Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Ξανθόπουλος για προστατευόμενους μάρτυρες: “Μαύρο πρόβατο” η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας

Δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, για την επιστολή της Διεθνούς Διαφάνειας στον κ. Μητσοτάκη, σχετικά με την μη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξανθόπουλος για προστατευόμενους μάρτυρες: “Μαύρο πρόβατο” η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας eurokinissi

Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σχετικά με την μη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εξαπέλυσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Mετά την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, ήρθε η σειρά της Διεθνούς Διαφάνειας να ολοκληρώσει τον διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, (Whistleblowers)», αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλος.

«Η Πρόεδρος του παγκόσμιου κινήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, κα Delia Ferreira Rubio και ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος, κ. Παναγιώτης Μανταλώζης, με επιστολή τους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ζητούν να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση το ν/σ  ενσωμάτωσης της Οδηγίας της Ε.Ε. για την ολιστική και αποτελεσματική προστασία των Whistleblower στην Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Διαφάνειας επισημαίνουν ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την Κυβέρνηση εμφανίζει σοβαρές καθυστερήσεις και καλούν τον κ. Μητσοτάκη επειγόντως να εντείνει τις προσπάθειες του για ενσωμάτωση της επίμαχης οδηγίας, προτρέποντας τον να υιοθετήσει ισχυρά και περιεκτικά μέτρα  προστασία των μαρτύρων», σημειώνει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ταυτισθεί πλήρως με ενέργειες που αθετούν τις διεθνείς υποχρεώσεις μας όσον αφορά την καταπολέμηση υποθέσεων διαφθοράς και αφήνουν εκτεθειμένους σε διώξεις τους μάρτυρες που θέλουν να τις αποκαλύψουν. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο», καταλήγει ο ίδιος.

EUROKINISSI

Σε διαβούλευση το νέο πλαίσιο για την προστασία των μαρτύρων

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, το νέο νομοσχέδιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, που είχε συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Μαρτίου και είχε προκαλέσει θόρυβο για διαφωνίες μεταξύ των υπουργών βγαίνει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.

Οι διαφορετικές απόψεις πράγματι καταγράφηκαν, όπως είχε αποκαλύψει τότε το dikastiko.gr αλλά ήταν σε λάθος βάση δεδομένου ότι πρόκειται για οδηγία που δεν αφορά ποινικές υποθέσεις π.χ Novartis αλλά διοικητικές- αστικές. Έτσι παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές πως το ν/σ αποσύρθηκε, τελικά σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα (ΣΚΑΪ) τίθεται σε διαβούλευση:  «Θα έρθει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως και αύριο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Άρα ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία προκειμένου να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο κ. Τσιάρας.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τους whistleblowers. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία διοικητική διαδικασία προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση η οποία μπορεί να θίγει θέματα ή ζητήματα ηθικής που αφορούν στην Πολιτεία ή στους πολίτες ή οτιδήποτε να καταλήξουν τελικά είτε στην Αρχή Διαφάνειας, είτε στην εισαγγελική αρχή και όλα αυτά στην πραγματικότητα αφορούν μία ευρωπαϊκή Οδηγία την οποία καλείται η χώρα μας να ενσωματώσει. Κάνουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενεκρίθη από την πρώτη στιγμή από το υπουργικό συμβούλιο. Γίνεται απλά μία διεύρυνση απλά και μόνο στο πλαίσιο των εθνικών μας δεδομένων όπως κάνουν ακριβώς όλες οι χώρες» υποστήριξε.

EUROKINISSI

Η οδηγία

Η οδηγία 2019/1937 αφορά στην προστασία προσώπων (μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος) που αποκαλύπτουν παραβάσεις του ενωσιακού δικαίου (μπορείτε να τη διαβάσετε αυτούσια ΕΔΩ) δεν αφορά την ποινική διαδικασία (π.χ περίπτωση Novartis) αλλά διοικητική- αστική διαδικασία εξ ου και η παρανόηση στο υπουργικό. Για το ποινικό σκέλος ούτως ή άλλως υπάρχουν οι πρόνοιες των κωδίκων. Η συγκεκριμένη οδηγία, η οποία πρέπει να ενσωματωθεί άμεσα , αφορά κυρίως το διοικητικό μέρος μιας καταγγελίας, κυρίως από υπάλληλους δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων για παραβιάσεις του ενωσιακού Δικαίου, ώστε να μην εκτίθενται σε εκδικητικά μέτρα- αντίποινα όπως π.χ

α) παύση, απόλυση ή ισοδύναμα μέτρα,

β)υποβιβασμό ή στέρηση προαγωγής,

γ)μεταβίβαση καθηκόντων, αλλαγή τόπου εργασίας, μείωση μισθού, μεταβολή του ωραρίου εργασίας,

δ)στέρηση κατάρτισης,

ε)αρνητική αξιολόγηση επιδόσεων ή αρνητική επαγγελματική σύσταση κ.α

Γι’ αυτό άλλωστε ήταν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ