Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020

Βρετανία: Νέος ηγέτης των Εργατικών ο φιλοευρωπαίος νομικός Κιρ Στάρμερ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βρετανία: Νέος ηγέτης των Εργατικών ο φιλοευρωπαίος νομικός Κιρ Στάρμερ

Αποδυναμωμένο και διχασμένο το Εργατικό Kόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα τον διάδοχο του Τζέρεμι Κόρμπιν. Τα περίπου 600.000 μέλη του Εργατικού Kόμματος κλήθηκαν να εκλέξουν μέσω επιστολικής ψήφου μεταξύ τριών υποψηφίων. Ο κεντρώος και φιλοευρωπαίος ο Κιρ Στάρμερ, 57 ετών, πρώην δικηγόρος που ειδικεύεται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο διάδοχος του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Αντιπρόεδρος του κόμματος εξελέγη η Άντζελα Ράινερ, πρώην σκιώδης υπουργός Εκπαίδευσης του κόμματος.

Ο Στάρμερ, που ήταν αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit, ήταν το φαβορί για τις εσωκομματικές εκλογές και κατόρθωσε με τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών να εκλεγεί συγκεντρώνοντας 56,2% των ψήφων και περίπου 276.000 ψήφους από το σύνολο των ψηφισάντων, από τα περίπου 600.000 μέλη του κόμματος.

Ο Στάρμερ θεωρείται ικανός αλλά όχι ιδιαίτερα χαρισματικός ενώ έχει δεσμευθεί να επανενώσει και να ανοικοδομήσει το Εργατικό Κόμμα μετά τη χειρότερη ήττα του σε βουλευτικές εκλογές από το 1935, κυρίως εξαιτίας της απώλειας βασικών του προπυργίων. Ήττα που ουσιαστικά οδήγησε και τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο έχει πληγεί λόγω της αναποφασιστικότητας να επιλέξει ξεκάθαρη θέση στο Brexit:

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με μαγνητοσκοπημένη ομιλία -λόγω των προληπτικών μέτρων που είναι σε ισχύ εξαιτίας της πανδημίας- όπου Στάρμερ δήλωσε ότι θεωρεί «τιμή και καθήκον» την εκλογή του και υποσχέθηκε ότι θα υπηρετήσει τη Βρετανία «όταν έρθει η ώρα και από την θέση του πρωθυπουργού».

Ο Στάρμερ κατόρθωσε να αφήσει πίσω του την Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, 40 ετών, αρμόδια για ζητήματα εκπαίδευσης και επιχειρήσεων στο Εργατικό Kόμμα, και η οποία θεωρούνταν φυσική διάδοχος του Κόρμπιν λόγω αριστερών θέσεων και καταβολών. Έλαβε 27,6% των ψήφων.

Τρίτη ήρθε η Λίσα Νάντι (έλαβε 16,2%), επίσης 40 ετών, που είχε τη στήριξη του συνδικάτου GMB που εκπροσωπεί 500.000 εργαζόμενους και έχει χαρακτηριστεί «πνοή φρέσκου αέρα στη συζήτηση για το μέλλον των Εργατικών».

Δύσκολη επανένωση

Ο Στάρμερ, που θεωρείται ικανός αλλά όχι ιδιαίτερα χαρισματικός, έχει δεσμευθεί να επανενώσει και να ανοικοδομήσει το Εργατικό Κόμμα μετά τη χειρότερη ήττα του σε βουλευτικές εκλογές από το 1935, κυρίως εξαιτίας της απώλειας βασικών του προπυργίων.

Αυτή ήταν η δεύτερη εκλογική ήττα του Κόρμπιν μετά την αιφνιδιαστική του εκλογή το 2015 στην προεδρία των Εργατικών χάρη στη μαζική υποστήριξη της βάσης του κόμματος.

“Έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε το κόμμα μας και, ακόμη πιο σημαντικό, την ευκαιρία να επαναφέρουμε τους Εργατικούς εκεί που πρέπει να είναι: στην εξουσία”, δήλωσε ο Στάρμερ στους υποστηρικτές του την Πέμπτη.

Η πρόκληση του κορονοϊού

Η επιδημία covid-19, χάρη στην οποία αυξήθηκε η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αποτελεί την πρώτη πρόκληση του νέου επικεφαλής των Εργατικών.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει ανακοινώσει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας, με τη στήριξη των Εργατικών.

Επιπλέον έχει ανακοινώσει σειρά κοινωνικών και οικονομικών μέτρων για τη στήριξη των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, κάτι που συνήθως υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα, το οποίο όμως σε αυτή την κρίση δεν ακούγεται πολύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ