Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ξανθόπουλος: Μήνυμα του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ για τον εορτασμό του προστάτη της Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξανθόπουλος: Μήνυμα του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ για τον εορτασμό του προστάτη της Δικαιοσύνης

Σήμερα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολιούχου αγίου της πόλης των Αθηνών και προστάτη των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος.

Στο μήνυμά του για τον εορτασμό του προστάτη της Δικαιοσύνης ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος,
τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνει πως επιθέσεις σε δικαστές -εισαγγελείς και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας σε εν εξελίξει δικαστικές έρευνες, δεν έχουν θέση στο κράτος δικαίου, ενώ τονίζει πως  η νέα δικαστική χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα.

Αναλυτικά το μήνυμα του κυρίου Ξανθόπουλου:

Η Δικαιοσύνη σήμερα γιορτάζει. Δικαστές, δικηγόροι και εργαζόμενοι στα δικαστήρια, τιμούν τον προστάτη τους, τον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν επέτρεψε να γίνουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει την αξία του εορτασμού. Ούτε το μήνυμα του.

Η Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη συνταγματική λειτουργία, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς. Συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στη κοινωνία. Γι αυτό και η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της ελευθεροφροσύνης των λειτουργών της αποτελεί πρωταρχικό μέλημα σε ένα κράτος δικαίου.

Παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, επιθέσεις κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, μεθοδεύσεις και προσπάθειες επιρροής, με σκοπό την χειραγώγηση εκκρεμών δικαστικών ερευνών και υποθέσεων, πλήττουν ευθέως την συνταγματική κατοχύρωση της διάκρισης των εξουσιών και υπονομεύουν τις θεμελιώδεις δικαιικές αρχές μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, ευρωπαϊκής, ευνομούμενης πολιτείας.

Είναι δεδομένο ότι οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς τιμούν το ρόλο και την αποστολή τους, αποκρούουν κάθε απόπειρα παρέμβασης στο έργο τους και δίνουν μάχες για την διαρκή αναβάθμιση της απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Τους τελευταίους μήνες, η λειτουργία των δικαστηρίων έχει επηρεαστεί από τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες οξύνουν χρόνια προβλήματα και επιτείνουν τις ήδη μεγάλες καθυστερήσεις.

Η αναγκαία πορεία για την ψηφιακή δικαιοσύνη, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, παραμένει ζητούμενο. Πάνω από τις μισές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων εξακολουθούν να είναι κενές. Πολίτες, δικηγόροι και υπάλληλοι συνεχίζουν να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια, γεγονός που θέτει εν κινδύνω την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας.

Η νέα δικαστική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς. Στεκόμαστε αρωγοί σε όλους του συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης. Και ζητάμε από την κυβέρνηση να ακούσει με προσοχή τα αιτήματα και τις θέσεις τους, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των λειτουργών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ