Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022

Web of drugs: Η μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών αναβιώνει στο Εφετείο Δωδεκανήσου

Πρόκειται για μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις ναρκωτικών, η οποία είχε εξιχνιαστεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Web of drugs: Η μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών αναβιώνει στο Εφετείο Δωδεκανήσου Freepik

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείο Δωδεκανήσου αναμένεται να καθίσει ένας 39χρονος, εμπλεκόμενος στη γνωστή υπόθεση ναρκωτικών, ονόματι “Web of drugs”, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή.

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του rodiaki.grη υπόθεση είχε διαλευκανθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, οι οποίοι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συνομιλίες, επαφές και σημειώσεις που βρήκαν στην κατοχή των 7 συλληφθέντων με 271 τουλάχιστον άτομα, που κατοικούσαν σε όλο το νησί της Ρόδου και οι οποίοι φέρονταν να είχαν «πάρε-δώσε» με κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά.

Η αντίστροφη μέτρηση-σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία ξεκίνησε σταδιακά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2017. Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν αρχικά επτά μέλη, τα οποία φέρονταν να ανήκουν σε πολυμελές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Ρόδου, τη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Η πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται στα μέσα Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2019 με την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο έκρινε αθώους 17 κατηγορούμενους, ένοχους αλλά ατιμώρητους τρεις, επέβαλλε ποινές κάθειρξης σε δύο εμπλεκόμενους, και στους λοιπούς ποινές φυλάκισης.

“Web of drugs”: Η ποινή και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον 39χρονο κατηγορούμενο

Ο 39χρονος σήμερα κατηγορούμενος που διέφευγε της σύλληψης, εντοπίστηκε από τις διωκτικές αρχές της Πάτρας μόλις ολοκληρώθηκε η δίκη (στις 11 Φεβρουαρίου 2019) και οδηγήθηκε στη φυλακή για να δικαστεί τελικά τον Μάιο του 2019 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο και του επέβαλλε την ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους.

Web of drugs

freepik

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αθώωσε τον αλλοδαπό για την κατηγορία της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και τον έκρινε ένοχο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και για ορισμένες περιπτώσεις ως τοξικομανής, για τις οποίες και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η αποκωδικοποίηση των συνομιλιών, οι συλλήψεις, η “πλούσια” δικογραφία

Πρόκειται για μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις ναρκωτικών, η οποία είχε εξιχνιαστεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, καθώς κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συνομιλίες, επαφές και σημειώσεις που βρήκαν στην κατοχή των 7 συλληφθέντων με 271 τουλάχιστον άτομα, που κατοικούν σε όλο το νησί της Ρόδου και οι οποίοι φαίνεται να είχαν «πάρε-δώσε» με το κύκλωμα που διακινούσε τα ναρκωτικά.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιελάμβανε τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, αγοράς-κατοχής-αποθήκευσης-μεταφοράς-πώλησης-καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, εκβίασης, κλοπής, αποδοχής-διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, παράνομης οπλοκατοχής κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, είχαν συλληφθεί έξι ημεδαποί ηλικίας –τότε-  29, 29, 43, 50 και 57 ετών, καθώς και ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας. Οι συλληφθέντες μαζί με δυο ακόμη συνεργούς τους (έναν 60χρονο ημεδαπό και έναν 34χρονο υπήκοο Αλβανίας) φέρονταν ότι αποτελούσαν τον πυρήνα δυο εγκληματικών οργανώσεων.

Web of drugs

freepik

Επιπλέον, στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι άλλα -271- άτομα, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο επισταμένης αστυνομικής έρευνας που διεξάγονταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με κωδική ονομασία “Web of drugs” και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, συλλογή, αξιοποίηση, διασταύρωση και μελέτη στοιχείων του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε:

Αποδομήθηκε πλήρως η δράση εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου που αποτελούνταν από δυο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις με κοινό σκοπό εξακριβώθηκε η ιεραρχική δομή των εγκληματικών οργανώσεων,  οι ρόλοι και η ταυτότητα των μελών, οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και επιμέρους συνεργασίες με αλλά άτομα, τα οποία δρούσαν περιφερειακά ή συνεργάζονταν μεμονωμένα μαζί τους.

Προσδιορίστηκε ότι η συγκρότηση των εγκληματικών οργανώσεων και η έναρξη της δράσης τους ανάγεται στις αρχές του 2017 με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση-εμπορεία ναρκωτικών ουσιών στο νησί της Ρόδου,  σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης, η ακριβής μεθοδολογία και το προφίλ των εγκληματικών οργανώσεων (modus operandi) διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποτροπής εντοπισμού των περιοχών που διεξάγονταν η διακίνηση των ναρκωτικών, διακριβώθηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των εμπλεκομένων στην υπόθεση ατόμων.

Τα ευρήματα στις κατοικίες των συλληφθέντων

Ως προς την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου και τη σύλληψη των μελών του, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκε σε εφαρμογή – υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με τη συμμετοχή αστυνομικών και από και άλλες Υπηρεσίες της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία Εισαγγελικού και Δικαστικών λειτουργών, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες των κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• Ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -128- γραμμαρίων • -2- ζυγαριές ακριβείας • -4- κυνηγετικά όπλα, -2- αεροβόλα πιστόλια και αεροβόλο τυφέκιο • -290- φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και -31- πολεμικού όπλου

• -3- μαχαίρια τύπου στιλέτο-σουγιάς, ξιφολόγχη και γεμιστήρα πολεμικού όπλου • -12- βιβλιάρια τραπεζών και -5- τραπεζικές κάρτες αναλήψεως χρημάτων • Το συνολικό χρηματικό ποσό των  -59.818- ευρώ

• Χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα, χρηματικά ποσά και ποσότητες, που αφορούν συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών • -3- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα

Σημειώνεται ότι, η μια από τις δυο εγκληματικές οργανώσεις συνδεόταν και συνεργαζόταν, ως προς την προμήθεια των ναρκωτικών, με κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2017.

Εκτιμάται ότι, οι δυο εγκληματικές οργανώσεις και συναλλασσόμενοι με αυτές δράστες που ενεργούσαν αυτόνομα, έχουν διακινήσει κατά τον χρόνο της δράσης τους τουλάχιστον τις ακόλουθες ναρκωτικές ουσίες:

• Κοκαΐνη βάρους -1- κιλού και -398- γραμμαρίων • Ηρωίνη βάρους -74- γραμμαρίων • Κάνναβη βάρους  -51- κιλών και -100- γραμμαρίων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ