Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Υπεράσπιση Κορκονέα: Πρέπει να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό

Απάντηση σε όσα αναφέρουν οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπεράσπιση Κορκονέα: Πρέπει να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό eurokinissi

Το δικαίωμα αναγνώρισης ελαφρυντικού επισημαίνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, μετά και την ανακοίνωση της πολιτικής αγωγής από την οικογένεια του 15χρονου.

«Οι Συνήγοροι Υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, οι Ε. Ανδρούλας και Ι. Αλετράς δηλώνουν, ότι ο εντολέας τους, δικαιούται της αναγνώρισης της  ελαφρυντικής περίπτωσης του άρθρου 84 παρ. 2α του ΠΚ,  τόσο με το ισχύον καθεστώς, όσο και με το παλαιό. Θα πρέπει η Δικαιοσύνη, να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς εκφοβισμούς και απειλές, να επιτελέσει το έργο της. Οι δικονομικοί κανόνες, δέον ισχύουν, για έκαστο των μετεχόντων  στην ποινική διαδικασία. Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης από πλευράς μας, είναι αδιαμφισβήτητοι» αναφέρουν.

Είχαν προηγηθεί, όπως έγραψε το dikastiko.gr, αιχμές για “σπουδή” των αρχών από τους συνήγορους της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σχετικά με τον προσδιορισμό για τη νέα δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα όπου θα αποφασιστεί κατά πόσο θα ισχύσουν τα ελαφρυντικά που του είχαν αναγνωριστεί αλλά αναιρέθηκαν μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

«Η σπουδή προκαλεί ενοχλητικούς προβληματισμούς, σε συνδυασμό με την πληροφόρησή μας ότι η υπεράσπιση Κορκονέα κομπάζει πως έχει εξασφαλίσει την, εκ νέου, άμεση αποφυλάκισή του, με την αναγνώριση, και πάλι, ελαφρυντικού στον ένοχο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου» σημειώνουν οι συνήγοροι Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Στις 11 Μαΐου 2022, ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας προσδιόρισε τη δίκη, χωρίς να κλητευθούν η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βερζίν Τσαλικιάν και Αρετή Γρηγοροπούλου. Μετά την αναβλητική απόφαση του Δικαστηρίου, για να κληθούν οι υποστηρίζουσες την κατηγορία, προσδιορίσθηκε, και πάλι επειγόντως, η σχετική δίκη, με κλήση που εκδόθηκε την αμέσως επομένη, 12/05/2022, για τις 8 Ιουνίου 2022, ενώ το Δικαστήριο είχε αναβάλει αορίστως, χωρίς κλήτευση μαρτύρων, ώστε η σχετική διαδικασία να μετατρέπεται σε τυπική- διεκπεραιωτική. Αυτό, άλλωστε, σπεύδει να δηλώνει η υπεράσπιση Κορκονέα, ότι, δηλαδή, “η αποφυλάκισή του είναι υπόθεση μηνών” και ότι “η παρουσία της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι διακοσμητική”».

Επαμεινώνδας Κορκονέας

eurokinissi

Συνήγοροι Κορκονέα: Η αναίρεση για τα ελαφρυντικά και οι αντιδράσεις

«Υπενθυμίζουμε ότι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, που έκρινε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό το 2010, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, που τον έκρινε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, του αναγνώρισε, εντελώς αντιφατικά και σκανδαλωδώς, ελαφρυντικό, και με ποινή κάθειρξης δεκατριών ετών τον αποφυλάκισε, αθωώνοντας ταυτόχρονα το συνεργό του, Βασίλειο Σαραλιώτη, προκαλώντας την άμεση αίτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αναίρεση της σχετικής απόφασης, που τελικώς αποφασίστηκε με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στις 18 Μαρτίου 2022» αναφέρουν οι Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr οι συνήγοροι είχαν καταγγείλει τον αποκλεισμό τους από τη νέα δικαστική διαδικασία, ενώ στην πρώτη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λαμίας παρέστησαν και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους.

«Με ταχύτητα φωτός, μετά την αναίρεση και μετά την εκ νέου σύλληψη Κορκονέα, ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας προσδιόρισε την υπόθεση στην πρώτη διαθέσιμη δικάσιμο, στις 11/5/2022, εν κρυπτώ και αποκλείοντας την πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου. Και, μετά την επ’ αόριστον αναβολή που αποφάσισε το ΜΟΕ Λαμίας στις 11/5/2022, και πάλι αστραπιαία κινήθηκε ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας, προσδιορίζοντας, την αμέσως επόμενη ημέρα 12/5/2022 την υπόθεση για αύριο 8/6/2022- και πάλι στην πρώτη διαθέσιμη δικάσιμο» τονίζουν.

«Τα γεγονότα αυτά και η πρωτοφανής επίσπευση του προσδιορισμού, εκ μέρους του Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας, αναβιώνουν όσα διαδραματίστηκαν, ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, το 2019, που οδήγησαν στην σκανδαλώδη, αναιρεθείσα πλέον, απόφαση, την οποία και τότε καταγγείλαμε.

Αύριο θα βρισκόμαστε και πάλι στη Λαμία, διεκδικώντας, και πάλι, Δικαιοσύνη για τον Αλέξανδρο. Και θα βρεθούμε απέναντι, και πάλι, στην ενεργοποίηση μηχανισμών για την υπόθαλψη και εξυπηρέτηση του υπαιτίου της δολοφονίας του παιδιού» καταλήγουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ