Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ο Άρειος Πάγος στέλνει πάλι στο εδώλιο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα: Στη φυλακή εκ νέου και αντιμέτωπος με ισόβια

Δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιωτα για την απόφαση περί σύννομου βίου που τον οδήγησε σε αποφυλάκιση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Άρειος Πάγος στέλνει πάλι στο εδώλιο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα: Στη φυλακή εκ νέου και αντιμέτωπος με ισόβια eurokinissi

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεκτή έγινε η αναίρεση κατά της απόφασης του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου που παρείχε ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον οδήγησε εκτός φυλακής.

Κορκονέας

eurokinissi

Με ομόφωνη απόφαση έγινε δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιωτα και αναιρέθηκε για έλλειψη της απαιτούμενης αιτιολογίας η απόφαση του  ΜΟΕ Λαμίας, κατά το μέρος που αναγνώρισε στον κατηγορούμενο την ελαφρυντική περίσταση του «σύννομου βίου».

Δολοφονία Γρηγορόπουλου

dikastiko.gr

Κατά συνέπεια αναιρέθηκε η απόφαση ως προς το κεφάλαιο της ποινής και  παραπέμφθηκε η υπόθεση, κατά το αναιρούμενο αυτό μέρος της, για νέα συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο συγκροτούμενο από δικαστές και ενόρκους άλλους εκτός από αυτούς που δίκασαν προηγουμένως.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας είχε προτείνει στην Ολομέλεια την αναίρεση της απόφασης που οδήγησε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα εκτός φυλακής.

Ο κ. Πλιώτας είχε εισηγηθεί να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον ειδικός φρουρός, που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο κρίνοντας πως το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Υπενθυμίζεται, ότι με την χορήγηση του ελαφρυντικού ο ειδικός φρουρός, που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, αποφυλακίστηκε καθώς η ποινή του «έπεσε» στα 13 έτη κάθειρξης. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.

Στην δικαστική αίθουσα στην συνεδρίαση του Αρείου Πάγου βρέθηκαν η μητέρα του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλακιάν και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου. Κατά την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε από έδρας ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου

eurokinissi

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Τι είπε ο εισαγγελέας για τον Κορκονέα

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά την αγόρευσή του επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» ανέφερε ο κ. Πλιώτας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, συμπληρώνοντας πως αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου και αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.

Ιδιαίτερα φορτισμένη υπήρξε η αντίδραση της οικογένειας Γρηγορόπουλου. «Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρονου. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος» ανέφερε η Τζίνα Τσαλικιάν κατά την έξοδο της από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ