Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ξεκινάει “Το Κίνημα της Χελώνας” στο χώρο της Δικαιοσύνης

Στόχο έχει να συλλέγει στοιχεία για καθυστερήσεις και αναβολές, να δέχεται επώνυμες θεμελιωμένες αναφορές δικηγόρων και πολιτών για τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις, με συγκεκριμένο ιστορικό και επώνυμα δικαστών που διαδραμάτισαν ρόλο σε όλα αυτά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξεκινάει “Το Κίνημα της Χελώνας” στο χώρο της Δικαιοσύνης freepik

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Μια μικρή ομάδα πολιτών οι οποίοι καθημερινά ενασχολείται με το χώρο της Δικαιοσύνης, «χτίζουν» ένα κίνημα, «Το Κίνημα της Χελώνας».

Στην μακροχρόνια πορεία τους μέσα στους χώρους της Δικαιοσύνης, από διαφορετικά μετερίζια, βιώσαν και βιώνουν ακόμα και σήμερα δυο βασικά αρνητικά φαινόμενα στο χώρο της Θέμιδος, που ισοδυναμούν απόλυτα με συγκεκαλυμμένη αρνησιδικία. Ξεκινάει "Το Κίνημα της Χελώνας" στο χώρο της Δικαιοσύνης

Το πρώτο είναι η τεράστια καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, δηλαδή η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Το δεύτερο είναι ο μεγάλος αριθμός αναβολών που δίνονται από τα δικαστήρια και ειδικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το τελευταίο έχει το Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις αναβολές, αφού σε μια μόνο υπόθεση οι αναβολές από τον ίδιο δικαστή, φτάνουν στον αριθμό 48, κάτι που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.

Και τα δύο αυτά θέματα έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά, κ.λπ. Παράλληλα, λειτουργούν αποτρεπτικά σε επενδυτικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που για τη χώρας μας αποτελεί κομβικό σημείο ανάπτυξης και ειδικά μετά από μια περίοδο μνημονίων που ισοπέδωσε την Ελληνική οικονομία, αλλά και τους Έλληνες πολίτες.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες, από την μια επιβαρύνονται με τεράστια χρηματικά ποσά και από την άλλη χάνουν χρήματα, ενώ σπαταλούν άσκοπα εκατοντάδες εργατοώρες, μπροστά στα αδιάφορα βλέμματα των ηγεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, των δικαστηρίων και των ίδιων των δικαστών.

Στο πέρασμα των δεκαετιών μεγάλος αριθμός υπουργών Δικαιοσύνης από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ψήφισε στη Βουλή μια σειρά νόμων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να επέλθει καμία βελτίωση. Και φυσικά χωρίς να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης και των συνεχών και ανεξέλεγκτων αναβολών. Ξεκινάει "Το Κίνημα της Χελώνας" στο χώρο της Δικαιοσύνης

Ο θεσμός των αποζημιώσεων που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης κατά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που έχει θεσμοθετηθεί, έχει εξασθενήσει αισθητά. Και αυτό, γιατί επιδικάζονται πολύ μικρά ποσά, ενώ από τα ποσά που θα επιδικαστούν θα λάβει αμοιβή και ο παραστάς δικηγόρος, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ευτελιστικό ποσό που επιδικάζεται στον πολίτη υπό μορφή αποζημίωσης. Μα βασικότερο από όλα είναι ότι τα ποσά που επιδικάζονται στους πολίτες είναι από τους φόρους των άλλων πολιτών (και του διεκδικούντα φυσικά αποζημίωση) και όχι από τις αποδοχές των δικαστών που συνέβαλαν στην καθυστέρηση έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή σφυρίζουν αδιάφορα για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και τις αναβολές, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, που αφενός είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και αφετέρου οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και οι πρόεδροι των Τμημάτων του κάθε δικαστηρίου.

Ο μεν υπουργός Δικαιοσύνης στην προσπάθεια του να έχει -για ευνοήτους λόγους- καλές σχέσεις με τους δικαστές (εξάλλου τους έχει κάνει όλα τα χατίρια μέχρι τώρα) δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχει το Σύνταγμα για τους υπαίτιους των καθυστερήσεων και αναβολών.

Οι δε πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και οι πρόεδροι των Τμημάτων για συντεχνιακούς λόγους, αλλά και για είναι αρεστοί, δεν αντιδρούν σε όσους συναδέλφους τους λειτουργούν σε βάρος: 1) των υπολοίπων δικαστών, 2) του Δημοσίου, από όπου αμείβονται, 3) των πολιτών, παρά τον όρκο που έχουν δώσει εισερχόμενη στο δικαστικό Σώμα, 4) της εθνικής οικονομίας και 5) του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Ξεκινάει "Το Κίνημα της Χελώνας" στο χώρο της Δικαιοσύνης

Θεωρείται ότι η μόνη λύση που υπάρχει στα δύο αυτά μείζονα θέματα είναι να πειστεί η πλειονότητα των δικαστών να εργαστεί, σεβόμενη μόνο το ότι είναι από τις καλύτερα αμειβόμενες κοινωνικές τάξεις, ακόμα και την περίοδο των μνημονίων. Παράλληλα, οι δικαστές έχουν το προνόμιο να έχουν το μεγαλύτερο χρόνο διακοπών κατά την θερινή περίοδο (και ας υποστηρίζουν ότι λειτουργούν θερινά Τμήματα και εργάζονται κατ΄ οίκον, κ.λπ.), αναστολή εργασιών τις ημέρες των Χριστουγέννων-Νέου Έτους και Πάσχα, κ.λπ.

«Το κίνημα της Χελώνας» στόχο έχει να συλλέγει στοιχεία για τις καθυστερήσεις και αναβολές, να δέχεται επώνυμες θεμελιωμένες αναφορές δικηγόρων και πολιτών για τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις, με συγκεκριμένο ιστορικό και επώνυμα δικαστών που διαδραμάτισαν ρόλο σε όλα αυτά.

Το υλικό αυτό που θα συγκεντρώνεται, κατά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τον όγκο και την σοβαρότητα των υποθέσεων στις οποίες έχει επέλθει καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων ή αναβολών, θα δημοσιοποιείται. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται στους αρμόδιους επικεφαλείς των κρατικών φορέων του χώρου της Δικαιοσύνης και θα διαβιβάζονται επίσης στους επικεφαλής των τομέων Δικαιοσύνης των κομμάτων για οιαδήποτε χρήση εκείνοι κατάλληλη κρίνουν. Ξεκινάει "Το Κίνημα της Χελώνας" στο χώρο της Δικαιοσύνης

«Το κίνημα της Χελώνας» θα είναι στο πλευρό του πολίτη, σε μια προσπάθεια αποτελμάτωσης μιας αρνητικής καρκινοβατούσας κατάστασης που έχει ριζωθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η αρνητική κατάσταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και των μεγάλων δικαστηρίων, των τελευταίων δεκαετιών, γιατί προφανώς, βοηθάει στις σχέσεις των δύο αυτών εξουσιών που λειτουργούν υπό την μορφή συγκοινωνούντων δοχείων.

Πατέρας του «Κινήματος της Χελώνας» είναι ο υπογράφων και η προσπάθεια θα στελεχωθεί από πρόσωπα ανεγνωρισμένου κύρους, αλλά όχι πάντως -για ευνοήτους λόγους- από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς εν ενεργεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ