Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ξεκίνησε με κόντρες η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Mόνο 50 βουλευτές θα βρίσκονται στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κάθε μέρα ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξεκίνησε με κόντρες η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ξεκίνησε με τις ομιλίες των εισηγητών η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, η οποία θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Μάλιστα για πρώτη φορά και λόγω των μέτρων μόνο 50 βουλευτές θα βρίσκονται στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας (αλλά και κάθε μέρα) ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου ο οποίος υπογράμμισε ότι ο παρών προϋπολογισμός κινείται χωρίς κομματικές παρωπίδες, προσθέτοντας ότι «ο αναπτυξιακός δρόμος για την Ελλάδα είναι η ταχεία αύξηση του όγκου της παραγωγής και η διεύρυνση των περιθωρίων προστιθέμενης αξίας». Ειδική μνεία έκανε, δε, στον ιδιωτικό τομέα τονίζοντας: «Το κράτος μπορεί να κάνει πολλά για να υποστηρίξει αυτές τις προτεραιότητες, αλλά αυτός που καλείται να τις φέρει με επιτυχία εις πέρας είναι οι άνθρωποι, δηλαδή αυτό που συνήθως λέμε ο ιδιωτικός τομέας,τον οποίο οφείλουμε, επιτέλους, να ανεβάσουμε στο βάθρο που του αξίζει. Με μια παρατήρηση: αν δουλειά των πολιτικών είναι να κρατούν καθαρές τις γενικές επιλογές και να διευκολύνουν την οικονομία, καθήκον των πολιτών και, εν προκειμένω εργαζομένων και επιχειρηματιών, είναι να κάνουν τελικά τη δουλειά. Γιατί πιστεύουμε σε ένα κράτος που στηρίζει τις πρωτοβουλίες και την εργατικότητα των πολιτών και όχι σε υπηκόους ενός κράτους-αφέντη».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου επανάφερε στο δημόσιο διάλογο τη λέξη ενσυναίσθηση, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιπολιτεύσεις πολιτεύονται με ενσυναίσθηση, και αντίληψη των ευθυνών τους και των δυνατοτήτων της χώρας τους»

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ως αποτυχία τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προετοιμάσει το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν το έκανε. Δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε μαζικές συνταγογραφήσεις δωρεάν τεστ, σε ενίσχυση με ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δόθηκαν στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα μόλις 200εκατ. παραπάνω απ’ ό,τι θα δίνονταν αν δεν υπήρχε πανδημία. Αυτό μαρτυρά η εκτέλεση του Προϋπολογισμού».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «και στο πεδίο της οικονομίας η αποτυχία είναι παταγώδης, η Ελλάδα κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη στο 3ο τρίμηνο του 2020, 11,7%, όταν ο μ.ο. ήταν 4,3%. Το 2020 η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5% προβλέπει Προϋπολογισμός».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για τη «ζοφερή πανδημία», η οποία όπως είπε προκαλεί σεισμικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. « Η εικόνα της χώρας και της πραγματικής οικονομίας είναι αποκαρδιωτική. Καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και πλειστηριασμοί. Αύξηση των κόκκινων δανείων. Και ένας δημόσιος τομέας που αφήνεται μόνος του, χωρίς την απαιτούμενη ενίσχυση να αντιπαλεύει τις αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις δομές της διοίκησης», τόνισε και παράλληλα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό έωλο στις προβλέψεις, ανεφάρμοστο και αιθεροβάμων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ