την 14η. 11.2011, στο Δημαρχείο Έδεσσας, ο οποίος εν συνεχεία ιερολογήθηκε κατά τους τύπους της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, την 22η.09.2012, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Έδεσσας, εκ του οποίου απέκτησαν δύο ανήλικα σήμερα τέκνα, τον …, γεννηθέντα την 21η.05.2012, και τον …, γεννηθέντα την 10η.06.2013. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, και εν συνεχεία, εκ του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2015 και εντεύθεν, στην πόλη της Σάμου, σε μισθωμένη οικία … Η έγγαμη συμβίωση τους, όμως, δεν εξελίχθηκε ομαλά, λόγω έντονων διαφωνιών τους, σχετικά με τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων της καθημερινότητας και των οικονομικών τους, καθώς επίσης του τρόπου διαπαιδαγώγησης των ανηλίκων τέκνων τους, με αποτέλεσμα ήδη από τα μέσα του έτους 2019 να ευρίσκονται σε διάσταση, καθώς κατέστη αδύνατη πλέον η συμβίωση τους κάτω από την ίδια στέγη». Συνεπιμέλεια

Μετά το χωρισμό τους και κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από την μητέρα διατάχθηκε η προσωρινή μετοίκηση του συζύγου της από τη μέχρι πρότινος οικογενειακή τους στέγη και της ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια του προσώπου των ανηλίκων τέκνων τους, ενώ ρυθμίστηκε προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με αυτά.

Με την απόφαση του Δικαστηρίου ορίζεται πλέον πως οι δύο γονείς θα πρέπει να ασκούν συνεπιμέλεια και αίρεται η προσωρινή επιμέλεια μόνον από την μητέρα. Ειδικότερα, επισημαίνεται πως η συνεπιμέλεια «εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους και ενισχύει τους δεσμούς των ανηλίκων τέκνων με αμφότερους τους γονείς τους, περιορίζοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τις αναπόφευκτα δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί το διαζύγιο στην ψυχολογία και την εν γένει προσωπικότητα των τέκνων».

Κατάλληλοι και οι δύο

Το δικαστήριο επισημαίνει επίσης πως «δεδομένης δε της καταλληλότητας και των δύο γονέων και της θέλησης τους να ασχοληθούν συστηματικά με τους ανηλίκους υιούς τους, λαμβανομένου υπόψιν του ότι οι κατοικίες των γονέων ευρίσκονται εντός της πόλης της Σάμου και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, κρίνεται από μέρους του παρόντος δικαστηρίου, ότι το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων, προκειμένου να αναπτυχθούν ως υπεύθυνες, ανεξάρτητες και ψυχικά υγιείς προσωπικότητες, επιβάλλει την άσκηση της επιμέλειας τους από κοινού εκ των διαδίκων, με χρονική κατανομή αυτής, ανάμεσα στους δύο γονείς. Εξάλλου, για τα ανήλικα τέκνα, ιδιαίτερα σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία, που διαπλάθεται ολόκληρος ο ψυχοσωματικός τους κόσμος, είναι αναγκαία μια απόλυτη αναλογία πατρικής και μητρικής συμπεριφοράς. Με γνώμονα, λοιπόν, το συμφέρον των τέκνων, που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα τους κατ’ άρθρο 1511 παρ.2 του ΑΚ, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με το ν. 4800/2021, το παρόν δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνει από τη διάταξη του άρθρου 1513 του ΑΚ, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν ανωτέρω στη μείζονα σκέψη της παρούσας, καθώς οι διαφωνίες τους δεν είναι ουσιώδεις και μπορούν να ξεπεραστούν, απορριπτόμενων των περί του αντιθέτου ισχυρισμών της εναγομένης της υπό στοιχείο β’ αγωγής, και πρέπει, επομένως, η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων να ανατεθεί από κοινού και εξίσου στους διαδίκους.

Συνεπιμέλεια: Να μην γίνονται αποδέκτες αντιφατικών μηνυμάτων

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη συνεργασίας των δύο γονέων, προκειμένου  να διασφαλιστεί ένα γαλήνιο περιβάλλον για τα παιδιά ώστε να δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας χωρίς υπονομευτικές πρωτοβουλίες.

« Η παραπάνω άσκηση της επιμέλειας εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους και ενισχύει τους δεσμούς των ανηλίκων τέκνων με αμφότερους τους γονείς τους, περιορίζοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τις αναπόφευκτα δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί το διαζύγιο στην ψυχολογία και την εν γένει προσωπικότητα των τέκνων. Επιπρόσθετα, με την παραλλήλως προσδοκώμενη επίδειξη εκ μέρους των διαδίκων της αυξημένης υπευθυνότητας και ευαισθητοποίησης, αναμένεται ότι  θα επικρατήσει το απαραίτητο κλίμα γαλήνης και ηρεμίας στις σχέσεις μεταξύ των διαδίκων, σταθερότητας και ασφάλειας, που είναι αναγκαίο για την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη της προσωπικότητας των τέκνων, καθώς επιβάλλεται η μεταξύ τους συνεργασία, ώστε τα τέκνα τους να μην γίνονται αποδέκτες αντιφατικών και διαφορετικών μηνυμάτων από τους γονείς τους» υπογραμμίζεται.

Και η απόφαση κρούει καμπανάκι: «Αμφότεροι δε οι διάδικοι, οφείλουν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη δημιουργία και στη διατήρηση ομαλής σχέσης και ψυχικού δεσμού των τέκνων τους και με τους δύο γονείς, και εντός αυτού του πλαισίου, αυτονόητο είναι ότι ο πατέρας οφείλει να μην επηρεάζει αρνητικά τα τέκνα έναντι της μητέρας τους, αλλά και η μητέρα να μην υπονομεύει με κανένα τρόπο τη σχέση των ανηλίκων με τον πατέρα τους, ενόψει του ότι η άσκηση αρνητικής επίδρασης σε βάρος του έτερου γονέως και η δημιουργία προσκομμάτων στην επικοινωνία ή την άσκηση της επιμέλειας αποτελεί κακή άσκηση της επιμέλειας, και δύναται να οδηγήσει στην αφαίρεση της».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ