Πέμπτη 13 Μαϊου 2021

ΥΠΕΣ: Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΥΠΕΣ: Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη

Τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να απαλλάξουν τις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού. Η απαλλαγή θα ισχύει για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του Covid-19, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, όπως δήλωσε στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» στον ΣΚΑΪ «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε αργά χθες τη νύχτα, ρυθμίζουμε τα προβλήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν εξ αιτίας της κατάστασης του κωρονοϊού ή μειώνεται ο τζίρος και οι δραστηριότητές τους με τις κρατικές αποφάσεις. Για αυτές τις επιχειρήσεις δίνουμε τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν ότι δεν θα πληρώνουν τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα θα είναι κλειστές ή για όσο διάστημα με τις κρατικές αποφάσεις μειώνεται το εύρος της δραστηριότητάς τους».

Επεξηγηματικά δε, πρόσθεσε: «Εστιατόρια που λειτουργούσαν μέχρι τώρα κανονικά και έχουν κρατήσει μόνο το delivery. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν κατά το μέρος που αφορά την υποχρέωσή τους να πληρώνουν κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Αλλού, όπου έκλεισαν, δεν θα πληρώνουν καθόλου δημοτικά τέλη, όσο κρατά αυτή η απαγόρευση».

Στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους δημοσίους υπαλλήλους που με την διαρκή παρουσία τους συνεισφέρουν στη λειτουργία του δημοσίου και εξήρε το έργο των εργαζομένων στην καθαριότητα και τόνισε: «Θέλω να εξάρω το ρόλο των εργαζομένων στην καθαριότητα. Όσο σπουδαία είναι η μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στα νοσοκομεία, άλλο τόσο σπουδαίο είναι μέσα σε αυτήν την κρίση να κρατήσουμε καθαρές τις πόλεις μας. Έχουμε ζητήσει από τους Δήμους να υπάρχουν δύο βάρδιες ώστε αν κάποιοι προσβληθούν κάποιοι εργαζόμενοι να μη σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεύτερον, έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους δημάρχους να προσλάβουν, με τετράμηνα, κι άλλους εργαζόμενους, για να μη μείνουν οι πόλεις χωρίς καθαριότητα. Τρίτον, λόγω της έκτακτης κατάστασης έχουμε δώσει τη δυνατότητα να κάνουν απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες. Τέταρτον, θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους, διαρκώς και πιστεύω ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε και πιο πρακτικούς τρόπους να αναγνωρίσει η πολιτεία με πράξεις τη μεγάλη συνεισφορά τους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι για όσο διάστημα τα σχολεία είναι κλειστά οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους του δημοσίου που τις έχουν ζητήσει, θα είναι σε ισχύ.

Στέλνοντας το μήνυμά του σε όλους τους πολίτες ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μένουμε σπίτι. Το κάνουμε για τον εαυτό μας, για την οικογένειά μας, για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας. Στερούμε λίγο από την ελευθερία μας για να δώσουμε ασφάλεια και ζωή σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν είναι διακοπές, ας είμαστε όλοι πάρα πολύ σοβαροί και υπεύθυνοι για να τα καταφέρουμε. Ας βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν πάμε πουθενά. Είμαστε στο σπίτι μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ