Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ξανθόπουλος για ΠΚ: Η κυβέρνηση αρνήθηκε τον όρο “γυναικοκτονία” – Επικίνδυνη η τροποποίηση του άρθρου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων

Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε πως οι αλλαγές δεν ήταν το αποτέλεσμα του έργου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά των πολιτικών επιλογών της ΝΔ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξανθόπουλος για ΠΚ: Η κυβέρνηση αρνήθηκε τον όρο “γυναικοκτονία” – Επικίνδυνη η τροποποίηση του άρθρου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων EUROKINISSI

Στο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μεθόδευσε τις τροποποιήσεις στους ποινικούς κώδικες,  αναφέρθηκε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Κανάλι 1 του Πειραιά. Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε πως οι αλλαγές δεν ήταν το αποτέλεσμα του έργου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά των πολιτικών επιλογών της συντηρητικής ΝΔ.

Ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε ακόμη για την άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία στο ποινικό μας δίκαιο όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία καθώς και για τον επικίνδυνο ολισθηρό δρόμο σε φαινόμενα λογοκρισίας που ανοίγει η τροποποίηση του άρθρου για την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ειδικότερα ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε:

Για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και την οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών

–        Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν κατέθεσε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Μέλη της Επιτροπής είπαν σε πρόσφατη ημερίδα ότι άλλα πρότειναν και άλλα ψηφίστηκαν τη Βουλή.

–        Επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι οι αλλαγές δεν ήταν αποτέλεσμα εργασιών της επιτροπής αλλά πολιτικές επιλογές της ΝΔ προς την συντηρητική κατεύθυνση.

–        Η αυστηρότητα των ποινών δεν συνεπάγεται μείωση της εγκληματικότητας.. Είναι πολυπαραγοντικό και κατά βάση κοινωνικό το θέμα της παραβατικότητας. Η αυστηρότητα απλώς χαϊδεύει τα συντηρητικά αντανακλαστικά τη κοινωνίας.

–        Δεν νομοθετούμε με το μάτι στα πρωτοσέλιδα και το αυτί στα καφενεία

–        Ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανηλικότητα.

Για τις γυναικοκτονίες: Προτείναμε στη ψήφιση των ποινικών κωδίκων, τροπολογία για την καθιέρωση της γυναικοκτονίας ως έγκλημα με σεξιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση την απέρριψε και παρέπεμψε σε μια γενναιότερη νομοθετική αναμόρφωση.

Για την τροποποίηση του άρθρου 191 του ΠΚ για την διασπορά ψευδών ειδήσεων: Τεράστιο θέμα. Σε μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα στον πυρήνα της ΕΕ, ποιος αξιολογεί το τι αποτελεί ψευδή είδηση; Ανοίγει ολισθηρός δρόμος. Μπορεί να υπάρχει γενική ρήτρα προληπτικής λογοκρισίας;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ