Πέμπτη 05 Αυγούστου 2021

Υπερωρίες: Αντί αποζημίωσης θα πληρώνονται με ρεπό ή έξτρα άδεια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπερωρίες: Αντί αποζημίωσης θα πληρώνονται με ρεπό ή έξτρα άδεια

Τη δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν μεταξύ τους για την κάλυψη της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση των ωρών εργασίας σε άλλη ημέρα, ρεπό ή πρόσθετη άδεια θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα protothema.gr με το εν λόγω νομοσχέδιο θα καθιερώνεται καθεστώς ευελίξίας στον τρόπο πληρωμής και χρήσης των υπερωριών, με στόχο την προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης.

Στο σχέδιο νόμου, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, θα προβλέπεται ακόμη η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόσφατη απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαίωσε ισπανική εταιρεία που θέλησε να διατηρήσει μια ευελιξία στον τρόπο χορήγησης των υπερωριών και στον τρόπο αποζημίωσής τους.

Η εταιρεία ήθελε, αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της, να επιλέξει άλλους τρόπους αποζημίωσης, όπως περισσότερη άδεια ή μείωση του ωραρίου εργασίας τις επόμενες ημέρες. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ευελιξία του ωραρίου, η χρήση και η αποζημίωση των υπερωριών είναι δικαίωμα του εργοδότη. Πάνω σε αυτή τη δικαστική απόφαση, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ